400 özel Yaris ön satışta tükendi

400 özel Yaris ön satışta tükendi

Ralli aracı ile standart Yaris arasında köprü kuran Yaris GRMN, sadece 400 adet limitli olarak üretildi. Limitli seri, online ön satışa çıktıktan sonra 3 gün içinde tamamen tükendi.

Toyota, güç ve yüksek performansı bir adım öteye taşıyan yeni modeli Yaris GRMN’yi tanıttı. Motor sporlarına 17 yıl aradan sonra tekrar dönen Japon marka, WRC’den ilham alarak ürettiği Toyota Yaris GRMN ile segmentinin performans modelleri arasına katıldı. Ralli aracı ile standart Yaris arasında köprü kuran Yaris GRMN,  sadece 400 adet limitli olarak üretildi. Üretilen bu 400 adet ise online ön satışa çıktıktan sonra 3 gün içinde tamamen tükendi.

Yaris GRMN’nin motoru, spor otomobil üreticisi Lotus tarafından modifiye edildi. Lotus’tan yazılım ve donanım anlamında mühendislik servisi alındı. Performans odaklı otomobil tutkunları tarafından heyecanla karşılanan Yaris GRMN 1.8 litrelik kompresörlü motoru, 212 BG güç ve 250 Nm tork üretebiliyor. Yaris GRMN’nin maksimum hızı ise 230 km/s ile sınırlandırıldı.

Hassas mühendisliğin bir eseri olarak üretilen otomobil, adını, Toyota’nın motorsporları departmanı olan Gazoo Racing ve efsanevi Nürburgring Pisti’nden aldı. Zaten aracın geliştirilmesi de bu pistin yakınındaki bir merkezde ve bu pistte gerçekleştirildi.

Performans odaklı bir tasarım

Yaris WRC yarış otomobili gibi, GRMN versiyonu da üç kapılı üretiliyor. Kanat tipi arka spoyler, özel arka tampon tasarımı, arka difüzör, petek dokulu ön ızgara ve ralli araçlarındaki gibi arka tampon altında ortadan çıkan ikizkenar şekilli egzoz çıkışı dikkat çeken detaylar arasında.

Yaris GRMN’nin ana rengi beyaz. Kaputu, yan kapı altları ve yan aynaları gibi noktaları kırmızı ve siyah detaylarla renklendirildi. Ayrıca siyah renkli tavan da, kontrast yapmak amacıyla tercih edildi. GRMN aynı zamanda 17 inç hafif alaşım BBS jantlara, daha büyük frenlere ve beyaz kaliperlere sahip.

grmn-dis-001.png

Yaris GRMN, kompresörlü motorun araca entegre edilmesiyle yüksek seviyede performans sağlayacak ve sürücülerin tepkilerine yüksek oranda tepki verecek hale getirildi. Aracın yol tutuşu, güçlendirilmiş şasi, sıkılaştırılmış ve alçaltılmış süspansiyon, Sachs Performance amortisörleri ve Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyelle destekleniyor. Büyük hava kanalcıklarına sahip dört pistonlu kaliperlere sahip ön fren diskleri ise, kontrol edilebilir bir durdurma gücü sağlıyor.

Yaris GRMN iç tasarımı

Yaris GRMN’nin iç tasarımı da tamamen kendine has özelliklere sahip. Toyota Boshoku tarafından tasarlanan özel spor koltuklar, süet kaplama.İç döşeme, kapı iç kaplamaları ve tavan ile birlikte kabindeki siyah ağırlıklı renk teması ise aracın sportif imajını güçlendiriyor.

grmn-ic.pngKüçük çaplı direksiyon simidi GT86 Coupe’den alınarak Yaris’in kendine has tarzına uygun hale getirildi. Direksiyonun üst bölümünde yer alan kırmızı çizgi detayı ise aracın rallilerden esinlendiğinin altını çiziyor. Bununla birlikte motor çalıştırma düğmesi, alüminyum pedal seti, alüminyum kaplamalar ve TOYOTA GAZOO Yarış Takımı’ndan ilham alan açılış animasyonuyla çalışmaya başlayan TFT ekran, aracın özel bir karaktere sahip olduğunu vurguluyor.

Toyota Fransa üretiyor

Her bir Yaris GRMN modeli, fabrikanın en deneyimli teknisyenlerinden oluşan özel bir ekip tarafından bir araya getiriliyor. 20 civarında teknisyen, Toyota Yaris GRMN ’nin kaynak, boya ve montaj gibi farklı üretim atölyelerinde üretilmesini sağlıyor. Yaris GRMN günde 7 otomobil olarak üretiliyor.

Yaris GRMN performansı

Yaris GRMN’nin kalbinde 1,798 cm3 2ZR-FE motoru yer alıyor. Bu motor Toyota’nın İngiltere fabrikasında üretiliyor ve modifikasyonları uzman spor otomobil üreticisi Lotus tarafından gerçekleştiriliyor. Motor daha sonra Fransa’ya gönderilerek, özel olarak işaretlenmiş numaralandırılmayla 400 adetle sınırlandırılmış otomobillere yerleştiriliyor.

10:1 sıkıştırma oranı ve Dual VVT-I akıllı değişken oranlı emme ve egzoz subaplarıyla, motor 212 beygir güç ve 250 nm tork üretiyor.Önden çekişli Toyota Yaris GRMN, altı ileri manuel şanzımana ve Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyele sahip. 100 km/s hıza 6.4 saniyede ulaşan Yaris, 400 metreyi 14.2 saniyede kat edebiliyor.

1,135 kg ağırlığa sahip Yaris GRMN’de, otomobilin ağırlığından da tasarrufa yönelinmiş. Böylece güç/ağırlık oranı açısından 5.35 kg başına 1 BG rakamı elde edilmiş. Yaris GRMN’nin sınırlı motor alanına yerleştirilen kompresör, soğutma ünitesi, emme ünitesi akıllı ve kompakt bir biçimde entegre edilerek yerden tasarruf sağlanmış.  Ayrıca motor performansı açısından da son derece kritik olan soğutma konusuna da önem verilmiş. Kompresör için intercooler ve motor için radyatörün önüne soğutma yerleştirilmiş. Ayrıca daha büyük hava girişleriyle motorun soğutmasına katkı sağlıyor.

Türkiye’ye 1 adet gelecek

300 adetlik özel satış kontenjanından Türkiye de yararlandı. 1 adet Toyota Yaris GRMN nisan alında Türkiye’deki sahibine teslim edilecek.

Otoajanda.com

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.