"2025 yılında 147 bin zabit açığı olacak"

"2025 yılında 147 bin zabit açığı olacak"

IV. Denizci STK’lar Çalıştayı'nda konuşan TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli, 2016 yılında 16 bin 500, 2020 yılında 92 bin zabit açığının olacağını belirtip, “2025 yılında ise 147 bin zabit açığı olacağı öngörülmekte” diye konuştu.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) desteği ve DTO Meclis Eğitim ve İstihdam Komisyonu iş birliğiyle IV. Denizci STK’lar Çalıştayı Piri Reis Üniversitesi’nde yapıldı.

TÜRDEF Genel Başkanı Dereli, Deniz Ticaret Odası ve Deniz Ticaret Odası Eğitim İstihdam Komisyonu’nun destekleriyle dördüncü çalıştay için bir araya geldiklerini belirtirken, Türk Gemi adamlarının istihdamıyla ilgili bazı istatistikleri paylaştı. Dereli, ICS ve AB Denizcilik Emniyet Kurulu acentesinin yapmış olduğu çalışmaya göre 2016 yılında 16 bin 500, 2020 yılında 92 bin zabit açığının olacağını söyleyip, “2025 yılında ise 147 bin zabit açığı olacağı öngörülmekte” diye konuştu.

Dereli’nin paylaştığı raporlar çerçevesinde Çin, Filipinler, Endonezya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna en fazla gemi adamı yetiştiren ülkeler olarak yer alıyor.  Dereli, AB tarafından ehliyeti onaylanmış, yeterlilik belgesine sahip Türk zabit sayısının 6 bin 377 olduğunu belirtti.

Türk sahipli yabancı bayraklı gemi sayısının 840, Türk sahipli Türk bayraklı gemi sayısının ise 974  olduğunu sözlerine ekleyen TÜRDEF Genel Başkanı Erkan Dereli, “Bir gemi adamının ilgili ve bağlantılı olduğu devlet kurumlarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK olmasına rağmen bir bütüncül rapor çıkarılamazsa 'ki bu raporun verileri bugün dile getirilecek' ben o zaman Türk gemi adamlarının geleceğini üzülerek söylüyorum ki pek parlak görmüyorum. 

Çünkü hiçbir bakanlık diğeriyle ne yazık ki senkronize çalışmıyor. Çalışanların lehine olan maddeler yıpranma payında gördüğümüz gibi ilga ediliyor. Ama gemilerde çalışan mürettebatın bazı işveren ve armatörlere açtığı davaların hukukçular tarafından geçim kapısı gibi görülmesi ne yazık ki bugün yabancı mürettebata geçişin önemli sebeplerinden olmuştur” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum