Zam, otoda kiralamaya talebi artırıyor

Zam, otoda kiralamaya talebi artırıyor

ÖTV zammı ve kurdaki artışla otomobile gelen zamlar, 2017’de kiralamaya yönelik talebi artırıyor. Kemer sıkan birçok şirket araçları satıyor, kiralamayı seçiyor. Sektör daralan ekonomiye rağmen %10 üzerinde büyüme bekliyor.

Vergi ve kurdaki artışla gelen zamlar otomobilde kiralamaya talebi artırdı. Müşteriler giderek pahalılaşan otomobilleri satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Otomotivdeki daralma beklentisinin aksine araç kiralama sektörü 2017’de büyümeye devam edecek. 20 milyar TL’yi aşan aktif büyüklüğü ulaşan, araç parkında ise 300 bin adetleri geçen sektörde, bu yıl ekonomideki daralmaya rağmen yüzde 10’un üzerinde büyüme bekleniyor. TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, “Araçlar pahalılaşıyor, giderek daha fazla şirket araçları satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Bu tercih kayması 2017’de hızlanacak” dedi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı Türkay Oktay, “Bizim sektörümüz 2015’deki bütün bu ekonomik problemlere rağmen önemli oranda büyüme sağladı. 2016’da bu büyümesini sürdürdü. Bu sayede 2017’de ekonomi yavaşlasa bile sektörde büyüme trendinin devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle Türk Lirası'nın değer kaybı ve son ÖTV düzenlemesi nedeniyle araçlar iyice pahalılaştı. Artık her tür şirket araçları satın almak, o kadar parayı araca bağlamak yerine kiralamayı tercih ediyor. 2017'de bu tercih kayması biraz daha hızlanacak Ancak yatırımlar durduğu için müşterilerimizde küçülme de olacaktır” diye konuştu.

'Müşteri aracı satıp öz sermayeye katıyor'

ALD Automotive Satış ve Pazarlama Direktörü Berk Mumcu da 2017’nin kiralama sektörü için fırsatı yılı olabileceğini vurguladı. Mumcu, “2017 finansal zorlukların yaşanacağı bir yıl olacak. Bu gibi yıllarda müşteriler araçları satıyorlar bunu öz sermayelerine katıyorlar ve arabalarını kiralıyorlar. 2017’nin kiralamaya talebin artacağı bir yıl olacağını öngörüyoruz. Bu talebe cevap verenler de büyüyecekler. Burada KOBİ’ler büyüyor. Ancak, KOBİ tarafında finansal analizin iyi yapılması gerekir. Ödeme zorluğuna düşeceği öngörülen bir müşteri portföyü ile büyümek sağlıklı değil” şeklinde konuştu.

Hem kurlar hem de artan ÖTV nedeniyle geçtiğimiz yıl araç alanların karlı çıktığına dikkat çeken Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel de zamlarla birlikte kiralamaya talebin artacağını belirterek, “Bu sene filo satışlarında bir artış olacak. Perakende satışlarında bir düşüş olacağı aşikar. O nedenle filoda hareketlilik olabilir. Yumuşayan ve daralan perakende sonrasında filonun artmasını bekleniyor. Skoda, Avrupa’nın bazı ülkelerinde filoda ilk sırada ve birçok ülkede de ilk 3’te yer alıyor. Hedefimiz Türkiye’de de filo satışlarında ön sıralara tırmanmak” dedi.

‘Ticari yasağı’ için yeniden harekete geçilecek

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla çeşitli sektörlerde teşvikleri artırması ve belli alanlarda vergi indirimine gitmesi kiralama sektöründe ticari araç yasağının kaldırılması umudunu yeniden yeşertti. TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, sektörde ticari araç kiralama yasağını kaldırmak için yeniden harekete geçeceklerini ve temaslarını artıracaklarını belirterek, şunları söyledi.“Temaslarımızı sıklaştıracağız, çünkü şu anda özellikle bu ekonomik yavaşlamadan en çok etkilenen KOBİ’ler oldu. KOBİ’lere yönelik bir takım teşvikler ve önlemler alındığını görüyoruz. Bunların yansımasını da görüyoruz. Ticari araç konusu da aynı şekilde Türkiye’deki ticareti canlandıracak bir konu. KOBİ’lerin üzerindeki bu yükü kaldıracak bir konu. Bunu biz kamu ile paylaşmak için temaslarımızı artırıyoruz. Umarım bir sonuç alırız. Geçmişte bu konu kamuda daha arka planlarda yer alabilirdi ancak şu anda konun sıcaklaştığının farkındayız. Buradaki faydasını anlatıp, değişiklikle ilgili adım atılmasını umuyoruz.” (Aysel YÜCEL)

LOJİPORT

    

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.