“Yeni Marmara, İç Anadolu’yu da kapsamalı”

“Yeni Marmara, İç Anadolu’yu da kapsamalı”

Rıfat Hisarcıklıoğlu, yeni Marmara’nın, İç Anadolu'yu da içine alan kuzey-güney ekseninde Mersin ve Samsun Limanları ile buluşan şehirlerde olması lazım” dedi.

hisarciklioglu-toplu-egd-001.jpgEkonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) bu yıl 11'incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde, “Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin adına önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle Türkiye’nin yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin teknolojik dönüşüm, kadınların işgücüne katılımı ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomi modeline ihtiyacı var” dedi. Yeni hikayede en önemli bileşenin yüksek teknoloji olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Gereksiz günlük tartışmaları bırakıp hepimizin esas konuya odaklanması lazım. Gelirimizi artırmak, işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azından bu ortalamayı yakalamalıyız. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bizden daha önde” dedi.  Kamu ihalelerinin Türkiye'nin büyüme politikasındaki yeni trend olduğunu da dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Meclis'ten geçen yasayla artık kamu ihalelerinde yüzde 51'i yerli olan bir mal ithale göre yüzde 15 daha pahalı olsa da kurum onu almak mecburiyetinde, tercihinde değil. Bu devrim niteliğinde bir adım. Kamu alımı sanayinin dönüşümünde en önemli itici güç” dedi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin eğitim reformuna, hukuk reformuna ve idari reforma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

ZENGİN İLE FAKİR BÖLGELER ARASINDAKİ FARK BÜYÜK”

Öte yandan ülkede en zengin bölge ile en fakir bölge arasında tam 4 kat fark olduğunu işaret eden Hisarcıklıoğlu, Marmara bölgesinin artık tıkandığını vurgulayarak, “Türkiye'yi coğrafi olarak yeni bir boyutta düşünmemiz gerek. Zenginliği 81 ile yaymak için ‘Mekansal Strateji Planı’ hazırlıyoruz. Bölgeler arası farklılığı gidermek ancak mekansal stratejiden geçiyor. Türkiye sadece Marmara bölgesiyle zenginleşemez. 2023 hedefine ulaşmak istiyorsak yeni Marmara bölgelerine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMAYA AÇILACAK

Özellikle yüksek teknolojili üretimin üssünün Marmara Bölgesi'nin dışında olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bizim yeni bir Marmara'ya ihtiyacımız var çünkü artık Marmara Bölgesi tıkandı, doldu. Yeni Marmara için diyoruz ki İç Anadolu'yu da içine alan kuzey-güney eksenini Mersin Limanı ve Samsun Limanı’nı buluşturan şehirlerde olması lazım. Bunun için de yeni koridorlar ve kümelenme üzerine TOBB olarak Türkiye'nin Mekansal Strateji Planı’nı hazırlıyoruz ve önümüzdeki günlerde tartışmaya açacağız” diye konuştu.

“GÜNEŞ MERSİN’DE DOĞUYOR”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu geçen hafta bu konuyla ilgili Mersin’de yaptığı konuşmada da, “Artık güneş tam da Mersin ve Adana’nın olduğu yere doğuyor. Artık Marmara Bölgesi sıkıştı. Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi, Çukurova’yı da içine alarak Mersin başta olmak üzere Kayseri ve Konya’yı da içine alan havzada yükselmeli. Bu düşüncenin aktif edilmesi için birinci ihtiyaç olan yol. Bu yol için gerek Anadolu’ya gerekse Antalya’ya ulaşım çalışmaları sizlerin önceliği olmalıdır. Diğer önemli öncelik havaalanıdır. Bir an önce yeniden ihale yapılması noktasında hazırlıklar yapılıyor. Mersin’in yarı çapında dönen ekonomi tam 96 milyar TL. Yani dışarıya çıkmaya bile ihtiyacınız yok sizin. 300 km yarı çapta tam 96 milyar TL’lik bir ticaret hacmi var. İşte Mersin buradan daha fazla pay alabilir. Türkiye’nin en hızlı büyüyen limanı Mersin Limanı. Mersin bizim sanayi şehirlerimizden bir tanesi. Mersin’de müthiş fırsatlar var. Tabi ki sıkıntılar da var. Bunları 8 Nisan’da Başbakanımızla gerçekleştireceğimiz Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Şerafettin kardeşim birinci ağızdan dile getirecek” ifadelerini kullanmıştı.

Hediye EROĞLU - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.