“10 numara yağa acil tedbir alınmalı”

“10 numara yağa acil tedbir alınmalı”

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi ve TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi,...

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi ve TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, 10 numara yağ adı altında yapılan sahte ve kaçak akaryakıt faaliyetlerine son verilmesi için acil ve güçlü tedbirler alınmasını istedi.

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi ve TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ortak bir açıklama yaptı.

Sektör meclisleri, can kayıplarına, çevre kirliliğine, haksız rekabete ve son 3 yılda 5 milyar TL'yi aşan vergi kaybına yol açan, 10 numara yağ adı altında yapılan sahte ve kaçak akaryakıt faaliyetlerine son verilmesi için acil ve güçlü tedbirler alınmasını istedi.

10 numara yağ sorununun Maliye Bakanlığının aldığı ilave tedbirlere rağmen çözülmediğine dikkat çeken sektör meclisleri, sorunun çözümünün kamu birimlerinin geniş katılımını, koordinasyonunu ve birçok alanda paralel adım atılmasını gerektirdiğine işaret ettiler.

Son üç yılda vergi kaybı 5 milyar TL'yi aştı

Türkiye'nin her tarafında, 10 numara yağ adı altında tenekeler içinde motorin yerine sahte ve kaçak akaryakıt türlerinin yıllardır yaygın bir şekilde satıldığına dikkat çeken sektör meclisleri, şu görüşlere yer verdi:

“Maliye Bakanlığımızın bu tür hileli satışların önüne geçmek üzere en son Eylül ayında Tecil/Terkin uygulaması kapsamında almış olduğu tedbirlere rağmen bu tür faaliyetler ülkemizin hemen her yanında yaygın bir şekilde devam etmekte. Sektör meclislerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın yaptıkları çalışmalar bu tür faaliyetler nedeni ile oluşan vergi kaybının takribi yıllık 1,5-2 milyar TL düzeyine çıktığını ve son üç yıldır artarak devam eden bu problemin neden olduğu toplam vergi kaybının 5 milyar TL'yi aştığını göstermekte.”

“10 numara yağ, çevre ve insan sağlığı için önemli bir tehdit”

10 numara yağ adı altındaki ham madeni yağlar, solventler, ham nebati yağlar, atık yağlar ve niteliği belli olmayan diğer kimyasal maddelerin karışımlarının tenekeler içinde ve yol boylarında satıldığını belirten sektör meclisleri, şunları kaydetti:

“Motorin yerine satılan bu maddeler yarattıkları büyük vergi kaybının yanı sıra zehirli emisyon üreterek ciddi hava ve toprak kirliliğine, ortaya çıkan yangınlı kazalar da can kayıplarına sebep olmakta. Motorin standardına uymayan bu maddeler, aynı zamanda araçlara da ciddi zararlar vermekte, motorun ömrünü kısaltmakta, araçların süresinden çok önce yıpranarak hizmet dışı kalmasına neden olmakta ve böylece milli servete de zarar vermekte.”

“10 numara yağ sahte, çünkü motorin standartlarını tutmamakta. Yasalarımıza göre kaçak, çünkü içinde bulunması gereken 'ulusal marker' yok” ifadelerini kullanan sektör meclisleri, “Nakliye sektörü bu yakıtı kullanmadığı takdirde rekabet edemez noktaya gelmiş, akaryakıt bayileri ve dağıtım şirketleri bu haksız rekabetin altında ezilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Sorunun çözümü için yapılması gerekenler

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi ve TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, yapılması gerekenlere ilişkin şu görüşleri belirtti:

“10 Numara yağ üretiminde kullanılan tüm girdilerin ithalatı devletimizce taahhütname içeren bir müsaade ve/veya izleme sistemine bağlanmalı, ithali yapılan girdiler ilgili kamu birimlerince satış ve üretim zincirinde izlenerek yasadışı kullanım engellenmeli.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliği yaratan 10 Numara yağ kullanıcılarını egzoz emisyon ölçümleri ile tespit etmeli ve cezalandırmalı.

10 numara yağ adı altında yürütülen faaliyet, tüketim aşamasına gelinceye kadar yasal bir görüntü içine alınabildiğinden, muhakkak tüketim aşamasında da denetlenebilmeli ve cezai işlem uygulanabilmeli.

Motorin olarak kullanılan ancak ulusal marker içermeyen bu ürünü gerekli yasal işlemlere tabi tutmak, ancak ve en etkin bir şekilde tüketici aşamasında mümkün olabileceğinden tüketicilerin yakıt depolarından alınacak numuneleri de (ulusal marker ve teknik kriterler yönü ile) denetim kapsamına alacak yasal bir düzenleme gecikmeksizin yapılmalı.”

HÜRRİYET

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.