Volkswagen'e 15'mi? Al sana 13 milyar Euro ceza

Volkswagen'e 15'mi? Al sana 13 milyar Euro ceza

Alman devi Volkswagen’e ABD’nin kestiği 15 milyar dolarlık cezaya çok sert bir misilleme geldi. Amerikan şirketi Apple’a, AB kurallarına aykırı şekilde çok az vergi ödediği gerekçesiyle 13 milyar euro’luk ceza kesildi.

AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin 3 yıl süren soruşturmasını tamamladı. AB Komisyonu, Apple’dan geriye dönük 13 milyar avroluk vergiyi faiziyle birlikte İrlanda'ya geri ödemesini talep etti. AB’nin korsan bir ofisle vergi aklayan Apple’a 13 yıl sonra ceza kesmesi, olayın Volkswagen cezasına karşı bir misilleme olma ihtimalini güçlendiriyor.

UYGULAMA YASA DIŞI BULUNDU

Konuyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, “AB Komisyonu bugün Apple’ın İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple’a İrlanda’da yirmi yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı bulundu. Apple,13 milyar avroyu faiziyle birlikte geri ödemeli” dedi.

SERT MİSSİLLEME GELDİ

Araçların egzoz emisyon değerlerini düşük gösterdiği gerekçesiyle Alman otomotiv şirketi Volkswagen’e 15 milyar dolar ceza kesen ABD hiç beklemediği bir cevap aldı. Avrupa Birliği, Apple’ın 2003 ile 2014 yılları arasında çok az vergi ödediğini ileri sürerek faiz hariç 13 milyar euro (14,6 milyar dolar) ceza verdi.

TÜRKİYE’YE GELİN ÇAĞRISI

Vergi ödememek için İrlanda’da bir ofis açan ancak tek bir çalışanı bile olmayan Apple, AB’nin bu cezasıyla ağır yara aldı. Cezayı ödemeyi geciktirmek için temyize başvurdu. AB ile ABD arasındaki bu ekonomik savaşa Türkiye de kısmen dahil oldu. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Apple’ı Türkiye’ye davet edip vergi avantajlarından yararlanmaya çağırdı.

Alman devi kabul etmişti 

Volkswagen’in ABD’de dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttığı ortaya çıkmış, hileli yazılım içeren 11 milyon aracın geri çağrılıp onarılması kararlaştırılmıştı. Volkswagen (VW) hakkında ayrıca ABD Adalet Bakanlığı tarafından da dava açılmıştı. Alman otomotiv devi Volkswagen’nin yol açtığı zararlara karşılık ABD’ye 15 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği bildirilmişti.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.