'2011 otomotivci için iyi olacak'
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Yerli otomobil üretelim' teklifini değerlendiren Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, "Çok büyük ekonomiler kendi markalarını...
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Yerli otomobil üretelim' teklifini değerlendiren Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, "Çok büyük ekonomiler kendi markalarını oluşturabiliyor. Yerli otomobil tartışması bir simge, gelişen ekonominin yeşeren meyvesi gibi" dedi. Otay'a göre tartışma büyük ekonomilere has, pozitif bir gelişme.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın otomotiv sanayicilerine, 'yerli otomobil üretelim' çağrısıyla başlayan tartışmaya, Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, yeni bir boyut getirdi. "Yerli otomobil tartışması aslında bir simge. Gelişen ekonominin yeşeren meyvesi" diyen Otay, bu konunun tartışmasının bile büyüyen Türkiye'yi resmettiğini söyledi. "Çünkü ancak çok büyük ekonomiler kendi markalarını oluşturabiliyor. Ekonomi büyümeye devam ederse neden yerli otomobil üretilmesin ki?" diyen Otay, tartışmada 'yerli otomobil' ile 'yerli marka' kavramlarının birbirine karıştırıldığını ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri'ne ait hiçbir otomobil markasının yüzde 60'ından fazlasının yerli olmadığına dikkat çeken Otay, "Bu oranda bir yerlilik yüzdesine sahip olan üründe yerlilik tartışması olmaması gerekir. Zira Türkiye'de yüzde 90'ı yerli olan ürünlerimiz var. Fakat tabii ki Türkiye'deki tartışmaya 'yerli marka oluşturulacak mı?' sorusu ile ilgili. Bence bu sorunun soruluyor oluşunu bile pozitif algılamak lazım. Çünkü ancak çok büyük pazarlarda böyle tartışmalar olabilir" dedi.
Kendi markasını ortaya çıkaran Çin'de 16 milyonluk, Hindistan'da 5 milyonluk bir pazar bulunduğunu söyleyen Otay, "Türkiye'de bu pazar henüz 800 bin civarında. Almanya'da kişi başına düşen araç bizim 7 katımız. Biz de o noktaya doğru gidiyorsak neden yerli marka üretilmesin ki?" diye konuştu.
Yerli markanın cepteki paranın artması ile oluşacak itici güçle yakından ilgisi bulunduğunu vurgulayan Otay, "O itici güç ortaya çıktığında, hükümet de bu itici gücü desteklediğinde bu manada üretim olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl 791 bin 543 araç satıldı. Bunun yaklaşık 500 bini otomobil idi. Nuri Otay, "Otomotiv sektörü için 2010 muazzam bir yıl oldu. 2011 de 2010 gibi geçecek. Bu yıl da toplamda 800 bin civarında aracın satılmasını bekliyoruz" dedi. Kendilerinin iç pazarda 9 yıldır lider olduklarını hatırlatan Otay, 2011'de ihracatta yüzde 10 büyüme hedeflediklerini açıkladı. Şirket 2010'da bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla, 242 bin adet üretim gerçekleştirmişti. Ford'un ihracatı ise yüzde 37 artışla 177 bin adede ulaşmış ve 2 milyar Euro'yu aşan ihracat cirosu elde edilmişti. Yüzde 10'luk ihracat artışına hem devreye girecek yeni pazarların hem de genişleyecek mevcut pazarların etkisi olacağını söyleyen Otay, yılın ikinci yarısından itibaren tüm fabrikalarda üç vardiya çalışmaya başlayacaklarını açıkladı. Şu an ortalama 2,5 vardiya ile çalıştıklarını belirtti. Şirket 2009 yılında 5,5 milyar lira olan cirosunu 2010 yılında yüzde 40 artırarak 8 milyar liraya çıkarmıştı. Ford Otosan'ın daha önceki en büyük cirosu 7,2 milyar lira ile 2007'de gerçekleşmişti.
Nuri Otay, Koç ailesinin bu yıl Kocaeli'de üçüncü meslek lisesinin yapımına da başlayacağını söyledi. Otay, "Liseyi yapacak Vehbi Koç Vakfı'na en çok bağışı yapan şirketiz" dedi.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.