2017'de lojistik sektörünü ne bekliyor?

2017'de lojistik sektörünü ne bekliyor?

Lojistik sektörü 2017'ye hazır mı? Sektörü önümüzdeki yıl ne bekliyor? Rusya'daki iyileşmelerin ve Suriye'deki gelişmelerin sektöre etkisi ne olacak?

Lojistik sektörü 2017’ye umutlu giriyor. Bu yıl içinde sorun olarak ortaya çıkan pek çok konunun önümüzdeki yıldan itibaren olumlu yöne evrilmesi ve bunun lojistik sektörüne yansıması bekleniyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ve Suriye sınırındaki göreceli iyileşmenin sektörü olumlu etkileyeceğini belirtiyor. Şener, 2017 yılında AB’ye taşımalarda kotaların kalkmasından da umutlu olduklarını söylüyor. 2017 yılında sektörün gündeminde güvenliğin yanı sıra şirket satın almaları ve yeni pazarlar olacak. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden lojistik son iki yıldır komşularımızla yaşanan kimi sorunların gölgesinde ilerliyor. 2015 yılının sonunda Rusya ile başlayan uçak krizi ve ardından Suriye’nin tamamındaki ve kısmen Irak pazarında yaşanan kan kaybı sektörü olumsuz etkiledi. Batı’ya taşıma sayıları yaklaşık yüzde 1-2 seviyelerinde artmış olsa bile onun dışındaki güzergahlarda önemli sıkıntılar yaşandı. Bölgesel güvenlik sorunları nedeniyle Suriye’ye ihracat büyük oranda geriledi. Son dönemde Irak merkezi hükümeti ile Türkiye’nin siyasi yaklaşımları nedeniyle merkezi hükümetin Kuzey Irak’a giren araçlara çifte vergilendirme yapması bu ülkeye yapılan ihracatı önemli oranda düşürdü. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, petrol gelirleri yüksek olan ülkelerin petrol fiyatlarının düşüşü nedeniyle alım güçlerinin düştüğüne ve bunun da ticarete olumsuz yansıdığına dikkat çekiyor.

TAŞIMALAR NE OLDU?
Son iki yıldır yaşanan siyasi krizler taşımacılığın 2016 yılı performansını büyük oranda etkiledi. 2016 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam taşıma kapasitesinde geçen yıla oranla bir farklılık görülmedi. Türk taşımacılar ihraç taşıma sayılarında yüzde 2 düşüş yaşarken pazar payı yüzde 80’den yüzde 79’a geriledi. Yabancı taşımacılar ise yüzde 7 büyüme sağladı ve Türkiye’den yapılan ihracat taşımalarındaki payları yüzde 20’den yüzde 21’e çıktı. Irak ve Suriye bölgesinde ihracat trafiğinde düşüş yaşanması Avrupa ülkelerine olan yönelimi artırırken, Avrupa ülkelerine yapılan taşımacılık sayısı yüzde 12 artış gösterdi. Avrupa ülkelerindeki artış eğilimine bakıldığında Baltık ülkelerine yapılan taşıma sayıları geçen yıla göre yüzde 50’den fazla büyüme sağladı. Kuzey Avrupa’ya ve Doğu Avrupa’ya olan taşıma sayılarında da ciddi artış gözlemlendi. BDT ve Orta Asya ülkelerinde ise Hazar koridorunun aktif olarak kullanılmasının etkisiyle yüzde 12’lik büyüme sağlandı. Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’ya yapılan taşımalar her yıl olduğu gibi artış eğiliminde. Azerbaycan’a yapılan taşımalar yüzde 25, Gürcistan’a yüzde 25, Ukrayna’ya ise yüzde 180 arttı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.