Yeni araç pazarı, 'ikinci el'in gölgesinde kaldı

Yeni araç pazarı, 'ikinci el'in gölgesinde kaldı

2014 ikinci el araç pazarı için iyi geçti. Yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş yaşanırken ikinci el pazarında yüzde 11 büyüme görüldü...

2014 ikinci el araç pazarı için iyi geçti. Yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş yaşanırken ikinci el pazarında yüzde 11 büyüme görüldü

Daralan otomotiv pazarında markalar yılın son aylarına satışları artırmaya yönelik kampanyalarla girerken, vatandaşların ikinci el pazarına ilgisi de devam ediyor.

Yeni otomobil pazarına yönelik kredi sınırlamaları, özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ve döviz kurundaki hareketliliğin etkisiyle yaşanan daralmayı otomotiv markaları yılın son aylarında hız verdikleri kampanyalarla aşmaya çalışırken, ikinci el pazarı bu yılki büyüme eğilimini sürdürüyor. Yeni araç pazarında markaların sıfır faiz ve uzun vade gibi avantajlarla alıcıları çekmesine paralel olarak bir miktar düşen fiyatlar ikinci el pazarına da hareketlilik getirdi.

İkinci el pazarı yüzde 11 büyüdü

DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, bu yıl yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş yaşanırken ikinci el pazarında yüzde 11 büyüme görüldüğünü söyledi.

İncekara, 2014'ün ikinci el araç pazarı için iyi geçtiğini belirterek, yeni araç satışlarındaki daralmanın etkisiyle ikinci el pazarının yılı yükselişle kapatacağını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci el araç pazarında 2014'ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11'lik bir artış yaşandığına işaret eden İncekara, yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş varken ikinci elde büyüme görülmesinin en önemli sebeplerinin özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ve kurun yılın ilk aylarında yüksek seyretmesi olduğunu ifade etti.

Her sene olduğu gibi, yılın son 2-3 ayında sıfır arabalara yönelik kampanyaların arttığına dikkati çeken İncekara, "Markalar daha agresif. Buna kur da müsaade ediyor ve yeni araç fiyatları bir miktar düşüyor. İkinci el araç pazarı ise yılın son aylarında yüzde 11'lik büyümeyi koruyacak bir artış devam ediyor" diye konuştu.

İncekara, yılın son döneminde ikinci el araç fiyatlarında da bir geri çekilmenin söz konusu olduğunu dile getirdi.

"2015'te ikinci elde yüzde 7 büyüme öngörüyoruz"

Gökhan İncekara, 2015 yılı için sıfır araç pazarında, döviz kurunda ve ÖTV'de bir değişiklik olmayacağı var sayıldığında ikinci el pazarında yüzde 7 civarında bir artış öngördüklerini söyledi.

Gelecek yıl ikinci el araç pazarında fiyatların çok fazla değişmeyeceği tahmininde bulunan İncekara, "Bunların hepsi sıfır araçların fiyatlarına paralel olarak devam edecek. Şimdi 2014 modeller satılıyor. Ocak ve şubat aylarında da 2014 modeller satılmaya devam edecek. 2015 model araçlar geldiği zaman tahmini yüzde 5 artış olursa yine ona paralel ikinci el araçların fiyatlarında da yüzde 1 ya da 2 artış söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hernekadar hatchback araçların satışları artsa da sedan araçların daha önde gittiğini aktaran İncekara, 1,6 ve daha düşük hacimli, dizel ve manuel vites arabaların ikinci el pazarında daha fazla satıldığını da sözlerine ekledi.

DÜNYA

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.