Aliağa limanları rekor kırdı

Aliağa limanları rekor kırdı

İzmir ve Manisa başta olmak üzere, Batı Anadolu’nun dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline gelen Aliağa limanları ve sanayisinin pandeminin ticarete olan olumsuz etkisine rağmen 2020 yılında rekorlar kırmaya devam etti.

2020 yılında Aliağa limanlarında toplam elleçleme, gelen gemi sayısı ve konteyner elleçlemesinde tüm zamanların rekoru kırıldı. 2020'de Aliağa limanlarında toplam yük elleçlemesi 68 milyon 946 bin ton oldu. Limanlara gelen gemi sayısı ise 5 bin 356 olurken; konteyner elleçlemesi ise 1 milyon 275 bin TEU olarak gerçekleşti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre, 2019 yılında Aliağa limanlarında 65 milyon 799 bin ton olan toplam yük elleçlemesi, 2020 yılında yüzde 4,78 artışla 68 milyon 946 bin ton rakamına ulaşarak tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. 2019 yılında 1 milyon 132 bin TEU olan konteyner elleçlemesi ise 2020 yılında yüzde 12,63 oranında artarak 1 milyon 275 bin TEU'ya ulaştı. 2019 yılında toplam 5 bin 132 gemi hareketi olurken; 2020 yılında bu sayı 5 bin 356'ya çıkarak Aliağa limanları İzmit'ten sonra Türkiye'nin en yoğun ikinci limanı oldu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 152,4

ALİAĞA limanlarının ve sanayisinin 2020 yılı verilerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Koronavirüs salgını neticesinde dünya ölçeğinde daralan ticaret hacminden dolayı yük bulmakta zorlanan limanların aksine Aliağa limanlarının stratejik konumu, yük miktarları ve lojistik kapasiteleri ile Avrupa ve dünya ticaretine; ayrıca küresel tedarik zincirlerine 2020 yılında önemli katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi. Başkan Ertürk, Aliağa'nın 2020 yılında da dış ticaret fazlası vermeye devam ettiğini ifade ederek, bölgede ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 152,4 olduğunu dile getirdi.

omer-erturk.jpegOTOYOL, LOJİSTİK GÜCÜNE GÜÇ KATTI

ORTAYA çıkan rakam ve rekorların bölge sanayisinin üretimde ve istihdamda olumlu ilerlemeleri gösterdiğini belirten Ertürk, "Limanlarımızın gösterdiği başarı, müteşebbislerin bölgeye olan yatırım iştahını da arttırıyor. Bu noktada 2021 yılında limanlarımızda yatırım programlarının devreye alındığını görüyoruz. Anılan veriler ışığında baktığımızda Aliağa'nın geleceğe bakışının hangi çerçevede olması gerektiğine işaret ediyor. Bölge sanayicisinin ve lojistik firmalarının sorunlarının çözümü, bölgemizde iş yapmayı tercih eden yatırımcıların ve ilçe halkının refahına olumlu etki edecek ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak yatırımların bölgemize çekilmesi açısından da çok önemli olduğu aşikar" dedi. Aliağa'nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye'de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Ertürk, "Bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan merkezlerin başında yer alıyor. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolu ile İzmir-İstanbul Otoyolu'nun yapımının tamamlanarak devreye girmesi Aliağa'nın lojistik gücüne güç kattı.Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa ve Denizli başta olmak üzere Batı Anadolu'nun, dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldi" diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ASIR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.