Akfer: Seferlere ara verebiliriz

Akfer: Seferlere ara verebiliriz

Deniz taşımacılığında Türkiye ile Kıbrıs arasında en kısa mesafe olan Girne-Taşucu arasında gemi seferleri yapan Akfer Deniz Taşımacılığı Ltd'in,...

Deniz taşımacılığında Türkiye ile Kıbrıs arasında en kısa mesafe olan Girne-Taşucu arasında gemi seferleri yapan Akfer Deniz Taşımacılığı Ltd'in, yaşanan sorunların çözümüne yönelik olumlu gelişmeler olmaması halinde seferlerine ara verme noktasına geldiği bildirildi.

Akfer Deniz Taşımacılığı Ltd. İşletme Müdürleri İçim Kavuklu ile Niyazi Güvenir, bugün Lefkoşa'daki Saray Otelde düzenledikleri basın toplantısında, sorunlarının çözümü konusunda olumlu gelişme olmazsa seferlerine ara vereceklerini açıkladı.

İçim Kavuklu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Akfer Denizcilik'in 400'den fazla kişiye istihdam sağladığını, 20 milyon dolarlık yatırımla KKTC'nin en büyük denizcilik firması olduğunu söyledi.

Kavuklu, Akfer Denizcilik filosunda 3 Ro Ro (yük), 5 Ro Ro (yolcu), 8 deniz otobüsü bulunduğunu belirterek, Türkiye ile KKTC arasında en kısa mesafe olan Girne-Taşucu arasında yolcu ve yük taşımacılığı yaptıklarını kaydetti.
?Bu gerçeğe karşın, Girne Limanı'nda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, seferlerine ara verme noktasına ulaştıklarını? ifade eden Kavuklu, deniz limanlarında, mesai saatleri dışında, her gemi için gümrük ve liman çalışanlarına yönelik ek mesai ödendiğini, bunun artık karşılanamaz büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Limanlara yolcu ve yük taşıyan gemi işletmelerinin, ek mesaileri ödemesine karşın havalimanlarında böyle bir ödemenin söz konusu olmadığını, bunun da haksız rekabet yarattığını kaydeden Kavuklu, buna, bir de, deniz yolu ile gelen yolculara zor vize verilmesinin eklendiğini dile getirdi

İçim Kavuklu, bu iki sorunun, deniz yolcularını azalttığına dikkat çekerek, ocak ayı sonunda, konfeksiyon ve peynir ihracatının önlenmeye başlandığını da savundu. Kavuklu, ?Girne Limanı'ndan, peynir ve konfeksiyon ürünleri ülkeye girebilirken, aynı ürünlerin Girne Limanı'ndan yurt dışına gidişinin engellenmesinin anlaşılır olmadığını? söyledi.
Şirketin diğer İşletme Müdürü Niyazi Güvenir ise Girne Limanı'nda ödedikleri ek mesainin bir yıllık toplamının 500 bin dolardan fazla olduğunu, bunun şirkete mali bir yük getirdiğini anlattı.

Talepler

Niyazi Güvenir, hava ve deniz limanlarındaki şartların eşitlenmesi istediklerini belirterek, deniz taşımacılığının selameti için acilen yapılmasını istedikleri maddeleri şöyle özetledi: ?Ek mesai uygulaması, hava limanları ve deniz limanlarında aynı şartlara tabi tutulmalı; Hava ve deniz limanlarını kullanarak gelen tüm yolculara aynı şartlarda vize uygulaması yapılmalı; Girne Limanı'ndan yapılacak ihracata getirilen kısıtlama kaldırılmalı; Gemilerle ilgili harçlar ve ücretlere yeni zamlar yapılması durdurulmalı; Girne Limanı gerçekleri kabul edilip bu limanın kısıtlanması yerine geliştirilmesi için gerekli ehemmiyet gösterilmeli ve gerekli düzenleme yapılmalı.?

Niyazi Güvenir, 16 Ocak tarihinde yürürlüğe giren Limanlar Düzenleme Yasası'yla, Girne Limanı'ndan, tarımsal ürünler hariç, yük gemileriyle ihracat yapılamaması düzenlemesine karşı olduklarını vurguladı.

www.denizhaber.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.