Yaptığı tramvayla fiyatı yarıya indirdi

Yaptığı tramvayla fiyatı yarıya indirdi

2017’de Bursa’ya 30 hafif metro, Kocaeli’ne 12, Samsun’a 4 tramvay teslim edeceklerini söyleyen Hüseyin Durmaz’ın yerli üretimi sayesinde küresel markalar fiyatları yarıya indirdi.

TÜRKİYE’de, demiryolları ile yük ve yolcu taşımacılığı, hızlı tren ve belediyelerin�metro/tramvay araç ihtiyaçlarını  karşılayacak raylı sistemler için 2023 yılına kadar yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bu konuda dışa bağımlılığı azaltmak isteyen sanayi şirketlerinden Durmazlar AŞ’nin 2009’da başladığı yerli tramvay setleri üretimi her geçen gün hız kazanıyor. Şu ana kadar Bursa, Samsun ve Kocaeli için üretim yapan ‘Durmaray’ sayesinde, 3.2 milyon Euro’ya ithal edilen tramvay setlerinin fiyatı 1.2 milyon Euro’ya indi. Durmazlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Cirosu milyar Euro’ları geçen küresel devlerle rekabet ediyoruz. Belediye başkanlarımıza sesleniyorum

KIRCAALİ’DEN BURSA’YA

. Bizim tramvay setlerini görmeden karar vermeyin” diyor ve şöyle anlatıyor öyküsünü:

huseyin-durmaz-002.jpg “Biz, üç kardeşiz. Şirketimizi Fatma ve Sinan kardeşlerimle birlikte yönetiyoruz. Dedemler, babam 15 yaşındayken 1950’de Kırcaali, Hotaşlı Kasabası, Eğridere Köyü’nden Türkiye’ye göç etmişler. Zulümden kaçmışlar, her şeylerini bırakıp gelmişler. Babam merhum Ali Durmaz, Bursa’da bir tornacıya çırak girmiş, usta olmuş. Kayınpederi Emrullah dedemiz sobacılık yapıyormuş. Soba üretiminde sacı kesmek için kullanılan makas çok güç istermiş. Dedem, damadına ‘Oğlum pazarda gördüm Çekoslavak marka bir makas var elle değil kol gücüyle çalışıyor. Onu yapabilirsen çok iyi olur’ demiş.  Babam üretimini başardığı bu ilk makineyi Edirne’den Kars’a satmış. Sonra motorlusunu da üretmeye başlamış.

Yıllar içinde makine işi gelişti ve takım tezgahları sektöründe çok büyüdük. Türkiye bu alanda İtalya’yı bitirdi. Almanlarla rekabet ediyoruz. Otomotivden, beyaz eşyaya, hatta uçak sanayiine kadar her alanda bu makineler kullanılıyor. Çünkü bu makinelerle sac ve demir kesip işliyorsunuz. Durmazlar olarak 2008’de ihracatımız 135 milyon, ciromuzda 200 milyon dolardı. Halen yılda ortalama 100 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. 2016 sonu itibariyle sanayi tarafımızda 1.500 çalışanımız var. Yılda ortalama 2.500 makine üretiyoruz ve 2 bine yakınını ihraç ediyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne 60 yıl oldu ama ihracata da 1977’de başladık.

ALLAHIM BİR İŞ GÖNDER

2008 küresel krizinde, işlerimiz birden azalmıştı. O günkü 850 kişilik istihdamla ‘ne yapacağız’ diye düşünüyorduk. Fatma ablam ellerini havaya kaldırdı ve ‘Allahım bize bir iş ver bu insanları çıkarmayalım’ diye dua etti. Kısa süre sonra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe bizi ziyarete geldi. Bize ‘Ben yerli tramvay üretecek bir babayiğit arıyorum’ dedi. Başkanımız bize ‘Arkasında dururum üretebilir misiniz’ diye sordu. Biz de ‘Üretiriz’ dedik. 6 adet ürettik ve teslim ettik. 3.2 milyon Euro’ya alınan tramvayın fiyatı ki bir ünite 32 metredir ve 220 kişi taşır, 1.6 milyon Euro’ya kadar düştü. Sonra Kocaeli ve Samsun için de üretmeye başladık. Belediyeler yerli üretimi desteklerse, referanslarımız artar. O zaman da dünyaya da daha hızlı açılırız.”

SANAYİ CİROSU 600 MİLYON LİRA

DURMAZLAR’ın 2016’yı 100 milyon doları ihracattan olmak üzere 600 milyon TL sanayi cirosu ile tamamlayacağını söyleyen Hüseyin Durmaz, “Grup ciromuz 850 milyon lirayı bulacak” dedi. Türkiye’nin artık küresel sanayi şirketlerini tüm birikimleriyle satın alabilecek konumda olduğunu anlatan Durmaz, bu konuda devletin de sanayicileri teşvik vermesi gerektiğini söylüyor.

LAZER GÜÇ KAYNAĞI ÜRETİYORUZ

DURMAZLAR AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, şu bilgileri aktarıyor: “Türkiye’de yerli tramvay ve yerli hafif raylı metro aracını üreten ilk sanayi şirketiyiz. Ayrıca, Türkiye’nin önemli ithal kalemlerinden ‘lazer güç kaynağı’ da artık bizim tarafımızdan üretilebiliyor. Bu sayede Türkiye’nin ilk lazer profil boru kesme makinesi ve büküm merkezini de üretebiliyoruz. Ar-Ge bölümümüz çok iddialı. Üç yıldır Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan ilk 10 şirketi arasına giriyoruz. Durmazlar Makine, 150 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde üretim yapıyor ve 120 ülkeye ihracatımız var.”

HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.