Yılport komşunun limanlarına talip!

Yılport komşunun limanlarına talip!

Yunanistan önümüzdeki iki hafta içinde Pire ve Selanik Limanlarının özelleştirilmesini öngören ihaleleri açıklayacak. Selanik limanı'nın özelleştirmesiyle ilgilenenler arasında Yılport'ta var.

Yunanistan'da Pire ve Selanik limanlarının özelleştirme sürecinin hızlandırılması konusunun kreditörlerle yapılacak anlaşma içerisinde yer aldığı belirtildi. Hükümetin bu konuda atacağı adımlar ve limanlarla ilgili yatırımcıların projelerinin neler olduğu ise şimdilik merak konusu.

Önümüzdeki iki hafta içerisinde hükümet ve kamu gayri menkullerini özelleştirme kurumu TAİPED tarafından Pire ve Selanik Limanlarının özelleştirilmesini öngören ihalelerin açıklanacağı belirtilirken ekim ayı sonuna kadar ise ülkenin iki önemli limanı ile ilgili ihaleye önerilerin şirketler tarafından sunulması bekleniyor. TAİPED yetkilisinin yaptığı açıklamada bu iki liman dışında TRENOSE ve ROSCO işletmeleri ile ilgili özelleştirme ihalelerinde de bağlayıcı tekliflerin Aralık ayının sonuna kadar yatırılmış olmasının beklendiğini ifade etti.

PEKİ PARLAMENTOYA YATIRILACAK YASA TASARISI NELERİ ÖN GÖRÜYOR?
Pire Limanının yüzde 51’lik hisseleri için Eylül ayının sonuna kadar bağlayıcı teklifkerin 3 aday yatırımcı tarafından sunulmuş olması ve ihalenin ikinci sürecinin belirlenen tarih çizelgesi kapsamında tamamlanması olması. Yasa tasarısı ayrıca Yunanistan Kamusu ile Pire Anonim Şirketi arasında yeni bir sözleşmenin imzalanmasını, Parlamentodan geçmesi beklenen yasa tasarısı Pire Limanındaki arazinin ve binaların ne şekilde değerlendirileceği ile ilgili şartlar, devlete ödenecek yıllık verginin oranı gibi düzenlemeler içeriyor.

Ayrıca idari işlerin denetiminden sorumlu bir liman müdürlüğünün kurulması da öngörülüyor. Bunun yanı sıra Pire Limanı'nın sadece ticari içerikli faaliyette bulunabileceği belirtiliyor. 3 yatırımcı şirketin sunacağı teklifler TAİPED kurumu tarafından incelenecek. İhaleye alacak yatırımcıya Limanın yüzde 67’lik hissesi devredilecek. Öte yandan Selanik Limanının yüzde 67’lik hissesini alabilmek için şimdiye kadar 8 ayrı yatırımcının bulunduğu belirtiliyor.

SELANİK LİMANIYLA KİMLER İLGİLENİYOR?
1. Yilport Holding Inc
2. Deutsche Invest Equity Partners, GmbH
3. Duferco Participations Holding S.A.
4. International Container Terminal Services, Inc
5. Mitsui & Co., Ltd.
6. P&O Steam Navigation Company (DP World)
7. Russian Railways JSC / GEK TERNA S.A.
8. APM Terminals, B.V.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.