53 belge, 13’e inecek; kayda girmeyen taşıma kalmayacak

Karayolu taşımacılığında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çünkü, hala üzerinde çalışılan Karayolu Taşıma Yönetmelik Taslak Metni, ezber bozan birçok uygulama içeriyor. Metin ile alfabenin hemen her harfine denk gelen belge sayısı azalacak. Sigortasız taşıma yapılamayacak. Haksız rekabet bitecek. Artık yükü gönderen de belgesiz firma seçerse sorumlu olacak.

U-ETDS gelecek, her şey kayda girecek

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS)  ile yolcu, kargo ve yük taşıyan araçların çıkış yaptıkları noktadan, izleyecekleri güzergaha, taşıdıkları yük miktarından yolcu sayısına ve varacakları noktaya kadar olan detaylar daha yola çıkmadan bildirilecek. Böylece karayollarının disipline edilmesi, güvenlik açıklarının kapatılması ve haksız rekabetin önlenmesi hedefleniyor. Bu sistemde K, L, P ve R yetki belgesi sahipleri taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura, e-fatura, irsaliye, e-irsaliye bilgileriyle birlikte istenen bazı başka bilgileri eşyanın kabul edildiği saatten en geç 6 saat sonrasına kadar U-EDTS’ye tam ve doğru olarak işlemekle yükümlü. Zorunlu tutulan bu sistem belki başlangıçta alışık olmadıkları için firmalarımızı zorlayabilir ama sistem sayesinde tüm taşımalar kayıt altına alınacak. Bu sayede yetki belgesine sahip olup olmadıkları kontrol edilecek ve hem sektörde ciddi bir düzelme yaşanacak hem de haksız rekabetin büyük ölçüde önüne geçilecek.

Artık yükü veren de sorumlu

Taslak, ilk kez yalnızca taşımacı firmaları değil, yük gönderen firmaları da sorumlu tutacak hukuki yaptırımlar içeriyor. Bu sayede belgesiz firmalarla yük taşıtılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yani gönderim yapacak kişiler gönderilerini teslim etmeden önce gerçek ya da tüzel kişiliğin yetki belgesi olup olmadığını kontrol etmek ve ettirmekten sorumlu olacaklar.

Kavramlar yerine oturuyor

Taslak, bireysel taşıma yapanları biraz üzecek gibi olsa da, sektör disipline edilip, kalitesinin artmasına katkıda bulunulacak. Yapılacak düzenlemelerle nakliyecilik, kamyonculuk gibi sözcükler artık yerini gerçek anlamıyla lojistik kavramına bırakıyor. Her belgenin işlevi açık olarak tanımlanacağı için kavram kargaşası da son bulmuş olacak. Standartlar net olarak belirleneceği için kurumsal firma olmanın yükümlülüklerini yerine getirenler artık haksız rekabete uğramayacaklar.

Yani sözün özü, 2018 yılında hayata geçirilmesi planlanan düzenleme, lojistik sektörünü artık “sayılamayanlar” kategorisinden çıkararak bir kayda bağlayacaktır. Bu da Türkiye’nin Lojistik Performans İndeksi’ne yansıyarak bizi üst sıralara taşıyacak.

Sektörümüze hayırlar getirmesini diliyoruz.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 1916 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.