3 ayda 9 bin dolar maaş

3 ayda 9 bin dolar maaş

İş bulma yarışında bir adım öne geçmek ve aynı zamanda para kazanmak isteyen gençler arasında yeni trend: Yurtdışında Staj. Öğrenciler 3 ayda 9000 Dolara varan birikimle Türkiye’ye dönüyor.

Türkiye’de ve dünyada genç işsizlik oranları hızla yükseliyor. Genç işsizlik oranları, özellikle krizle boğuşan gelişmekte olan ülkelerde yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Gençler üniversiteden mezun olmadan iş bulma kaygısına düşüyor. Bu sebeple her öğrenci iş başvurularında işverenlere kendilerini bir adım öne taşıyacak CV’ler sunma peşinde…

Yurtdışında bir eğitim kurumundan mezuniyet, iyi seviyede yabancı dil hatta ikinci bir yabancı dil, uzun süreli stajlar, yurtdışında yaşam tecrübesi, yabancı kurumların iş kültürünü deneyimlemek, teknolojik konularda yetkinlik, güçlü referanslar, yaratıcı portfolyolar… her biri iş bulma yarışında gençleri bir basamak yukarı çıkartıyor. Bunun farkında olan gençler; yurtdışında eğitim görmek, yabancı dil öğrenmek, staj yapmak ve kısa dönemli çalışmak üzere yurtdışı eğitim danışmanlarının kapılarını aşındırıyorlar.

Genç İşsizlik Oranları Hızla Artıyor:

Küresel ekonomide meydana gelen negatif yöndeki değişimler sebebiyle işsizlik oranlarında ciddi oranlarda yükselmeler gözlemleniyor. OECD’nin 2014 yılında açıkladığı en son verilere göre Avrupa’da; Yunanistan başta olmak üzere bir çok ülkede genç işsizliği yükselen bir ivme sergiliyor. Türkiye’de bir süredir işsizlik oranlarında gözüken pembe tablonun da son yıllarda kararmaya başladığı OECD raporlarıyla belirginleşiyor.

OECD’nin 2014 yılında açıkladığı rapora göre; OECD genelinde işsizlik yüzde 7.3, genç işsizliği yüzde 15 ve yükseköğretim mezunlarında işsizlik oranı yüzde 13.7 oranlarına yükselmiş durumda.

Rapora göre, Türkiye’nin oranları OECD sınırlarının üzerinde… Ülkemizde genel işsizlik yüzde 9.9, genç işsizliği yüzde 17.9, yükseköğretim mezunlarındaki işsizlik 8.3 oranında seyrediyor. (2014)

Yunanistan, İspanya ve Portekiz; son yıllarda yükselen işsizlik oranlarıyla Avrupa ortalamasını da hızla yükseltirken, genç işsizliğinde rekoru 52.4 ile Yunanistan taşıyor. Bu sene yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle tüm dengeleri alt üst eden Yunanistan’da genel işsizlik yüzde 26.5, genç işsiziliği 58.3, yükseköğretim mezunlarında işsizlik 28.8 oranında gözüküyor.

ieft-ogrenci2-001.jpg

Gençler Arasında Yeni Trend 1500 – 2500 Dolar Maaşla Yurtışında Staj Yapmak:

İşsizlik oranlarının gün geçtikçe yükselmesi, iş bulmanın zorlaşması, işverenlerin CV’lerde yurtdışı deneyimlerine önem vermesinin yanı sıra  Türkiye’nin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik şartlar da gençleri yeni arayışlara itiyor. 

Son dönemde gençler arasında yükselen bir trend olan yurtdışında staj; iş deneyimi ve kültürel zenginlik bakımından gençleri hayata hazırlarken 1500- 2500 Dolar arasında değişen maaşlar ise cezbedici etkenlerden… Staj programlarına katılan gençler eğitim gördükleri bölümlere göre staj tercihlerini yaparak 12-18 ay arasında değişen süreçlerde yurtdışında çalışma imkanı buluyor.

Work & Travel Başvuruları 2016’da Artıyor

Yabancı ülke kültürlerini tanımak ve iş tecrübesi edinmek isteyen gençler Work & Travel, Work & Study ve Work & Holiday programlarına başvuruyor. ABD, İrlanda ve Avustralya’yı kapsayan bu programlara ilgi geçtiğimiz yıllarda çeşitli aksaklıklar nedeniyle düşüşe geçse de 2015 itibariyle tekrar yükselişe geçiyor. Bu yükselişte; öğrencilerin işverenlerle birebir tanışabilmesi ve mülakata alınması önemli bir etken olarak gösteriliyor.

Bu programlar sayesinde öğrenciler; İngilizcelerini geliştiriyor, farklı kültürleri ve iş yapma biçimlerini kavrıyor, sosyalleşme imkanı yakalayıp aynı zamanda kendi paralarını kazanabiliyorlar.

İstanbul Aydın Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı 2. Sınıf öğrencisi olan Ergün Coşkun Work&Travel programlarına katılmaya bundan 2 sene önce başlamış. Katıldığı her programın kişisel gelişimine ve kariyer planlamasına katkıda bulunduğunu belirten Coşkun, program sayesinde hatırı sayılır miktarda para kazanma fırsatı da yakalamış.

ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Kalahari Resort Sandusky’de ‘lifeguard’ olarak çalışan Coskun, 3 aylık çalışma süresi boyunca 9600 Dolar biriktirme fırsatı yakalamış. Kazandığı paranın direkt olarak işyerinden aldığı meblağ olduğunu belirten Coşkun, ABD’ye gitmeden önce işinin ve konaklayacak yerinin Global Vizyon Eğitim Danışmanlığı tarafından ayarlandığını ve danışmanlık şirketinin ‘İş Fuarları’ sayesinde işini ve işverenini seçme imkanı yakaladığını belirtiyor. 2016 yılında da aynı programa katılacağını belirten Coşkun, 8-9 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan ‘İş Fuarı’na katılarak bu sene çalışmak istediği işyerinin mülakatlarına gireceğini söylüyor.

Yurtdışı Kurumların Temsilcileri Çalışanlarını Seçmek İçin Türkiye’ye Geliyor

Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Program Koordinatörü Mert ÖNER, 2015 itibariyle Work & Travel programlarına başvuru oranlarının arttığına yönelik açıklamalarda bulunuyor. Öner; geçtiğimiz yıllarda tecrübesiz danışmanlık şirketleri tarafından yapılan hatalı yönlendirmeler dolayısıyla yaşanan aksaklıkların bu tip programlara olan ilgiyi ve güveni düşürdüğünü fakat kurum olarak programın iyileşmesine yönelik yaptıkları çalışmalarla gençlerin ilgisini tekrar canlandırdıklarını belirtiyor. 2008’de 12 bine yakın gencin Work & Travel programıyla ABD’ye gittiğini belirten Öner, geçtiğimiz senelerde düşüşe geçen rakamları tekrar aynı seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını vurguluyor.

Öner; Work & Travel, Work & Study, Work & Holiday gibi programlara katılmak isteyen gençleri, işveren kurumlarla yüzyüze tanıştırdıklarını ve özel mülakatlar gerçekleştirmelerini sağladıkların belirtiyor. Öner'e göre işverenle tanışmak, yüzyüze görüşme yapmak ve iş güvencesi almak gençleri olduğu kadar ailelerin kararlarını da olumlu yönde etkiliyor. Öner; “Gençlerin güvenilir kurumlarda çalışabilmesi ve iş güvencesi almaları için her yıl ‘İş Fuarları’ düzenliyoruz. Bu fuarlarda özel iş mülakatları organize ediyor ve iş teklifi alan öğrencilerin tüm gidiş-dönüş planlarını organize ediyoruz. Çalışacakları işten, konaklayacakları yerlere ve uçak biletlerine kadar tüm detaylarla ilgileniyoruz. Fakat işimiz sadece bununla da sınırlı kalmıyor. ABD’ye gönderdiğimiz her öğrencimizi çalıştıkları kurumlarda ziyaret de edip, çalışma şartları hakkında bilgi alıp, sıkıntılarına çözümleri üretiyoruz. Bu sebeple Global Vizyon olarak gençlerin ve ailelerin güvenerek danıştıkları kurum olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyor.

Öner; Staj ve Work&Travel programlarına giden gençlerin daha çok turizm, otelcilik ve gastronomi alanında çalıştıklarını belirtiyor. Staj programlarına katılan gençler aylık ortalama 1500- 2500 Dolar arası maaş kazanırken, Work&Travel programlarında çalışan gençler maaş harici aldıkları bahşişlerle de maaşlarını olumlu yönde etkiliyor. Türkiye’de asgari ücretin yükseltilmiş halinin 1300 TL’ye denk geldiği göz önünde bulundurulduğunda, gençlerin yurtdışı staj ve iş programlarına başvurmasının oldukça açıklanabilir olduğunu belirten Öner, “Gençler yaptıkları stajlarla; yurtdışında deneyim elde ediyor, yabancı dillerini geliştiriyor, iş hayatında tecrübe kazanıyor, iş bulma yolunda önemli bir adım atmış oluyor ve tüm bunları yaparken aldıkları maaşlar sayesinde ailelerine yük olmuyorlar” diyor.

golden-corral.jpg

Forest Gump’ın Bubba Gump’ından, Universal Stüdyolarına Kadar Geniş Kapsamlı Çalışma İmkanları:

Work & Travel kapsamında gençler pek çok alanda çalışma imkanı buluyorlar. Unutulmaz filmlerden Forest Gump’da yer alan dünyanın en büyük karides restoranı olan Bubba Gump Shrimp’den Hollywood’un kalesi Universal Stüdyolarına, Hilton Oteller zincirinden Marriot’a kadar dünya çapında oldukça önemli markalar bünyesinde çalışma fırsatı yakalayan gençler CV’lerine uluslararası çapta referans ekleme fırsatı buluyorlar.

Bu kurumlarda; aşçı, garson, barista, oda servisi, vale, sekreter, danışma elemanı, dadı, eğlence parkı görevlisi, cankurtaran… gibi görevlerde çalışan gençler saati 20 Dolardan çalışma imkanı yakalıyor.

Gençlerin işveren kurumlarla yüzyüze tanışıp, mülakata girebilecekleri İş Fuarları 8-9 Aralık tarihleri arasında Global Vizyon binasında gerçekleşecek. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 0 212 249 19 81 ve 0533 747 64 21 numaralı telefonlardan bilgi alınabilir.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.