AB, Avrupa çapında 'akıllı' ulaşım sistemleri istiyor

AB, Avrupa çapında 'akıllı' ulaşım sistemleri istiyor

Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupalı ülkelerin seyahat planlamasında teknolojinin kullanımı ve bilgi paylaşımı konusunda daha iyi performans gösterse,...

Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupalı ülkelerin seyahat planlamasında teknolojinin kullanımı ve bilgi paylaşımı konusunda daha iyi performans gösterse, Avrupa'da ulaşımın kolaylaşacağı görüşünde.

Kıbrıs Rum kesiminde bir araya gelen ulaştırma ve iletişimden sorumlu AB bakanları, AB'nin 'akıllı ulaşım sistemleri' (ITS) yolunda aldığı yolu ve yolcuların karşılaştığı zorlukları görüştü. Yolcuların karşılaştığı zorluklar arasında ülkeler arası seyahatler ya da trenyolu ile karayolu bağlantılarını organize edememek, gerçek zamanlı trafik ve hava durumu bilgileri alamamak da yer alıyor. Avrupa Komisyonu'nun başkan yardımcısı ve ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, bakanlarla seyahat planlamasında teknolojinin kullanımı sağlamanın ve 2008 tarihli AB eylem planıyla 2010 ITS yönetmeliğini 2014'e kadar yürürlüğe koymanın yollarını görüştü.

Kallas, 'Mevcut ulaşım yolları ve altyapıdan en iyi şekilde faydalanabilmek için tarifeler, kapasite ve yollar gibi tüm gerekli bilgilerin bulunurluğu ve erişilebilirliğini sağlamak zorundayız' dedi. Komisyon üyesi, seyahat planlamasını iyileştirmenin, rota planlayıcılar ve akıllı rezervasyon ve ödemenin hem yolcu, hem yük taşımacılığında yaygınlaşmasını sağlayacağını ve bunun sınırlar ötesine genişleyeceğini söyledi ve Avrupa'da seyahate çıkmadan önce ITS kullanımının çok düşük olduğunu kaydetti.

AB yetkilileri, daha iyi seyahat planlaması ve bilgi hizmetlerinin trafikten kaynaklanan aksamaları yüzde 20, trafik kazalarını ise yüzde 30 azaltacağı görüşünde. Avrupa Komisyonu'nun ulaşım direktörlüğünden Fotis Karamitsos, bu tür sistemlerin geliştirilmesinin yollar ve tüneller gibi geleneksel altyapı unsurları kadar maliyetli olmadığını belirterek 'Yollar ve tüneller inşa etmekten daha iyi yollarla ileri gidebiliriz' dedi. Öte yandan ITS kullanımında, rezervasyon ya da rehberlik hizmetleri amacıyla kişisel bilgilerin toplanması da sorunlu bir konu olarak ortaya çıkıyor.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.