KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ) ve Şark kurnazlığı

           KKDF'de 08. 04. 2015 tarihinde alınan bir karala fon kesintilerini bazı eşyalar için kaldırma kararı alınarak yayınlandı. Buna siz ister seçim yatırımı deyin, isterseniz alkışlayın bu durum bana göre tam olarak şark kurnazlığı veya amiyane tabirle “SAZANLIK”.

 Bu konuları FON'lar olarak ele almamız gerekli. Bütün dünyada olduğu gibi bizde de çeşitli isim altında fonlar uygulanmaktadır. Fonların özelliği tahmin edilemeyen ani gelişmelere karşılık hızlı tedbir alınması söz konusu olarak ”bütçe dışı” destek sağlamak için konulan tahsilatlardır (gizli vergi ). Örneklersek; Fransa 1.  ve 2.  dünya savaşlarında askeri amaçla koyduğu ve savaş sonunda da kaldırdığı fon, ABD’nin kara eylül için koyduğu fon gibi. Aynı şekilde bizde ilk başlangıcı 2. dünya savaşı sırasında “Asker ve ailelerine ve muhtaç olanlara yardım fonu” adı ile 1941 yılında konulan ve 1980 yılına kadar çeşitli isimlerle toplam 34 adede çıkarılan daha sonra 1980-83 arası 24 adet daha ilave edilen,  1984 -1991 yıllarında 48 adet fon daha kurularak, nerede ise toplam sayısı unutulan ve kullanılması, uygulaması arap saçına dönen çeşitli fonlar.. . Hepsinin ortak özelliği bütçe dışı gelir olarak hükümetlerin algılamasıdır. Acil ihtiyaç kalkmış olmasına rağmen tatlı tatlı milletten almaya devam edilen örtülü vergilerdir.

           Üstelik tabi afetler gibi çok elzem olunan yerde kullanılıp akabinde iptal edilen FON uygulaması bizde GİZLİ VERGİ sistemini doğurmuştur. Hatta her bakanlığın veya birimlerin emrine tahsis edilmişler ve bazıları  için kaldırma kararı olmasına rağmen tahsilatına  devam etmekten vaz geçmemişlerdir.

 Bütün dünyada;

  • Bütçe disiplinini bozması
  • Finansal araçılık maliyetini yükseltmesi (Faiz lobisi !!)
  • Mali disiplin katılığını bozması
  • Bütçeye yeni kaynak sağlamak maksadı ile kullanılması
  • Süratle uygulanabilirliği sebebi ile sıkça kullanılınca takibinin zor olması.   

Sonuçlarından ötürü kaldırılması ve kullanılmaması tavsiye!! edilmektedir. Kredi değerlendirme kuruluşları çok sıkı bir şekilde bu işlemlere göre ülkeyi değerlendirmektedirler.

          Bu Fonlar ve KKDF illeti ile ilgili akademik olarak 8 – 10 sayfayı varan izahatlar yapmam söz konusu. Çünkü kredi alma, finansal kiralama, teminat alma vs. gibi yelpazesi çok geniş ve her ihtiyacı veya kandırmaya müsait bir zemin sağlamaktadır ama kısa kesip özellikle ve yalnızca KKDF rezaletine bakacağım.

İTHALATTA KKDF uygulaması Kabul kredili, Vadeli akreditif ve Mal mukabili akreditifte uygulanmaktadır. Bu oranların yükseltilmesinin ithal malının maliyetini artırdığı bir gerçektir.  Eğer oran düşer veya sıfırlanırsa peşin ithalattan vaz geçip vadeli mal alımlarıına dönüleceği için DIŞ TİCARET AÇIĞI'nı tetiklemesi kaçınılmazdır.  Buna günkü aşamada ülkenin ekonomik şartları göz önüne alınması ve mamül esaslı ithalatın mutlaka üretime ve  ihracaata yönelik olması ve sadece bu amaçla kullanılması sağlanmalıdır. Yani diğer fon ve ihtiyaçlara yamanmaması gerekmektedir. Sadece KKDF kesinti miktarının diğer fon toplamlarının 7 (yedi) katı büyüklükte olduğunuda göz ardı etmemek gerekmektedir.

          Şimdi gelelim Şark Kurnazlığına; Tam seçime iki ay kala ne değişti? Yıllardır dünya bankası, AB yetkili kuruluşları ve dünya bankalar birliğinin bu fonları kaldırın veya en aza indirin demesine ayak diretip üç sağırları oynayan HÜKÜMET bugün ağırlıklı olarak neden bazı kalemlerde SIFIRLAMA yolunu seçti. Tam cesaret edip neden bütün kalemlerde sıfırlama yoluna gitmedi. O sıfırladığı mamüllerin ithalatında nasıl baskı yaşandı veya kimin ekmeğine yağ sürdü ? Bu sıfırlama acaba oy gelmesi için atılmış adım mıydı? Kısa gün karı gibi özellikle hangi şirketlerin ve devlet garantisinde olan borçların artmasına sebebiyet verip geleceğimizi ne kadar ipotek altına aldı? Varsa babayiğit cevap versin bakalım. . . 

        Gelirler açısından devlet bütçesinin dışında önemli bir büyüklüğe ulaşan fon sisteminin disiplin altına alınması veya kaldırılması, mali disiplin, bütçenin bütünlüğü ve tekliği ile özellikle ŞEFFAF'lığının sağlanması açısından gerekmektedir. Evet kaldırılması gerekirdi de şimdi biri çıkıp bu zamanda “eniştem beni niye öptü “ derse, iki kafadarın ŞAK diye aldığı bu kararlar yarın hepimize gene ARAP ŞEKERİ OLARAK DÖNERSE ki mutlaka dönecek. . . İşte o zaman Yala yala bitmez ve tadından durulmaz. Dış ticaret açığına dayanılmaz. . Faiz Lobilerine gün doğdu.

Hadi Allah Müstehakkımızı versin. . . 

Bu yazı toplam 3813 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum