Afyon Otogarı örnek model

Afyon Otogarı örnek model

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, “Otobüsçü burada 15 TL çıkış parası veriyor. Özel sektör işletiyor. İstanbul’u da özel sektör işletiyor ve...

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, “Otobüsçü burada 15 TL çıkış parası veriyor. Özel sektör işletiyor. İstanbul’u da özel sektör işletiyor ve hangi mantıkla işlettiği ortada” dedi.

Afyon otogar esnafının bir araya gelerek inşa edip, işlettiği şehirlerarası yolcu terminali Türkiye’de örnek teşkil ediyor. Otogarı diğer illerdeki otogarlardan ayıran en büyük özellik ise 15 TL olan giriş-çıkış ücretleri ile yolcuyu rahatsız edecek nahoş olayların olmayışı…

Türkiye’nin birçok bölgesinde özel sektör tarafından işletilen otogarlar büyük gelir kapısı olarak görülmesine rağmen Afyon otogarını işleten özel sektör, taşımacılık sektörünün gelişmesine yardımcı olacak işletme mantığını ortaya koymuş. Aftaş Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, “Otobüsçünün bizden beklentisi para… Kaptan kardeşlerimizin bizden beklentisi güleryüz… Yolcularımızın bizden beklentisi ise nezih bir ortam… İşte biz yeni otogarımızda hizmet anlayışımız ile tüm bunları yerine getiriyoruz” dedi.

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yaşar Asiler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ulaşım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TOF Genel Sekteri Nusret Ertürk, TOFED Genel Müdürü Mevlüt Bayrak, Temsa Pazarlama Yöneticisi Ekrem Özcan ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı MYO Müdürü Dr. Kemal Karayormuk Afyon Otogarı’nda incelemelerde bulundu. Sektör mensuplarını otogarda AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya ve AFTAŞ İşletme Müdürü Osman Altunay ağırladı. Sektör mensupları otogarda; yazıhane, tuvalet, lokanta, mutfak, kafeterya ve peronları gezerek Kadir Altınkaya’dan işletme hakkında bilgi aldı.

ORTAK İŞLETMECİLİK

Türkiye’ye örnek otogar kazandırdıklarını dile getiren Aftaş Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, “Otogarımız 42 bin m2 alan üzerine kuruldu. 6400 m2 zeminde 10 bin m2 toplam inşaat alanı var. 56 peronlu, günlük 10-12 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasitede bir otogar. 18 yazıhane var. Otogarın sahibi ise eski otogarın 39 müsteciri. Ayakkabı boyacısı, çaycısı, berberi, şekercisi dahil 39 kişinin hepsi buraya ortak. İşletmeciliğini de biz yapıyoruz. Türkiye’ye örnek bir otogar kazandırdık” dedi.

ŞEFFAF OTOGAR, ŞEFFAF YÖNETİM

Otogar inşaatına başlamadan önce yolcular ile bire bir görüştüklerini dile getiren Başkan Kadir Altınkaya, “16 milyon TL civarında inşaatı olmak üzere toplam 20 milyon TL’ye otogarı inşa ettik. Otogarı yaparken yolcuyla anket yaptık. Yolcudan otogarın nelerinden rahatsız olduğunu öğrendik. Karşımıza 3 tane önemli madde çıktı. Bunun karşılığında şeffaf bir otogar yaptık. İkincisi rahatsız oldukları konu WC’ler miş. İddialı tuvalet yaptık. Bir de otogarlarda çay içerken rahatsız oluyorlarmış. Biz de özel su üreterek çay yapıyoruz” diye konuştu.

