AdBlue ile Daha Yeşil Lojistik Mümkün

AdBlue ile Daha Yeşil Lojistik Mümkün

Arbey Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, temizlenmiş üre ve saf sudan oluşan AdBlue’nun, kamyon, tır gibi taşımacılık araçlarının zararlı egzoz emisyonlarını yüzde 90 civarında azalttığını belirtti.

Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin çevresel etkileri nedeniyle Yeşil Lojistik kavramı ön plana çıkıyor. Avrupa Birliği’nde (AB) taşıtlar için egzoz emisyon standartlarını belirleyen Euro 6 ile dizel motorların da benzinli motorlar kadar temiz hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu durum lojistiğin sürdürülebilirliğini artırırken Avrupa Yeşil Mutabakat’a uyum için de büyük önem taşıyor. AdBlue çözeltisi ise dizel motorlu kara taşıtlarının, gemilerin ve trenlerin emisyon değerlerini önemli ölçüde azaltıyor.

TrueBlue markası adı altında AdBlue üretmek için İstanbul’da 2015 yılında kurulan Arbey Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, Euro 6D Temp standartlarıyla tüm dizel motorlu yeni araçlarda Seçici Katalitik İndirgeme (SCR) sistemi gerekli olduğundan AdBlue çözeltisinin de zorunlu hale geldiğini hatırlattı.

Ulaşım talebi ve emisyonlarının yüzde 75’i kara yolu kaynaklı

arbeykimya-trueblueadblue-001.jpegKarahasanoğlu, Arbey Kimya’nın, Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği tarafından oluşturulan AdBlue markasının kullanım haklarına sahip, VDA lisansını elinde bulunduran sayılı firmalardan biri olduğunu belirtti.

Lojistik sektörü geliştikçe karbon emisyonlarının da arttığına dikkati çeken Karahasanoğlu, ulaşım talebi ve emisyonlarının yüzde 75 kadarının kara yolu kaynaklı olduğuna işaret etti.

AdBlue, emisyonları yüzde 90 civarında azaltıyor

Karahasanoğlu, “SCR teknolojisi, egzoz gazları içerisinde bulunan azot oksit emisyonlarını yüzde 90, hidrokarbon ve karbonmonoksit emisyonlarını yüzde 50-90, partikül madde emisyonlarını yüzde 30-50 civarında azaltabiliyor. SCR sisteminin, Dizel Partikül Filtresi ve Egzoz Gazı Devridaimi gibi sistemlerle kombine edilmesi halinde bu oranlar daha da artıyor.” diye konuştu.

“Yeşil lojistik ve Avrupa Yeşil Mutabakat’ın olmazsa olmazı”

Küresel iklim değişikliği nedeniyle “yeşil lojistik” uygulamalarının artık büyük önem kazandığını anımsatan Karahasanoğlu, AdBlue kullanımının, Türkiye’nin Yeşil Lojistik hedefleri ve Avrupa Yeşil Mutabakat’a uyum çalışmaları açısından olmazsa olmaz hale geldiğini de sözlerine ekledi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.