Aliağa'ya 20 katlı apartman yüksekliğinde 2 dev vinç

Aliağa'ya 20 katlı apartman yüksekliğinde 2 dev vinç

Aliağa ilçesinde Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden konteyner terminali için Çin’den getirilen 51 metrelik dev vinçlerin montajı tamamlandı.

Aliağa'da Petkim'in limanı Petlim'i 28 yıllığına işletecek olan Hollandalı APM Terminal's İzmir Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, düzenlediği basın toplantısında, APM Terminals’in, dünyanın en büyük lojistik gruplarından MSC'nin bir parçası olduğunu söyledi.

Yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırımla Ege’nin en büyük terminalini kuracaklarını ifade eden Larsen, inşaat çalışmalarında kritik aşamanın geçildiğini belirtti. Larsen, 2016 başlarında limanın faaliyete geçirilmesini planladıklarını dile getirdi. Limanda 350 kişilik ekibin çalışmaya başlayacağını anlatan Larsen, tam kapasiteye ulaştıklarında bu sayının 600’ü bulacağını bildirdi.

Ege’de 3 konteyner limanı bulunmasına rağmen büyük kuşaklı gemilerin buralara yanaşamadığını, bu nedenle önce küçük gemilerdeki yüklerin Yunanistan'ın Pire Limanı ya da Mısır’daki transfer limanlarında büyük kuşaklı gemilere aktarıldığını ifade eden Larsen, "Büyük gemilere elleçleme hizmeti verebilecek yetenekte kurduğumuz bu yeni terminal, uzak denizlere doğrudan bağlantı sağlayabilecek. İzmir’in hem lojistik maliyetlerini düşürmek hem de taşıma süreçlerini kısaltmak anlamında fırsatlar sunacağız. Bu terminal sayesinde Ege’deki ihracatçıların lojistik maliyetleri üçte bir oranında azalacak" diye konuştu.

mogens-wolf-larsen.jpg

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK VİNÇLERDEN ARTIK PETLİM'DE DE VAR

Larsen, büyük kuşaklı gemilerden elleçleme yapılabilmesi için dünyada kullanılan en büyük vinçlerin sipariş edildiğini ve getirildiğini kaydetti.

Boyları 51 metre olan 2 vincin tek parça olarak Çin’in Şangay kentindeki bir limandan gemiye yüklendiğini anlatan Larsen, "Vinçler, Aliağa’ya zorlu bir yolculuk sonrası geçen hafta geldi. Geminin yanaşabilmesi için 3 gün uygun hava koşulları beklendi. Her biri yaklaşık 20 katlı apartman büyüklüğünde ve bin 800 ton ağırlığındaki bu vinçlerin limana çıkarılması ve yerleştirilmesi de 3 gün sürdü. Vinçlerle birlikte yatırımdaki kritik eşik aşılmış oldu. İnşaat sürecinin yıl sonuna kadar bitmesini öngörüyoruz" dedi.

Yatırımın İzmir Alsancak Limanı’nı nasıl etkileyeceği konusundaki soru üzerine ise Larsen, şunları söyledi:

"Dünyada şehrin içinde olan bu tür limanların zaman içinde şehir dışına kaydığını görüyoruz. Bu eğilim 2009’dan bu yana İzmir’de de var. Kargo hacminin yüzde 60’ı Aliağa’ya kaydı. Tüm bunlara rağmen Alsancak limanı kendi yetenekleri, pazarı olan önemli bir yer. İzmir’deki işletmeler açısından Alsancak Limanı hala önemli bir fırsat. O limanın 12 kilometrelik kanal bölümünde derinlik sorunları çözülürse APM olarak rekabet ortamını destekleriz ve memnuniyet duyarız. Bu durum, Ege Bölgesi’nin pazar dinamiklerini güçlendirir."

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.