Akaryakıt fiyatlarında yeni uygulama yürürlükte

Akaryakıt fiyatlarında yeni uygulama yürürlükte

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), akaryakıt fiyatlarının takibi için belirlediği yeni metodoloji yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte pompa...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), akaryakıt fiyatlarının takibi için belirlediği yeni metodoloji yürürlüğe girdi.

Bu kararla birlikte pompa satış fiyatları nakliye maliyetleri de dikkate alınarak iller bazında farklı belirlenebilecek.

Kurulun, akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin kararı, Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, rafinerici lisansı sahiplerinin akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan döviz satış kuru üzerinden liraya çevrilmiş olan tutarı (TL/ton) dikkate alınacak.

Bu tutarın TL/litre değerinin hesaplanmasında yoğunluk değeri, motorin için 0,845 ton/metreküp ve benzin için 0,775 ton/metreküp olacak.

Rafinerici lisansı sahipleri tarafından belirlenecek ürün fiyatında ürünün uluslararası piyasadaki fiyatının TL cinsinden değerine ilaveten ülke içi pazara sunumu kapsamında katlanılan maliyetler de dikkate alınacak. Dağıtıcılar tarafından ilan edilen tavan/tavsiye fiyatlarının tespitinde, ilgili ürün için rafinerici lisansı sahiplerince belirlenen satış fiyatı ve takip edilen en yakın erişilebilir serbest piyasalardaki fiyat oluşumundaki dağıtıcı ve bayi marjı esas alınacak. Pompa satış fiyatları nakliye maliyetleri de dikkate alınarak iller bazında farklı belirlenebilecek.

Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde; 1 Ocak 2015 tarihine kadar en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının İstanbul (Avrupa Yakası) için Kuruma bildirmiş olduğu bayi tavan satış fiyatlarının ortalaması, söz konusu tarihten itibaren en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının bayilerine ilişkin Kuruma bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması göz önünde bulundurulacak. Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, takip edilen ülkeler (Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya) için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olması esas olacak.

Takip edilen ülkeler için ülke içi rafineri satış fiyatına ulaşılamaması durumunda, rafineri fiyatı olarak Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalaması baz alınacak. Belirlenecek marjlara, Türkiye ile takip edilen ülkelerdeki piyasa şartlarındaki farklılıkların etkisi yansıtılabilecek.

Kararda yer alan takip metodolojisi kapsamında yapılan düzenlemelere uyulmaması halinde, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun "fiyat oluşumu" başlıklı 10'uncu maddesi kapsamında gerekli idari işlemler yapılacak. Karar, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.