80 yıllık Obdan Sistem, yeni deposuyla daha rekabetçi olacak

80 yıllık Obdan Sistem, yeni deposuyla daha rekabetçi olacak

1945 yılından bu yana faaliyet gösteren, 4. nesil bir aile şirketi olan Obdan Sistem, yeni proje ve hedeflerle 100. üncü yılına emin adımlarla ilerliyor. Obdan Sistem üst düzey yöneticisi (COO) Melih Uzel ile firmayı tüm ayrıntılarıyla konuştuk.

Obdan Sistem hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Ne gibi hizmetler sunuyorsunuz? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Çalışan sayınız nedir?

Obdan Sistem olarak; kimya, gıda, otomotiv, sağlık, tekstil ve elektronik gibi birçok sektörde, gümrük müşavirliği, danışmanlık, antrepoculuk, depoculuk ve forwarding alanlarında hizmet veriyoruz. Deneyimli kadromuz ve tüm gümrüklerdeki yerleşik ofislerimizle bu alanlarda faaliyetlerimizi geliştirerek, hizmetlerimizi kesintisiz ve müşteri odaklı olarak sürdürüyoruz. 20 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığımız müşterilerimiz var.

1945 yılından bu yana faaliyet gösteren, sunulan hizmetler, hacim ve pazar payı açısından sürekli olarak büyüyen, 4. nesil bir aile şirketiyiz. Köklü geçmişimizden aldığımız gücü yeni nesil yaklaşımla birleştirerek ilerliyoruz. Mal ve hizmet akışını temin eden bütünleşik çözümleri, mümkün olan en yüksek müşteri ve çalışan memnuniyetini sağlayarak, optimal hız, kalite ve maliyet dengesini gözeterek, sürdürülebilir şekilde sunuyoruz. Yaklaşık 80 yıllık bir süreyi kapsayan faaliyetlerimiz, Gümrük Müsteşarlığı nezdinde hiçbir disiplin cezası ile kesintiye uğramadı.

Saha çalışanlarımız, ofis çalışanlarımız ve lojistik merkezi çalışanlarımızla yaklaşık 200 kişiden oluşan büyük bir ekibe sahibiz. Diğer yandan ekibimizde 10 gümrük müşavirimiz, 35 de gümrük müşavir yardımcımız yer alıyor. Ekip arkadaşlarımız arasında, 25 yıldan fazla süredir bizimle çalışan 18 yöneticimiz bulunuyor.

Lojistik hizmetleriniz neleri içeriyor?

Lojistik faaliyetlerimizi, TİO (Taşıma İşleri Organizasyonu) Belgesi kapsamında yürüttüğümüz forwarding hizmeti olarak tanımlayabiliriz. Uzun senelerdir sürdürdüğümüz yurt içi taşıma işleri organizasyonumuzun yanında, üç yıldır yürüttüğümüz yurt dışı taşıma işleri organizasyonu çalışmamız da var. Tamamen yeni bir yapılanma ancak bu alanda oldukça agresif bir şekilde büyüyoruz. İlk sene sonunda hedeflerimize ulaştıktan sonra, geçen sene 2 kat büyüme başarısı yakaladık. 2024’te de yine 2 kat büyümeyi hedefliyoruz. Yurt içi taşıma organizasyonumuzda da geçen sene yarattığımız gümrükleme tarafı ile birleşik iş geliştirme faaliyeti sonrasında ciddi bir artış sağladık. Bunun devamının da geleceğini öngörüyor, bu alanda kendimize agresif hedefler koyuyoruz.

Obdan Sistem’in sektördeki avantajları ve rakiplerinden ayrışan özellikleri nelerdir? Lojistik sektöründe nasıl öne çıkıyorsunuz?

