Ankaralı nakliyeciler, ton/km'ye göre taban fiyat istiyor

Ankaralı nakliyeciler, ton/km'ye göre taban fiyat istiyor

Ankara Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Metin Özel, karayolu yük taşımacılığı yapan nakliyeci esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini dile getirdi.

Ankaralı nakliyeciler yetkililerden sorunlarına çözüm istiyor. Ankara Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Metin Özel, karayolu yük taşımacılığı yapan esnafın sorunlarından kaynaklanan nedenlerle her geçen gün kan kaybettiğini, ayakta kalmakta zorlandığını söyledi. Özel, mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılarak, karşılaştıkları sorunların çözüme kavuşturulmasını istedi.

"Anayasamızın 173. maddesi; 'Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve kollayıcı tedbirleri alır.' demektedir" diyen Oda Başkanı Özel, "Biz de yetkililerimizden sorunlarımıza çare bulmasını istiyoruz" dedi.

Oda Başkanı Özel, yük taşımacılığı yapan kamyon ve kamyonetçi esnafın sorunlarını ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini gündeme getirdi.

Özel, şunları aktardı: "Şehirlerarası yük taşımacılığı yapan esnafımızın sorunlarını ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini her platformda dile getiriyoruz. Mazot günümüzde 6 TL. Taşıdığımız yükün karşılığında almış olduğumuz ücret, mazota ve simsarlara yetmiyor. Ayrıca, yedek parça, vergi, muhasebe gibi giderler de esnafımıza ağır yük getiriyor. Tonxkm. esasına göre taban fiyat belirlenmeli, akaryakıt satış rakamlarına göre 6 aylık periyotlarla ve de günümüz koşullarına göre bakanlıkça bu fiyatlar revize edilmeli.

KORSAN NAKLİYECİLER ENGELLENMELİ

Şehiriçi yük taşımacılığı yapan kamyonetçilerimizin en önemli sorunlarının başında kaçak, vergiye dahil olmayan, kayıtdışı korsan araçların piyasalarda çalışması geliyor. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Bunların önlenmesi için de ticari olduğunu, yasal tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren plaka-renk-kuşak ve logo gibi ayrımları gösterir özellikler araçların üzerinde olmalı. Bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi UKOME Genel Kurulunun alacağı karara endeksli. Böyle bir karar alınması için ilgili kuruma müracaat etmiş bulunuyoruz.

HALEN 1983 YILINDA YAPILAN TANIM UYGULANIYOR

Kamyonetlerimiz için taşıma kapasitesi,  1983 yılında yapılan tanıma göre uygulanmakta. 18 Ekim 1983 tarihinde Resmi Gazete'de 18195 sayı ile yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanununda yapılan tanıma göre izin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3500 Kg'ı geçemez şeklinde. Bu uygulama revize edilmeli, günümüz koşullarına ve teknolojisine göre üretilmiş kamyonetlere göre tanım yeniden yapılmalı  ve 5 bin kg.'a kadar yük taşıyan motorlu taşıtlara kamyonet denir şeklinde düzenleme getirilmelidir. Bu şekilde azami yüklü ağırlık sorunu da çözüme kavuşturulmuş olacaktır.

N1 (3500 kg'a kadar taşıma kapasitesi olanlar) ve N3 (11500 kg ve üstü taşıma kapasitesi olanlar) sınıfı arasında kalan ve kamyon geçen N2 sınıfı araç sahipleri mağdur olmaktadır. Kapasite şartı olduğu için yetki belgesi alamamaktadırlar. Tonaj şartı kaldırılmalı ve mevcut tonajlarına göre belge verilmelidir. Aksi takdirde 4 tane araç alması lazım ki belge alabilsin. O nedenle kendi özgül ağırlığının nazara alınması ile mağduriyet giderilecektir."

Uluslararası ve yurtiçi karayollarında eşya taşımacılığı yapanlara verilen C2 belge ile çalışan nakliyecilerin büyük depolarla dışarıdan/yurtdışından  ucuz mazot aldıklarını ve bu nedenle bunların yurtiçine getirdikleri ucuz mazotla taşımacılık yapmalarının haksız rekabete yol açtığını, bu durumun engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Oda Başkanı Özel, ayrıca, yine önemli bir sorun olarak akaryakıt kaçakçılığının piyasalara ucuz mazot girdisi sağlayarak nakliyeci esnafını haksız rekabet anlamında mağdur ettiğini, bu durumun aynı zamanda devleti de büyük zararlara uğratan önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

Oda Başkanı Özel, K belgesi devirlerinin 1. dereceden başka 3. şahıslara da devir edilebilmesine olanak sağlanmasını, babadan oğula devir hakkının, 3. şahıslar için de uygulanması gerektiğini söyledi.

Özel, kamyon ve kamyonetler için durak yerlerinin ve şehiriçi, cadde ve bulvarlara giriş saatlerinin yeniden düzenlenerek esneklik getirilmesini, Kamyon ve kamyonetler için zorunlu trafik sigortası fiyatlarının diğer araçlara göre nispeten daha yüksek olduğunu, fiyatların aşağıya çekilmesini ve hasarsızlık indiriminin uygulamasını da sözlerine ilave etti. 

HABER ANKARA.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum