ABD'li yetkilinin rüşvet aldığı Türk şirketi Limak çıktı

ABD'li yetkilinin rüşvet aldığı Türk şirketi Limak çıktı

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı duyuruda, ABD Dışişlerinden çalışan ve inşaat ihaleleri dağıtmaktan görevli Zaldy N. Sabino isimli kişinin, bir Türk şirketi ve şirketin Türk sahibinden rüşvet aldıklarını tespit ettiklerini duyurmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı'nın 4 Nisan 2019 tarihinde yaptığı açıklamada; ABD Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan ve inşaat ihaleleri dağıtmaktan görevli Zaldy N. Sabino'nun, bir Türk şirketi ve şirketin Türk sahibinden 239 bin 300 dolar rüşvet aldıklarını tespit ettiklerini belirten, 25 sayfalık bir iddianameyi kamuoyuna duyurmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından hakkında iddianame hazırlanan Zaldy N. Sabino, rüşvetle iş dağıtmak, dolandırmak, sahtekarlık yapmak ve komplo kurmak suçlamalarından tutuklandı. İddianamede açıkça ismi belirtilmeyen Türk şirketinin ise Limak ve ABD'li ortağı Desbuild INC. olduğu ortaya çıktı.

Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız'ın ortak olduğu Limak Holding, Türkiye'de büyük devlet ihaleleri almasıyla biliniyor.

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan uluslararası bir raporlamada ise Limak'ın, Mehmet Cengiz'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Cengiz Holding'in ardından Türkiye'de devletten en çok ihale alan şirket olduğu, dünyada da devletlerden en çok kamu ihalesi alan en büyük ikinci şirket olduğu kaydedilmişti.

Yunanistan merkezli EKathimerini Gazetesi'nin haberine göre; tutuklanan ABD Dişişleri Bakanlığı Yetkilisi Sabino'nun 2012 ile 2017 arasında yüzbinlerce dolar rüşveti Limak'ın ABD'nin Maryland eyaletinde bulunan ortağı "Desbuild Limak DK JV LLC"den aldığı iddia edildi.

İddianamenin üçüncü sayfasında Amerikalı yetkilinin hangi şirketten rüşvet aldığı yazmasa da, rüşvetle iş dağıttığı kontratların numaraları yer alıyor ve govtribe.com isimli siteden de araştırma yapıldığında, bu kontrat numaralarına göre, işlerin Desbuild/Limak şirketine verildiği görülüyor.

İşte iddianamenin üçüncü sayfasında yer alan ve Sabino'nun rüşvetle dağıttığı kontratların numarası. Bu sayfadaki ilk kontrat numarası, 84 milyon doları aşan SAQQMMAM-A1-21-2C-C-0-0283.

limak_1.jpg

İddianamenin üçüncü sayfasında sıralanan diğer iki kontrat numaraları ise SAOMMA-0-80-8D-D--0O0O1I9 ile SAQMMAM-A1-41-4D-D--0063 ve SAOMMA-0-80-8D-D--0O0O1I9 numaralı kontratın Trison Construction Inc.'e verildiği ve bu şirketin de azınlık gruplarına ait kişilere ait olduğu ve Maryland'da yer aldığı ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Limak ile bağlantılı olduğu iddia edilen Trison Construction Inc. ile ilgili FBI ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Özel Müfettiş Bürosu'nun konu üzerine soruşturmasını sürdürdüğü açıklandı. Bu üç kontratı birlikte aynı cetvel içinde iddianamede sunmaları ve aynı şirketin Türk sahibinden bahsedilmesi de, Trison şirketini doğrudan Limak'a bağlayacak kamuya açık bir belge şimdiye kadar bulunmasa da, bu şirketlerin bağlantılı olduğuna dair Amerikalı yetkililerin ellerinde yeterli kanıt bulunduğu iddia ediliyor.

limak_2.jpg

ABD ADALET BAKANLIĞI'NIN HAZIRLADIĞI İDDİANAMEYİ BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ.

DENİZ HABER AJANSI

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.