Zehirli tamam da, zehirsiz gemiler ne olacak?

Zehirli tamam da, zehirsiz gemiler ne olacak?

Dünyanın en önemli ticari liman kentlerinden biri olan Aliağa’nın sahilleri adeta gemi mezarlığını andırıyor. Özellikle Myrina Antik Kenti’nin bulunduğu mevkide karaya oturtularak kaderine terk edilen icralık gemiler, yerinden kaldırılacağa benzemiyor.

Dünya'nın en önemli ticari liman kentlerinden biri olan Aliağa’nın sahilleri adeta gemi mezarlığını andırıyor. Özellikle Myrina Antik Kenti’nin bulunduğu mevkide karaya oturtularak kaderine terk edilen icralık gemiler, yerinden kaldırılacağa benzemiyor. Halk arasında ‘Hayalet Gemiler’ olarak adlandırılan gemiler doğayı tehdit ederken,  çevreci örgütlerin bu doğa cinayetine tepkisiz kalmaları, hatta görmezden gelmeleri şaşkınlıkla karşılanıyor. 

DERHAL SON VERİLSİN 
Türkiye'nin tek ve dünyanın en modern gemi geri dönüşüm tesisinin bulunduğu Aliağa’nın böyle bir avantaja sahip olmasına rağmen Aliağa kıyılarının gemi çöplüğüne dönüşmesinin anlamsız olduğunu savunan vatandaşlar, sahillerde çürümeye terk edilen atıl gemilerin yerinden derhal kaldırılarak, göz göre göre yaşanan çevre faciasına son verilmesini istiyor. 

KİM DUR DİYECEK?
İcradan dolayı rehin tutulan ve mürettebatsız kalan başıboş gemilerin sayısının dörde yükseldiğine ve terk edildikleri yerin SİT alanı olduğuna dikkati çeken vatandaşlar, “Ülkemizin başında Sayın Binali Yıldırım gibi denizcilik sektöründen gelme bir Başbakan varken, sahillerimizin gemi çöplüğüne dönüşmesi yadırganacak bir durumdur. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi gibi konuyla ilgili kurumların ilgisizliği düşündürücüdür. Bu çevre faciasına kim ‘dur’ diyecek?” diye soruyor. 

ÇEVRECİLERİN TEPKİSİZLİĞİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Bugüne kadar, uluslararası kuruluşlar tarafından gerekli denetimleri yapılarak, tüm resmi izinleri alındıktan sonra geri dönüşüme kazandırılmak üzere Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerine getirilen birçok gemiye, çevre sağlığını bahane ederek tepki gösteren çevrecilerin aynı tepkiyi,  hiçbir denetime tabi tutulmadan kaderine terk edilen gemiler için göstermemesi ise çelişki yaratıyor. 

DENİZ TRAFİĞİNİ DE  TEHDİT EDİYOR
Hayalet gemiler sözde değil, özde çevre gönüllüsü olan duyarlı vatandaşların yanı sıra başta balıkçılar olmak üzere denizcilerin de tepkisini çekiyor.  Hayalet gemilerin zaman zaman fırtınalı havaların etkisiyle başıboş bir şekilde sürüklendiğini ve deniz trafiğini de tehdit ettiğini bildiren denizciler, telafisi mümkün olmayan can kaybı ve kazalara meydan vermemek için, gereken önlemin vaktinde alınmasını gerektiğini söylüyor. 

LİMAN BAŞKANI KARATAŞ: ‘VATANDAŞTAN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ’
Hayalet gemiler yörede endişeye yol açarken Aliağa Liman Daire Başkanı Behlül Karataş, Bakırçay Gazetesi’ne verdiği mülakatta söz konusu gemilerin akaryakıt yüklü olduğunu, ancak tankerlerinden herhangi bir sızmanın söz konusu olmadığını belirterek, şöyle diyor:  “Vatandaşlarımız bu koyda denize gönül rahatlığı ile girebilirler. Yapabileceğimiz bir şey yok. O gemileri bu koya bırakmasaydık, Aliağa rafinerileri ile yakın ilçelerdeki sahillerde bulunan çeşitli tekneler zarar görebilir ve büyük tehlikeler oluşabilirdi. Vatandaşlarımızdan biraz anlayışlı olmalarını rica ediyorum ve bu gemilerin hacizleri kalkıp gitmeleri kısa zamanda gerçekleşecektir”  

Öte yandan iddialara göre; Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz'ın şifahi talimatıyla  Myrina Antik Limanına vurdurulan hayalet gemilerin,  hangi yasaya göre söz konusu alana terk edildiği de kamuoyunda ayrıca merak konusu. 

GÜNAYDIN ALİAĞA.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.