Sektör içinde bütünleşik hizmet verebilme kabiliyetimiz, bizi rakiplerimizden ayrıştıran en önemli özelliklerimiz arasında yer alıyor. Diğer yandan Obdan Sistem, 80 yıla yakın geçmişi olan, çok köklü bir firma. Bu köklü kurumsal hafıza ve tecrübe, yeni nesil yaklaşımlar ve yenilikçi çözümlerle birleşerek, bizi sektörde benzersiz kılıyor. Yenilikçi teknolojiler ve modern yöntemlerle harmanladığımız know-how deneyimimiz, müşterilerimize en yüksek kalitede hizmet sunmamıza olanak tanıyor. Bununla birlikte taşıma, antrepoculuk ve depolama alanında ön planda yer alıyoruz. Etiketleme, mal toplama, co-packing gibi katma değerli hizmetlerde de sektörün aranan firmaları arasındayız.

Kaç şube, ofis ve depo ile hizmet veriyorsunuz?

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da şubelerimiz bulunuyor. İstanbul’daki tüm gümrüklerde de ofislerimiz var.

Erenköy Gümrüğü’ne bağlı, A tipi genel antrepomuz 2000 yılında Kartal’da kuruldu ve 2013 yılında Tuzla Tepeören’e Tuzla Lojistik Merkezi adıyla taşındı.

11.000 m2 kapalı alana ve 15.000 palet depolama kapasitesine sahip olan tesisimizde:

-3 adet ve toplamda 250 m2 (2-8 Derece) soğuk odaları,

-1 adet 100 m3 dondurucu odası (-20 Derece),

-2 adet ve toplamda 1.200 m2 (15-25 Derece) sıcaklık kontrollü odaları,

-8 adet TIR yanaşma rampası yer alıyor.

obdan-sistem.pngAntrepo depolama kapasiteniz nedir ve kapasitenizin ne kadarını kullanıyorsunuz? Depolama ve envanter yönetimi konusundaki stratejileriniz nelerdir?

Depo/antrepo operasyonumuzda son dönemde oldukça ciddi bir büyüme ivmesi yakaladık. %60’tan %100 doluluk oranlarına ulaştık. 2024 yılsonuna kadar %20 daha büyümeyi hedefliyoruz. Tüm bunlara ilave olarak, yeni bir yatırım hamlesi de yaptık. Yeni alınan arsa üzerinde kısa süre önce inşaatına başladığımız yeni depomuzun devreye girmesi ile kapasitemizi 2 kat artıracağız.

Yeni depo yatırımı hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Proje ne zaman hayata geçecek? Deponun büyüklüğü nedir?

Depo ve antrepo yatırımı, geleceğe yönelik planlarımız arasında önemli bir yer tutuyor. 2026 yılının ilk çeyreğinde, Akviran, Gebze’de hizmete girecek olan yeni depomuz, yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde olacak. A tipi genel antrepomuz, tıpkı Tuzla Lojistik Merkezi gibi Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösterecek. Tuzla Lojistik Merkezi'nde halihazırda mevcut olan ve ekstrem soğuk ile soğuk odada depolama imkanı da sunduğumuz ısı kontrollü odalarımız, yeni depomuzda daha geniş metrekarelerle yer alacak.

Sizi yeni depo yatırımı yapmaya teşvik eden nedenler nelerdi?

Transit ticaretin ülkemizdeki artışı, depolardaki doluluk oranını artırdı. Bizim depomuz da dolu ve tam kapasite hizmet veriyor. Bu da bizi yeni depo yatırımı yapmaya teşvik etti. Daha geniş bir depo kapasitesi ile artan talep ve müşteri beklentilerini karşılamak, paydaşlarımıza daha iyi, daha hızlı ve esnek hizmet sunabilmek, lojistik operasyonlarımızın verimliliğini artırabilmek adına depo yatırımı yapmaya karar verdik. Obdan Sistem olarak, yeni yatırımımızla lojistik sektöründe daha da güçlü ve rekabetçi bir konuma gelmeyi hedefliyoruz.

