YHT, Haydarpaşa ve Halkalı'ya kadar gidecek

YHT, Haydarpaşa ve Halkalı'ya kadar gidecek

Bakan Arslan, İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasındaki banliyö hatlarının metro standartlarına getirilerek 2018 yılı sonunda Marmara’ya bağlanacağını, Ankara’dan kalkan Yüksek Hızlı Trenlerin de Haydarpaşa ve Halkalı’ya kadar gideceğini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 06 Ağustos 2017 Pazar günü özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

Marmaray’ın devamı olan her iki banliyö hattının 2018’de bitirileceğini müjdeleyen Arslan, banliyö trenleri metro standardına getirerek Marmaray’a bağlanmış olacağı gibi Ankara’dan kalkan Yüksek Hızlı Trenlerin de bir kısmının Haydarpaşa Gar’a, bir kısmının da Marmaray’ı kullanarak Halkalı’ya kadar gideceğini kaydetti.

Hali hazırda Ankara-İstanbul arasında çalışan YHT’lerin Pendik’e kadar geldiğine işaret ederek, oradan ulaşımların otobüslerle sağlandığını anlatan Arslan,  “Marmaray projesinin devamı olan gerek Anadolu yakasındaki gerek Avrupa yakasındaki banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi ve Marmaray ile bağlanması şehir içi trafiğini olağanüstü derecede rahatlatacak ve çok konforlu, metro standardında taşımacılık hizmeti sunmuş olacak. Ayrıca Avrupa-Asya arasında kesintisiz demiryolu işletmeciliği yapılacak. Mevcut iki hattı metro standardına getirirken, yanına üçüncü bir hat yapıyoruz Gebze’den-Halkalı ’ya kadar. Bu üçüncü hattımız gündüzleri yüksek hızlı trenlere hizmet edecek, gece ise yük trenlerine hizmet edecek.” dedi.

“ANKARA-HAYDARPAŞA 3 SAAT, SİVAS- İSTANBUL 5 SAAT OLACAK”

İstanbul’da Marmaray projesinin devamı olan banliyö hatlarının metro standardına getirme çalışmaları tamamlandığında Ankara’dan kalkan YHT’lerin Haydarpaşa’ya 3 saatte, Halkalı’ya da 3 buçuk saatte ulaşacağının altının çizen Arslan, şöyle devam etti: “Ankara-Sivas YHT Hattı’nın tamamlanması ile Sivas-Ankara 2 saat, Sivas-İstanbul 5 saat, Sivas-Halkalı ise 5 buçuk saat olacak. Sivas’tan çıkan bir yolcumuz 5 buçuk saatte Halkalı’ya kadar gelebilecek. Halkalı-Kapıkule’nin de ihalesini yapıyoruz bu sene, hızlı tren olarak projelendirmesi bitti ihale dosyaları hazırlandı ve bu sene inşallah ihalesine çıkacağız. Bu vesileyle Sivas’tan çıkan bir yolcumuz hızlı trenlerimizi kullanarak Kapıkule’ye kadar gelebilecek. 2022-2023’e kadar Halkalı-Kapıkule’yi bitirmek istiyoruz ki böylece ülkemizin doğusundan çıkan bir tren Londra’ya kadar gidebiliyor olsun.”

“ANKARA-İSTANBUL’DA HEDEF YÜZDE 40”

Ankara YHT Gar ve YHT yolcu taşıma payına da değinen Bakan Arslan, Ankara’ya inşa edilen ve 29 Ekim 2016’da hizmete açılan YHT Gar’ın çok fonksiyonlu olarak hizmet verdiğini, yolcuların her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini belirtti.

“Vatandaşlarımız artık Ankara-İstanbul arasında ki bütün ulaştırmalarda yüzde 15 oranında yüksek hızlı treni tercih ediyorlar. Hatta YHT Hattı’nın, Haydarpaşa’ya ve daha sonra da Halkalı’ya kadar devam ettiği zaman bu oranın yüzde 40’lara kadar gelmesini bekliyoruz.” diyen Arslan, Eskişehir’de bu oranın şu anda yüzde 78’lere, Konya’da ise yüzde 66’lara kadar geldiğini, bu yüzden Ankara-İstanbul arası oranın da en az yüzde 40’lara kadar gelmesini öngördüklerini, gelecekte de bu oranın daha da yükseleceği değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle demiryollarının gelişmesi ile birlikte ulaşım sektörlerinin ticari anlamda birbirlerine olan etkileri hakkında da konuşan Arslan, “Gerek havayolları gerekse demiryollarında ki, demiryollarında bir serbestleşmeye gittik... Arz-talep dengesi ile birlikte fiyatlar belirli bir dengeye oturuyor. Mesafe olarak 400 ila 500 km altına düşen seyahatlerde yüksek hızlı trenler varsa insanlarımız zaten onu tercih ediyorlar.”  ifadelerinde bulundu.

“DEMİRYOLLARINA 700 PERSONEL ALINACAK”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuşmasının sonunda Devlet Demiryollarına personel alımına değinerek, “Ağırlıkla mühendis, tekniker, hukukçu, memur ve 150 de işçi arkadaşımız olmak üzere 700 kişiyi daha bu yıl içerisinde Devlet Demiryolları bünyesine katmış olacağız.” diye konuştu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.