Allison tam otomatik şanzımanlı otobüsler aldı, yakıt maliyetleri düştü

Allison tam otomatik şanzımanlı otobüsler aldı, yakıt maliyetleri düştü

Tver bölgesindeki önemli toplu taşıma operatörü, Allison Tam Otomatik Şanzıman donanımlı 314 adet LIAZ-4292.60 otobüs satın aldı ve bu otobüsler alındığı günden bu yana mükemmel yakıt verimliliği ile çalışmaya devam ediyor.

Tver bölgesindeki büyük bir ulusal toplu taşıma operatörü olan Verkhnevolzhskoe ATP, bölgede yeni bir taşıma modelini hayata geçirmek amacıyla kuruldu. Bu yeni model, tam otomatik şanzıman donanımlı, modern navigasyon ekipmanlı, temassız bilet teknolojili ve klima kontrol sistemli otobüslerin kullanımını içeriyor. 2020 Şubat ayının sonlarında taşıma operatörü, Allison Tam Otomatik Şanzıman donanımlı LIAZ-4292.60 otobüslerini satın aldı.

LIAZ-4292.60 orta segment alçak tabanlı şehir içi otobüsü, 210 bg Euro 5 YaMZ‑53403 motora ve altı vitesli Allison T2100 tam otomatik şanzımana sahip. İki kapılı ve 27 yolcu koltuklu bu otobüsler hem şehir içi hem de şehir çevresindeki yerleşim yerlerine hizmet veriyor.

Verkhnevolzhskoe ATP Baş Mühendisi Roman Khulgin, açıklamasında; “Otobüsleri bir yıldır işletiyoruz ve avantajları hakkında bazı geçerli bildirimlerde bulunabiliriz. Her şeyden önce, iyi bir yakıt ekonomisi kaydettik" diyor.

Allison T2100 altı vitesli tam otomatik şanzıman, şehir içi ve çevre bölgelerin ulaşımında kullanılan orta segment otobüsler için verimli bir çözüm oluyor. Özel bir vites değiştirme algoritması, otobüs motorunun en uygun şekilde çalışmasını sağlayarak yakıt tüketimini azaltıyor ve filonun yakıt verimliliğini artırıyor.

allison-transmission-trev-gorsel-1.jpgTaşımacılık operatörünün verileri, ilkbahar ve sonbaharda şehir çevresindeki güzergahlarda çalışan otobüslerin klima kapalıyken 100 kilometrede, ortalama 25 litreye kadar yakıt tükettiğini gösteriyor. Şehirde çalışan otobüsler, 32,5 litre yakıt alıyor. Yazın klima açıkken, şehir çevresindeki ve şehir içindeki otobüsler, sırasıyla 26,7 ve 24,8 litre yakıt tüketiyor. Kışın, ön ısıtıcının yaygın kullanımıyla, şehir çevresinde ve şehri içinde çalışan otobüslerde tüketim, sırasıyla 29,3 litre ve 38 litre oluyor.

Khulgin; "Çok iyi yakıt tüketimi rakamlarına sahibiz. Birincisi, aslında araç üreticisinin verdiği 100 kilometrede ortalama 46 litre spesifikasyonundan çok daha düşükler. İkincisi, bizim de filomuzda bulunan başka bir üreticinin benzer tam otomatik şanzımanlı otobüslerine kıyasla bile daha düşük. Bu nedenle, Allison donanımlı otobüslerin kendilerini oldukça hızlı bir şekilde amorti etmesini bekliyoruz” diye belirtti.

Filo karlılığı, yakıt verimliliğinin yanı sıra servis aralığına ve maliyetine de bağlıdır. Güvenilirlik ve uzun servis aralıklarından dolayı Allison tam otomatik şanzımanların ihtiyaç duyduğu tek servis, düzenli yağ ve filtre değişimleri oluyor. Ek olarak bu şanzımanlar, manuel şanzımanlı otobüslerde hizmet dışı kalmaların nedeni olarak debriyaj yanma ve aşınma sorununu ortadan kaldırıyor. Şanzımanlar, ayrıca filo karlılığını da artırıyor.

Khulgin; "Bir yıl çalıştıktan sonra 15 otobüs, zaten 100.000 kilometrenin üzerinde bir yol kat etti. Aslında servisleri, rutin bir yağ ve sarf malzemesi değişiminden ibaretti. Böylece otobüslerde aksama yaşanmadı, ertesi gün güzergâhlarına geri döndüler” dedi.

Büyük otobüslerde, özellikle yoğun trafikte sürüş kolaylığı önemli bir faktör. Allison tam otomatik şanzıman, bu koşularda mükemmel performans göstererek dinamik ve sorunsuz hızlanma imkanı sunmanın yanı sıra otobüse yüksek manevra kabiliyeti kazandırıyor. Üstelik, sürücünün vites değiştirmeye odaklanması gerekmiyor ve tamamen sürüşe konsantre olarak yol koşulları üzerinde daha iyi kontrol sağlanıyor.

Khulgin, şu şekilde ekliyor; “Tabii ki sürücüler, Allison tam otomatik şanzımanlı otobüsleri tercih ediyor. Özellikle daha önce sadece manuel şanzıman kullanan sürücüler. Tam otomatik şanzımanların avantajı sayesinde sürücünün vitesi sürüş moduna alıp, sürüş boyunca vites değiştirme ihtiyacını unutması, şaşırtıcı değil. Böylece sürücü çok daha az yoruluyor, bu da yolcu güvenliğine ve konforuna büyük katkı sağlıyor.”

Yolcu konforunun bir numaralı öncelik olduğu Tver bölgesi, belediye toplu taşıma hizmetlerinde kapsamlı ve büyük ölçekli bir reformun uygulandığı ilk bölgeler arasında yer alıyor. Allison tam otomatik şanzımanlar, uzun süredir yolcu konforu, güvenliği ve filo karlılığı ile şehir içi toplu taşıma segmenti için güvenli ve verimli çözümler olarak kabul ediliyor.

Khulgin, son olarak; "Bir yıllık operasyondan sonra yeni Allison donanımlı otobüslerimizden kesinlikle memnunuz. Yaz ortasında başka bir teslimatın gelmesini bekliyoruz. Allison tam otomatik şanzımanlı 28 yeni LIAZ-4292.60 otobüs filomuza katılacak” diyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.