Adanalı TEMSA, ABD'yi fethe hazırlanıyor

Adanalı TEMSA, ABD'yi fethe hazırlanıyor

Google, Apple ve Twitter çalışanlarını da taşıyan Temsa otobüsleri için fabrika kuruluyor.

Avrupa'nın en büyük otobüs üreticisi konumundaki Türkiye'nin Adanalı üreticisi Sabancı Grubu'nun otomotivdeki ismi Temsa, kıtalararası harekata hazırlanıyor.

"Son 25 yılda ABD dışından gelip de ABD otobüs pazarında büyük oyunculardan biri olmayı başaran tek şirket" olarak değerlendirilen Temsa, 10 milyon dolarlık yatırımla “üretim” planlarını masaya koydu.

Çinli otobüs devleriyle işbirliği görüşmelerini sürdüren şirketin ABD yollarındaki otobüs sayısı 700’ü geçti. Temsa'nın ABD'de sattığı otobüsleri kullananlar arasında dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Google, Twitter ve Apple gibi devler de bulunuyor.

Bu yıl sonunda 1000 adetlere çıkmayı hedefleyen TEMSA’nın ABD’deki gelecek planlarını Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun dile getirdi.

Pekarun, ABD’de otobüs üretim seçeneklerini değerlendirdiklerini belirterek, “5 yılda ABD pazarında toplam 700 otobüs satışına ulaştık. Bu yıl sonunda bu rakamın 1000’i aşmasını bekliyoruz. Hızla büyüdüğümüz ABD pazarında otobüs üretim seçeneklerini de değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

700 adetlik satışla ABD otobüs pazarında yüzde 10’luk pay alan Temsa, geçtiğimiz günlerde katıldığı ABD’deki UMA Fuarı’nda da 17 otobüs birden sattı.

İLK TÜRK OTOMOTİV FİRMASI OLACAK

ABD otomotiv pazarı Türkiye’de üretilen Ford Transit Connect ve Fiat Doblo modelleriyle daha önceden tanıştı. Her ne kadar Connect modeli artık ihraç edilmiyor ve Fiat Doblo Ram Promaster adıyla ABD’de giderek artan satış rakamlarına koşuyorsa da henüz üretim bazlı bir ilişki tesis edilmemişti.

ABD’de gibi otomotivin her türünün üretilebildiği bir pazarda Türkiye’den gidip de üretici olmak da pek kolay olmasa gerekti.

Eğer Temsa, ABD’de otobüs üretimine başlarsa bu Türk otomotivi açısından bir ilk olacak. Daha önce ABD’de Karsan üretim planları yapmış ama bu planlar bir türlü gerçekleşememişti.

Bu kez Sabancı Grubu elini taşın atına koyuyor ve bir zamanlar neredeyse “Satılık” tabelası asılan Temsa’yı ABD’de üretime başlatmaya hazırlanıyor.

“ABD’de otobüs üretim seçeneklerini değerlendiriyoruz”

“TEMSA olarak ABD gibi zorlu bir pazarda başarılı bir noktaya gelmek bizlere gurur veriyor” açıklamasını yapan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, “ABD pazarına çeyrek asırdır ABD dışından giriş yaparak pazardaki ana oyunculardan biri olmayı başaran ilk ve tek otobüs üreticisi olduk. ABD pazarında elde ettiğimiz bu başarı önümüzdeki sürece yönelik yeni hedefler belirlememizde çok önemli bir karar sürecini de bize sunuyor. Amerika’da otobüs üretim seçeneklerini değerlendiriyoruz” diye konuştu.

İlk hedef 1000 otobüs

2010 yılında adım attıkları ABD pazarında ihracat adetlerinin katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik ise “ABD’de 700’ü aşkın TEMSA aracımız 200’den fazla operatörde, 40’tan fazla eyalette koşuyor. 2016’da ilk hedefimiz 1000’li rakama ulaşmak ve bu rakamın da üzerine çıkmak. Elde ettiğimiz bu başarıda üretimdeki gücümüzün yanı sıra yurt dışı ekibimizin ve ABD’li iş ortaklarımızın da katkısı büyük” dedi.

TEMSA’nın ABD pazarındaki başarısının arkasında farklı büyüklüklerde otobüs modelleri sunabilmesi yatıyor. ABD’deki büyük otobüs üreticileri iki boyda otobüs üretip pazara sunarken, TEMSA ikisi ABD’dekilerden daha küçük olmak üzere üç farklı boyda 30-52 koltuk arasında ürün tedarik edebildiği için yüzde 10’luk pazar payına yükseldi.

Dinçer Çelik, ABD otobüs pazarındaki etkinliklerini anlatırken, “Google, Facebook, Twitter, Apple başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin çalışanlarını taşıyan operatörler araçlarını TEMSA araçları ile değiştirmeye başladı.” diyerek, teknoloji şirketleri çalışanlarının da Temsa otobüslere binmeye başladıklarına dikkat çekiyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.