3.Köprü lojistik maliyetleri yükseltecek

3.Köprü lojistik maliyetleri yükseltecek

Lojistik sektörünün uzmanları, 3. Köprünün nakliye maliyetlerini artıracağını ancak, 2. Köprüde yaşanan trafik sorununu çözeceğini söylüyor.

Aysun YAZICI - LOJİPORT

Temeli atıldığı günden beri trafiğe çare olması beklenen İstanbul’un 3. Boğaz Köprüsü, 26 Ağustos’ta açılıyor. Yaklaşık 4.5 milyar dolara mal olan köprüye ilgi ise hayli yüksek. Öyle ki, tüm ağır vasıtaların geçmesi mecburi kılınan Yavuz Sultan Selim Köprüsü artık lojistik sektörünün de tek geçiş noktası. Nakliyecilerin 2. Köprüde yaşadıkları “yürüme yasağı” bir yana, köprüde oluşan trafik de, nakliye sektörünün maliyetlerini artırıyordu. Lojiport’a konuşan uzmanlar ise, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yürüme yasağından, trafik sorununa kadar önemli yaralara çare olacağını söylüyor.  

“Sabah 4, akşam da 6 saat bekliyorduk”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı N. Fatih Şener, 2. Köprüdeki yürüme yasağı ve oluşan trafiği  3. Köprünün çözeceğini vurguluyor. Şener, Nakliyeciler şimdiye kadar 2. Köprüden geçiyordu ve 2. Köprüde bizim için büyük bir ‘bekleme maliyeti’ vardı. Sabah 4 saat, akşam da 6 saat olmak üzere, köprü günde toplam 10 saat kullanılamıyordu. Yasak bittiğinde de köprüde çok uzun kuyruklar oluşuyordu. TIR’lar yavaş hareket eden araçlar olduğu için bu bekleme süresi daha da uzuyor ve yakıt giderleri artıyordu. Bu ekstra maliyet demekti. 3. Köprü’de bu trafiği yaşamayacak olmak, bize büyük fayda sağlayacak. Yeni köprünün yol güzergâhı bakımından daha uzak olduğu doğru ama trafiğe takılmadan köprüyü aşıyor olmak ve yürüme yasağına takılmamak çok daha önemli” diyor.

fatih-sener-007.jpg“Bir trafikten diğerine gidiliyor”

Sadece 3. Köprüyü kullanmanın trafik sorununa çare olmayacağını da vurgulayan Şener, “Bağlantı yolları bizim için çok önemli. Sonuçta İstanbul’a gelen vasıtaların yüzde 95’i şehre giriyor. Örneğin sebze getiren bir nakliyeci, sebze meyve haline giriyor. Nakliyeci 3. Köprüden geçip trafikten ve bekleme süresinden kurtulsa bile şehir içine girmek zorunda. Bu sorunun çözümü de, yolların şehir dışına çıkartılmasından geçiyor. Aksi halde, nakliyeci bir trafikten kaçsa bile diğerine takılıyor. Bu çok önemli” ifadelerini kullanıyor.

zahit-saglik-001.jpg“TIR’ım dur-kalk yapacağına 20 km fazla gitsin”

Daha iyi hizmet alınması isteniyorsa, öncelikle katılımcı olunması gerektiğini savunan Sağlık Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zahit Sağlık da, “3. Köprü doğru bir proje. Ancak, Mahmutbey ve karşı tarafta da, Dudullu için alternatif üretmelisiniz. E 7’ye girmek için Mahmutbey’e girmek zorundasın. Karşıda da Anadolu turnikeleri hala tıklım tıklım. İki yakada söz konusu yerleri acilen by-pass etmelisiniz. Benim TIR’ım dur-kalk yapacağına varsın 20 km daha fazla gitsin; fakat iki noktayı çözmeden, 3. Köprünün getirisi İstanbul trafiğini biraz daha rahatlatmaktan öteye geçemez” şeklinde konuşuyor.

 

“3. Köprünün maliyeti vatandaşa yansıyacak”

Köprü maliyetlerinin vatandaşa yansıyacağını söyleyen Asyaport Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Arif Davran da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün zaman kayıplarını telafi ettiğini ancak nakliye maliyetlerini artırdığını vurguluyor. Davran, 3. Köprü’deki yüksek geçiş ücretinin yanı sıra gidilecek mesafe artıyor, bu da maliyeti yükseltiyor. Nakliyeciler uzun süredir maliyetlerini son kullanıcılara devrediyordu. Şimdiye kadar hep böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak. Ekmek üreten fırıncıdan, sebze satan satıcının maliyetine kadar nakliyenin kullanıldığı tüm sektörlerde maliyet artacak. Bu da her şeye 5 ya da 10 kuruş zam getirecek” ifadeleriyle durumu özetliyor.  

arif-davran.jpg“Bağlantı yolları belirleyici olacak”

Davran şöyle devam ediyor: “3. Köprü trafik sorununa yarar sağlayacak. Kamyon beklemediği ve daha fazla sefer yaptığı için 3. Köprüden karlı çıkacak. Ancak burada önemli bir nokta var, 3. Köprünün bağlantı yolları henüz bilinmiyor. Bu yollar tamamlandığında köprü lojistik sektörüne yarayacak mı, trafiği rahatlatacak mı o zaman belli olacak ama şu haliyle bile faydalı olacak. Bununla birlikte, yürüme yasağı konusu 3. Köprü için önemli. Başta Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) olmak üzere, derneklerin ve sektör temsilcilerinin bu yasağın kalkması konusunda Ankara’yı zorlaması gerekiyor.”

Aysun YAZICI - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.