“Almanların asgari ücret uygulaması nakliyeciye haksızlık”

“Almanların asgari ücret uygulaması nakliyeciye haksızlık”

TIR Şirketlerine mali yük getirecek asgari ücret uygulamasına tepkiler devam ediyor. Asgari ücret uygulamasına göre yabancı plakalı bir TIR şoförü Almanya...

TIR Şirketlerine mali yük getirecek asgari ücret uygulamasına tepkiler devam ediyor. Asgari ücret uygulamasına göre yabancı plakalı bir TIR şoförü Almanya topraklarına girdiği andan itibaren saat ücreti 8.50 eurodan işlemeye başlayacak.

Almanya’da asgari ücret uygulamasının yürürlüğe girmesinden sonra Almanya’dan transit geçen ve yük getiren tır şoförlerine asgari ücret uygulama zorunluluğu getirildi. Bu uygulamaya gelen tepkiler üzerine Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles yaptığı açıklamada, “Almanya’dan transit geçecek yabancı TIR sürücüleri için asgari ücret uygulamasını erteledik” ifadelerini kullandı.

FORMU DOLDURMAYAN 30 BİN EURO CEZA

Türk Uluslararası Transportçular Avrupa Birliği (TİTAB) Başkanı Halis Ateş, erteleme kararını sevindirici bulduklarını, bu kararın Almanya’ya yük getirip götürecek yabancı plakalı TIR şoförleri için de geçerli olmasını beklediklerini belirtti. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Almanya’da yeni asgari ücret yasası (Mindestlohngesetz – MiLoG) yürürlüğe girmesinden sonra Almanya’dan transit geçen ve yük getiren yabancı plakalı tır şöförlerin Almanya sınırları içinde şoförünün çalıştığı her saat için 8.50 Euro ücret ödediğini kanıtlamak zorunda. TIR şoförlerin Almanya’ya girmeden önce Alman gümrük sayfasında bu konuyla ilgili formları doldurması gerekiyor. Form doldurmamanın cezası 30 bin Euro. Asgari ücreti ödememenin cezası 500 bin Euro olarak belirlendi.

BU UYGULAMA TÜRK NAKLİYECİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Bu yasaya tepki veren sektör kuruluşları, yasanın adaletsiz bir yasa olduğunu ifade ederken özellikle Türk Taşıma şirketlerini etkileyeceğini belirttiler. Konuyla alakalı bir açıklama yapan (TİTAB) Başkanı ve Renco lojistik şirketi sahibi Halis Ateş, “Alman şirketleri bizden nakliyat isterken, şoföre Almanya toprakları içinde 8.50 euro asgari ücret ödediğimizi garantileyen taahhütname talep ediyor artık. Bu uygulama Türk nakliyecisini çok olumsuz etkileyecek. Rekabet gücünü zayıflatacak. Bu uygulama haksızlık” ifadelerini kullanarak, bu uygulamanın uygar ülke dediğimiz Almanya’da eşkiya gibi yol kesmeye benzediğini söyledi.

ALMANYA’YA GİREN TIR ŞOFÖRÜNE ASGARİ ÜCRET UYGULANACAK

Ateş, verdiği bilgide ”Yabancı plakalı bir TIR şoförü Almanya topraklarına girdiği andan itibaren saat ücreti 8.50′den işlemeye başlıyor ve Almanya topraklarında takriben 100 saat çalışan bir tır şoförüne 850 euro ödenecek. Yasalara göre yük indirme ve bindirme ile otoban veya yollarda trafik tıkanıklığında bekleme süreleri de TIR şoförleri için mesai saati sayılıyor. Molalar ve dinlenmeler iş saati dışında” dedi.

Sektörden gelen bir çok tepki üzerine AB Ulaştırma Komiseri Violeta Bulc, Almanya’dan transit geçecek yabancı plakalı TIR şoförlerine asgari ücret uygulamasına karşı Alman hükümetine bir pilot uygulama önerdi. “Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa, AB Komisyonu sözleşmeyi ihlalden Avrupa Adalet Divanı’na başvurabilir” açıklamasından sonra Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles, yaptığı açıklamada: “Almanya’dan transit geçecek yabancı TIR sürücüleri için asgari ücret uygulamasını erteliyoruz.

(Zaman)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.