Gelecek yıl grubunuzu yönetirken en önemli öncelikleriniz neler olacak? Büyüme hedefleriniz nelerdir?

Önümüzdeki sene forwarding, 3PL, danışmanlık ve gümrükleme konularına öncelik vereceğiz. Bununla paralel olarak, kendimize organik büyüme ve rakamsal bazda yıllık %10 büyüme hedefi koyduk. Önceliğimizi ise yüksek kalitede hizmet vermek olarak belirledik.

Dijitalleşme, lojistik sektöründe her geçen daha çok konuşuluyor. Müşterilere özel dijital platformlarınız var mı?

Sektörün öncü kuruluşlarından biri olarak, dijital dönüşümde de ses getiren girişimlere imza atıyoruz. Müşteri ve iş ortaklarımızın kullanımına sunduğumuz birçok yazılım bulunuyor. Bunları; ObSYS ERP Sistem, ObSYS Web Portal, Cep Gümrük ve ObSYS WMS – Depo Yönetim Sistemi olarak sıralayabiliriz. Açmak gerekirse; ObSYS ERP yazılımı ile iş ortaklarımıza tüm süreçleri tek ekrandan takip edebilme, süreçlerinde hız ve verimlilik elde edebilme fırsatı sunuyoruz. Müşteri temsilcilerimizin bağlı bulunduğu grupların süreç yönetimini yazılım üzerinden takip edebilme imkanı tanıyarak kesintisiz olarak çalışan bir operasyon yönetimi ile hizmet veriyoruz. ObSYS Web Portal ise Türkiye’deki göndericiler, yurt dışındaki alıcılar ve nakliyecilerinin dahil olduğu, yüklemelere ait tüm dokümanların yetki seviyeleri belirlenmiş ilgililer ile paylaşıldığı, web üzerinde çalışan bir sistem. Ayrıca dünyanın birçok yerindeki nakliyeciler de ürettikleri evrakı sisteme yükleyebiliyor. Sistemdeki tüm hareketler kaydediliyor ve yükleme bazında notların da sistem üzerinden ulaştırılması sağlanıyor. İş ortaklarımız Cep Gümrük yazılımı ile de operasyon süreçlerini anında takip edebiliyor ve gerekli bilgilendirmelere sahip olabiliyor.

Sürdürülebilirlik, günümüzün olmazsa olmazlarından biri. Bu konuya bakış açınız nedir? Sürdürülebilirlik ilkelerini faaliyetlerinize nasıl entegre ediyorsunuz?

Sürdürülebilir iş metotları, şirketimizin politikalarının merkezinde yer alıyor. Daha sürdürülebilir bir gelecek için paydaşlarımızı ve ekosistemimizi de yolculuğumuza dahil ediyoruz. Çalışanlarımızın oluşturduğu Yeşil Komite vasıtasıyla tüm ilgili paydaşlarda sürdürülebilirlik farkındalığı yaratıyoruz. Hem kendimizin hem de paydaşlarımızın yarattığı karbon ayak izini ve atıklarımızı azaltmak için özenle çalışıyoruz. Mevcut ve gelecekteki emisyonlarımızı minimize etmeyi sağlayacak fırsatları da keşfetmeye kararlıyız. Bu hedef doğrultusunda zorunlu tüketim alanlarımızda düzenli ölçümler yapıyor ve bu kaynakların ekonomik kullanımı ve tüketimi için kontrolümüz dahilinde atabileceğimiz bütün adımları atıyoruz.

Diğer yandan fırsat eşitliği ve kadın istihdamına da büyük önem veriyoruz. Kadın çalışanlarımızın iş gücümüzde daha fazla yer almasını teşvik ediyor, UTİKAD Kadın Odak Grubu ile birlikte kadınların lojistik sektöründe daha aktif rol alması için projeler geliştiriyor ve iş yerinde çeşitliliği artıracak politikalar uyguluyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda, kadınların güçlendirilmesi ve liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması için çalışıyoruz.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.