ÇIKIŞ ÜCRETİ 15 TL

Amaçlarının taşımacılık sektörünün gelişimine ışık tutmak olduğunu dile getiren Kadir Altınkaya, bunun için de yine bir ilke imza attıklarını ve özel sektör olmalarına rağmen otobüsçünün sırtındaki birçok kamburu aldıklarını söyledi. Altınkaya, “Çıkış parası 15 TL. Ortak servis modelini geliştirdik ve maliyetleri aşağıya çektiğimiz için otobüsçülerden servis ücreti almadan yapıyoruz. 120 dakika özel araçların otogarlara girişlerini ücretsiz hale getirdik. Burada da yine biz ücret almak istemiyoruz ama otomobilini bırakıp gidenler, burasını otomobil satış pazarı haline çevirecekler. O, 2 saati de onun için koyduk yoksa tamamen ücretsiz hale getirecektik. Amacımız sektörün ve yolcunun rahat edebileceği bir otogar işletmeciği ortaya koymak” şeklinde konuştu.

OTOBÜSÇÜ MUTLU, YOLCU MUTLU

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım ise, Afyon otogarının başta mimarisi olmak üzere tertip ve düzenine hayran kaldığını söyledi. Yıldırım, “Burası bir efsane… Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı olarak Kadir Bey’e teşekkür ediyorum. Bizim Türkiye’de oluşturmamız gereken bir modeli Afyon’da kurdu. Aslında Türkiye’deki yerel yöneticilerin, ulusal yöneticilerin buradan bir ders alıp, bunu Türkiye modeli haline getirmesi lazım! Bir özel sektör temsilcisi çıktı, bu işe hayatını adadı, idealist bir şekilde bu işi yaptı. Burada herkes mutlu... Otobüsçü mutlu… Yolcu mutlu… Çalışanlar mutlu… İçerideki şirket sahipleri mutlu… Mutsuz bir insan yok! Bunun kazancı bir tarafa, keyfi bir insana yeter. Onun için ben Türkiye’deki tüm kentlerimize, belediye başkanlarımıza örnek olmasını diliyorum. Biz de bu konuda Kadir Bey’den feyiz alacağız. Türkiye’de modelin yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Afyon’da otobüsçünün para kazandığını, İstanbul’da ise kaybettiğini dile getiren Başkan Yıldırım, söyle konuştu: “Otobüsçü burada 15 TL çıkış parası veriyor. Özel sektör işletiyor. İstanbul’u da özel sektör işletiyor ve hangi mantıkla işlettiği ortada. Sadece kâr amacıyla beraber, arkasında siyasi güç verenler var. Siyaset besleniyor onun arkasında. O parayı tek başına yedirmiyorlar ona. Ama sektörü sömürüp, siyaseti besleyen bir anlayışı da ben buradan kınıyorum. Başka bir şey daha var. Burada ortak servise geçildi. 30 tane servisle yapılacak işi burada 9 tane araba yapıyor. Bu da büyük bir verimliliktir. Örnek terminalin ötesinde ulaşımda ve altyapıda verimlilik kavramı ortaya çıktı.”

ADİL DÜZEN

Otogarın çok amaçlı bir proje üzerine inşa edildiğini dile getiren TOF Başkanı Yıldırım, “Bu proje çok amaçlı bir proje... Çelik konsorsiyum olarak. Yarın kentin şartları değiştiğinde Kadir Bey burayı her türlü yatırıma dönüştürebilir alış-veriş merkezi, hastane, trafik hastanesi… Yani burası her şeye dönüşebilir. Onun için yapımı da çok güzel. Burada kullanım maksimum seviyeye çıkarılmış. Paylaşım doğru yapılmış. Buraya insani olan bütün değerler konmuş. Kadir bey hakikaten bir sembol insan... Yıllardan beri tanıyorum ve idealist bir insan. Burada çok güzel ve adil bir düzen kurulmuş” diye konuştu.

DOĞRU İŞLETMECİ

İstanbul’da yapılması planlanan Anadolu Yakası otogarı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Yıldırım, “Anadolu yakasına otogar yapılması planlanıyor ancak 36 aydan önce olmaz diye düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi zannediyorum bu otogarı kendisi yapacak. İşletmeyi onlarla beraber yapacağız. Tabi otogarları kim yaparsan yapsın, iyi içinde olmadığı otogarlar doğru işletilemez” diye konuştu.

Hüseyin KARABULUT - ULAŞIM GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.