Yeşilyurt Limanı, Karadeniz’i dünyaya entegre ediyor

Yeşilyurt Limanı, Karadeniz’i dünyaya entegre ediyor

Yeni yılda, elleçledikleri yük miktarını 5 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Yeşilyurt Limanı Yönetim Kurulu Üyesi Salih Cengiz, yatırımlarına da ara vermeden devam edeceklerini dile getirdi.

Karadeniz’in ilk özel limanı olan Yeşilyurt Limanı, büyüme yolunda gerçekleştirdiği yatırımları her geçen sene daha da artırarak bölgenin en güçlü kuruluşlarından biri haline geliyor. Yıllık 8 milyon ton yük ve bin 500 gemi ağırlama kapasitesine sahip lamında, 2006 yılından bu yana yaklaşık 30 milyon ton yük elleçlendi. 2014 ve 2015 yıllarının kendileri açısından son derece iyi geçtiğini dile getiren Yeşilyurt Limanı Yönetim Kurulu Üyesi Salih Cengiz, 2016 yılında da yeni yatırımlar ile büyümeyi sürdüreceklerine dikkat çekti. Yeni yılda yaşanması muhtemel olan en büyük sıkıntının dış ilişkilerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Cengiz, “Genel olarak baktığımızda, 2008 yılından itibaren limanlarda ciddi bir düşüş yaşandığını söylemek yanlış olmaz. 2010’dan itibaren bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Yeşilyurt Limanı olarak biz de 2010 yılından beri büyümemizi sürdürüyoruz. 2014 bizim için iyi bir oldu, 2015 ise daha iyiydi. 2015 yılında yaşanan belirsizlikler ortadan kalktığı için 2016’nın daha iyi ve verimli geçeceğini düşünüyorum. İstikrar ortamının piyasalara olumlu yönde yansıyacağını düşünüyorum. 2016 yılında yaşayabileceğimiz en büyük sıkıntı dış ilişkilerden kaynaklı sıkıntılar olabilir” diye konuştu.

GEREKİRSE KONTEYNER ELLEÇLEMEK İÇİN DE YATIRIM YAPARIZ
2015 yılının genel olarak altyapı yatırımlarıyla geçtiğini söyleyen Salih Cengiz, 2016 yılında elleçledikleri yükü bir milyon ton artırarak 5 milyon tona yükseltmek istediklerini kaydetti. Yeni yılda yapacakları yatırımları, gelen taleplere göre şekillendireceklerini anlatan Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılını altyapı yatırımlarıyla geçirdik, mevcut altyapımızı yeniledik. Mobilize sistemleri elektrikli sistemleri çevirme konusunda bazı yatırımlarımız oldu, yılsonu itibariyle tamamlandı. İki tane yüksek kapasiteli vinç alımı gerçekleştirdik. Çevresel konularda yatırımlarımız oldu. Liman geri sahasının büyütülmesi maksatlı bir çalışmamız söz konusudur. Bu bağlamda ilgili çalışma için gerekli yasal izinleri bekliyoruz. Bu izinlerin çıkması halinde yeni antrepolar, hububat siloları ve modern depolama üniteleri kuracağız. Konteyner hattı şu anda Karadeniz’de sağlıklı bir şekilde oturmuş değil. Ama talebin artması ve Karadeniz’de bu hattın oturması durumunda bu yönde de yatırım gerçekleştirebiliriz. Yatırımlarımızı gelen taleplere göre şekillendiriyoruz. Özellikle makine ve ekipman yatırımlarını gerçekleştirmemiz çok gerekliydi. Çünkü limanımıza gelen yük sayısı her sene artış gösteriyor. Şu anda limanımızda 13 tane yüksek kapasiteli vinç var. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından biriyiz. Yıllık yük elleçleme kapasitemiz yaklaşık 8 milyon ton. Şu anda yıllık 4 milyon ton yük elleçliyoruz. Önümüzdeki yıl bu rakamın 5 milyon tona çıkmasını hedefliyoruz.”

yesilyurt-limani-salih-cengiz.jpg

AYNI ANDA 8 GEMİYE BİRDEN HİZMET VEREBİLİRİZ
Karadeniz Bölgesi’nde, Panamax tipi gemilerin yanaşabileceği tek liman olduklarını hatırlatan Cengiz, coğrafi konumlarının kendileri ve ülke ekonomisi için büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Gemi yanaşma kapasitesi konusunda son derece ileride olduklarını kaydeden Cengiz, “Aynı anda birkaç adet büyük tonajlı gemiye ve toplam sekiz adet gemiye hizmet verebilecek kapasite ve donanıma sahibiz. Mevcut sistemimizi sürekli güncel tutmaktayız. Avrupa ve Dünya limanlarındaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve onlarla paralel bir şekilde hareket etmekteyiz. Gelecek dönemler itibari ile gemi trafiği durumlarına göre de iskele kapasitemizin artışı söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

YEŞİLYURT LİMANI DÜNYA TİCARETİNE ENTEGRE DURUMDA
Yeşilyurt Limanı’nın; Rusya’nın Novorossijsk,Tuapse, Anapa, Azak, Taganrog ve Yeisk, Ukrayna’nın; Simferopol, Herson ve Odessa, Gürcistan’ın Batum ve Soçi ile Romanya’nın Köstence limanlarına  yakınlığı ile dünya ticaretine entegre olduğunu anlatan Cengiz, açıklamasına şöyle devam etti: “Yeşilyurt limanı, dış pazarlara yakın olduğu kadar Karadeniz otoyolu ile tüm Doğu Karadeniz illerine, demiryolu- karayolu ile İç Anadolu’ya uzanan geniş bir hinterlanda sahiptir. Bugün Türkiye’ye giren gübrenin, kömürün, tahılın, hurdanın, orman ürünlerinin çok önemli bir bölümü başta Rusya olmak üzere Karadeniz ülkelerinden Samsun’a gelmekte ve büyük kısmı Yeşilyurt Liman İşletmelerinde elleçleniyor” diye konuştu.

DEMİRYOLU BÜYÜK FARK YARATIR
Yeşilyurt Liman İşletmelerinin, sanayi tesislerine yakınlığı firmalara büyük ulaşım kolaylıkları sağladığını dile getiren Cengiz, liman bitişiğinde yer alan TCDD’ye ait Gelemen Lojistik Depolama Tesisi’nin ise bölge ticareti için önem taşıdığını kaydetti. Cengiz, “Limanımızda elleçlenen yükün demiryolu ağı kullanılarak sevkiyatında büyük kolaylık sağlıyor. Mersin ve Samsun Limanlarını birleştirecek demiryolu hattı projesinin, Türkiye’nin kuzey-güney hattında önemli bir ticaret yolu olması bekleniyor. Elbette böylesine büyük bir girişimi desteklememek elimizde değil.  Çünkü Samsun’a gelen EMTIA Samsun’da kalmıyor, Türkiye’nin her tarafına dağıtılıyor. Bu yüzden bu altyapının kurulması ülke ticareti açısından önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

Burak GÜNER - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.