Zorunlu trafik sigortasında sesler yükseliyor

Zorunlu trafik sigortasında sesler yükseliyor

Sektörün en çok konuşulan konularından biri zorunlu trafik... Düzenleme geldi tam işler düzelecek derken fiyatlar yurttaşın deyimiyle ‘dudak uçuklattı’, tartışmaların ardı arkası kesilmedi.

Resmi otorite önce sopasını gösterip ‘fiyatları indirin’ dedi, olmadı fiyatları kendisi düzenledi. Tavan uygulaması yurttaşı, özellikle ticari araç sürücülerinin bir kısmını pek bir memun etti. Ancak bileşik kaplar gibi her kesimin birden kazanması tabi ki mümkün olmadı ve sigorta şirketlerinden önce kısık sonra daha yüksek sesle itirazlar başladı.

Yatırımcı düşünür

Hafta sonu, acenteleri ile bir araya gelen Ergo sigortanın Türkiye Üst Yöneticisi Theo Kokkalas diyor ki, ‘Hep zarar edemeyiz, para kazansak niye sektör şikâyet etsin, bu kadar para kaybedersek, yatırımcı düşünür.’ Sanırım yatırımcı madem ki para kazanmıyorum niye bu ülkede kalayım onu düşünecek. Söz konusu yöneticiye göre çözüm, serbest piyasa koşullarının sağlanması... Bu da son derece doğru bir saptama. Ancak, Türkiye gibi gelirlerin düşük, büyümenin bir türlü arzulanan boyutlara ulaşamadığı, bu nedenle de tasarrufların düşük kaldığı bir ülkede, lüks gibi görünün bir sektörde zorunlu bir güvencenin tüm kesimleri memnun edecek bir fiyata alınmasının nasıl sağlanacağı yüz puanlık bir soru... Tabii ki serbest piyasa koşulları içinde kâr eden şirket faaliyet yürütmeye devam edecek, etmeyen şirket de ya bir başka şirketle birleşecek ya alacak, ya satacak.

İllaki olacak

Belki de sektör yavaş yavaş böyle bir evrilme yaşayacak. Altı ay önce atanan Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, sektöre ilişkin ilk izlenimlerini aktarırken, “Sektör diğer ülkelerin aksine konsolide değil. Oysa genel anlamda kâr sorunu var. Konsolidasyon eninde sonunda olacak. Çünkü, sektöre para yatıran şirket karşılığını alamıyor. Ancak, sektörde prim üretimi yüksek olduğu için bu durumu kurtarır gibi görünüyor. Ancak, kârsızlık devam ettiği sürece, bu durum sürdürülemez” dedi. Yani illa ki konsolidasyon olacak. Sonuç olarak piyasa tüm dile getirilen sorunları zamanla çözecek. Kamu zorunlu olan bir sigortanın fiyatını düşük tutmaya çalışacak ya da gelirleri artıracak ama kâr etmek üzere gelmiş şirketler ülkede kalsınlar diye de düşük gelire karşın zorunlu sigortların fiyatlarının yükseltilmesini istemek sadece kayıt dışılık yani sigortasızlık doğurur. Zaten sektöre uzak olan yurttaş ödeyebileceğinin çok üstünde fiyatlara zorlandığı takdirde yakalanana kadar sigorta yapmamıyı tercih edecektir.

CUMHURİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.