3. havalimanında ‘yeraltı suyu engeli’ kanunla kaldırılıyor

3. havalimanında ‘yeraltı suyu engeli’ kanunla kaldırılıyor

AK Parti, TBMM Başkanlığı’na çok sayıda kanunda değişiklik öngören torba kanun teklifi verdi. Teklifte, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanı...

AK Parti, TBMM Başkanlığı’na çok sayıda kanunda değişiklik öngören torba kanun teklifi verdi. Teklifte, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanı inşaatında ortaya çıkan yeraltı su kaynakları krizine yönelik düzenleme de yer aldı. Buna göre 5 bakandan oluşan ‘jeotermal kurul’ havalimanı, köprü ve otoyolların yapımına engel teşkil edecek yeraltı su kaynakları konusunda kamu yararını dikkate alarak karar verecek.

Buna göre, havalimanı, köprü ve otoyol yapımında yeraltı su kaynakları engeli ortaya çıktığında 5 bakandan oluşacak “jeotermal kurul” devreye girecek. Enerji, Kalkınma, Çevre, Sanayi ve yatırım kararına onay veren kurumla ilgili bakandan oluşacak Jeotermal Kurul, yatırımlarda yaşanan yeraltı sularıyla ilgili sorunda “kamu yararı” kriterine göre karar verecek. Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden petrol doğalgaz işletmeleri, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirini engellemesi, faaliyetin yapılamaz hale gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ve yatırımla ilgili karar bu kurul tarafından verilecek. Bakan, hastane sözleşmelerini değiştirebilecek.

Öte yandan kanun teklifiyle Sağlık Bakanı, kamu özel işbirliği modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine ilişkin ihale sözleşmelerini değiştirme yetkisi alacak. Bakan, zorunlu hallerde sözleşme ve ekleri üzerinde değişiklik yapabilecek. Ancak bu değişikliğin belirlenen maliyetin üzerinde bir artış getirme durumu söz konusu olduğunda karar Yüksek Planlama Kurulu’na sunularak onay alınacak.

Zaman

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum