İran’dan Türk TIR’larına kolaylık sinyali

İran’dan Türk TIR’larına kolaylık sinyali

İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Rıza Nematzade, Türkiye’nin Irak’a ticaretini durma noktasına getiren son gelişmelerin bertaraf...

İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Rıza Nematzade, Türkiye’nin Irak’a ticaretini durma noktasına getiren son gelişmelerin bertaraf edilmesi amacıyla, İran’ı transit geçerek Irak’a taşıma yapacak Türk TIR’larına kolaylık sağlanacağını açıkladı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) IŞİD’in Irak’ta yarattığı sıkıntılar öncesi ve sonrası güzergah maliyetlerini inceledi. Buna göre, IŞİD öncesi orta ve güney Irak’a yapılan taşımalarda Türk taşımacılarının maliyeti ortalama 2.500 USD iken, bugün İran üzerinden Irak’a taşımaları maliyeti 5.500 USD’a çıktığı ifade edildi.

Navlunların maliyetleri karşılamaması sebebi ile İran üzerinden Irak’a taşımaların yapılamaması ve  Türk taşımacılarının İran’a yapılan taşımalarındaki en önemli maliyet kalemi olan “Akaryakıt Fiyat Farkı” uygulaması, Irak taşımalarını da imkansız hale getirmişti.

İşte bu olumsuzluklar 7 – 8 Ağustos 2014 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Rıza Nematzade ve beraberindeki heyetin ülkemizi ziyareti ve bu vesileyle Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin sorunları İran’lı bakana aktarmış olmasıyla

Bu vesileyle, İran Bakanı Nematzade’nin bugün Reuters haber ajansına yaptığı açıklama sektör adına memnuniyetle karşılandı.

FATİH ŞENER: IRAK’A YENİDEN TAŞIMA YAPABİLMEMİZ İÇİN UMUT DOĞDU

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, ilgili açıklamanın bölgede yaşanan sorunların çözümü konusunda sektörü ümitlendirdiğine dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu.

Reuters'te çıkan bu haber sevindiricidir.. Sektörümüz uzun süreden beri eşit muamele beklemekteydi... Bu uygulama ile Irak taşımalarının yapılabilir hale gelecek olması ayrıca memnuniyet verici.

Bilindiği gibi, bir süredir, ihracatımızın ve ihracat taşımalarımızın % 50’sinin gerçekleştiği, en büyük karayolu taşıma hizmeti pazarımız olan Irak’a ulaşamaz hale gelen sektör firmalarımıza hızlı bir çözüm arayışındaydık. İran, kısa dönemde çok önemli bir can simidi oldu ancak bu güzergah, son olaylar öncesinde de, İran üzeri gerçekleştirilen taşımalar için bazı sorunlar ortaya koymaktaydı. İranlı Bakanın açıklaması, son dönemde bu güzergahın artan önemi doğrultusunda yoğunlaşan girişim ve taleplerimizin, İran tarafında yanıt bulmaya başladığının ilk göstergesi olarak sektörümüz adına umut vericidir.

Bu vesileyle,

- Transit geçişte her iki ülkenin de aynı uygulamayı yapması,

- İran’da Türk taşımacılardan alınan yakıt fiyat farkının kaldırılması,

- İran’dan yük almamızı zorlaştıran 22926 sayılı yasanın kaldırılması hususlarındaki çözümler sektörümüzün acil talepleri arasındadır.

Bu güzergahı Türk taşımacılar için kullanılır hale getirebilecek olan taleplerimizin İran’lı yetkililere gereğince yansıtılmasında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın yoğun çabaları sürmektedir.. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’ye bizzat sahiplenerek konuyu muhatap bakana aktarması yönünde ortaya koyduğu liderlik ve desteğinden dolayı içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Dileriz, bu olumlu bakış açısı, İran tarafında somut iyileşmelerin önünü açar.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.