Yunan limanları özelleştirilecek

Yunan limanları özelleştirilecek

Sıkıntılı bir süreçten geçen Yunanistan hükümeti, Devlet Fonu’nda yer alan malvarlıklarının özelleştirilmesini kabul etti. Devlet Fonu’nda havalimanı ve otoyolların yanı sıra limanlar da bulunuyor.

Sıkıntılı bir süreçten geçen Yunanistan hükümeti, Devlet Fonu’nda yer alan malvarlıklarının özelleştirilmesini kabul etti. Devlet Fonu’nda havalimanı ve otoyolların yanı sıra limanlar da bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlere son reform önerilerini sundu. Kreditörlerin 25 Haziran'da istediklerinden farklı olmadığı görülen teklifle, Yunan hükümeti 53.5 milyar avro talep etti. Yunanistan'ın yeni reform paketi 12 milyar avroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. Teklifin, referandumda Yunanlıların reddettiği teklife göre “4 milyar avro daha fazla tasarruf tedbiri içermesi” de dikkat çekti.

Denizcilik şirketlerine kötü haber

Buna göre Yunan hükümeti, adalarda yüzde 30 az olan KDV'nin artırılması talebini kabul etti. Ülkede temel gıda ürünleri, enerji, su ve otel fiyatlarında KDV yüzde 13, ilaç, kitap ve tiyatro fiyatlarında ise yüzde 6 olarak toplanacak. Yüzde 26 olan kurumlar vergisi yüzde 28'e çıkartılacak. Denizcilik şirketleri için tonaj vergisinin artırılması, tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıklarının kaldırılması, emlak vergisi oranlarının güncellenmesi, savunma harcamalarında bu yıl için 100 milyon avro kısıtlama yapılması, asker sayısının düşürülmesi, televizyon reklamlarından vergi alınması tedbirler arasında...

Limanlar da özelleşecek

Hükümet ayrıca, Yunanistan Devlet Fonu'na kayıtlı bütün mal varlıklarının özelleştirilmesini de kabul etti. Fonun yönetiminde Atina Uluslararası Havalimanı'nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı, petrol şirketi Hellenic Petroleum, 35 devlet binası, piyango şirketi, at yarışları şirketi, Appha Bank, National Bank, Piraeus Bank, Yunan Posta Servisi, Güney Kavala'daki gaz deposu, birçok otoyol ve limanlar bulunuyor. Sunulan teklif, Avro Grubu'nun bugünkü toplantısında incelenecek. Kabul etmesi durumunda teklif, yarın Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'ın sunduğu planı ''ciddi'' ve itibarlı'' olarak değerlendirdi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.