Uzun uçuşlar türbülansa girdi!

Uzun uçuşlar türbülansa girdi!

Kuzey Kutbu üzerinden yolcu taşıyan ultra uzun menzilli uçuşlar bir dönem yolcular arasında heyecan yaratmıştı. Ancak yakıt fiyatlarının yüksekliği...

Kuzey Kutbu üzerinden yolcu taşıyan ultra uzun menzilli uçuşlar bir dönem yolcular arasında heyecan yaratmıştı. Ancak yakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle pahalı bilet ücretleri bu hatlarda uçan yolcuların ilgisini azalttığından aktarmasız uzun uçuşların bazıları iptal noktasına geldi. Singapur Havayolları, Singapur’dan Newark ve Los Angeles’a dünyanın en uzun iki uçuşunu kaldırma kararı aldı. Habertürk’ün haberine göre, 2004’te başlayan uçuşlar önümüzdeki yılsonunda duracak. Bu iptalle Singapur’dan New York’a gidecekler artık havada 5 saat daha fazla kalmak zorunda. Çünkü Singapur’un 16 bin 700 kilometre uzaklıktaki New York’a tek alternatif uçuşu Frankfurt aktarmalı. Los Angeles-Singapur uçuşu 14 bin 081 km ile 16 saat sürerken, Newark-Singapur arası ise 15 bin 304 km ile 18.5 saatte kat ediliyor.

Singapur, Avrupa’da bir durak olmadan Asya ile Kuzey Amerika arasında bağlayıcı bir görev üstleniyordu. Bu yıla kadar diğer üç ultra uzun menzilli uçuş, Thai Havayolları’nın Bangkok-Los Angeles, Delta’nın Detroit-Hong Kong ve American Airlines’ın Chicago-Yeni Delhi seferi sona erdi. Singapur’un uzun uçuş rekabetinden çekilmesinin ardından Qantas Havayolları’nın Dallas- Sydney uçuşları 13 bin 789 km menzille ilk sıraya yerleşirken, ikinci sırada Delta’nın 13 bin 544 km uçuşlu Johannesburg-Atlanta hattı yer alacak. Uzun uçuşların sona ermesinde küresel ekonominin yanı sıra Asya’daki indirimli yolcu taşıyan havayolu şirketlerinin de etkisi oldu. Bu şirketler Singapur ve Cathay Pacific havayolları üzerinde ciddi baskı oluşturdu. 15 saat uçmak için gerekli yakıtın saf ağırlığı ile uçağın kat ettiği kısa yol karşılaştırıldığında kilometre başına daha fazla yakıt tüketiliyor. Çünkü yakıt taşıma maliyeti uzun uçuşlarda bir başka detay olarak ortaya çıkıyor. Fakat kilometre başına harcanan yakıtla bilet fiyatları orantılı görünmüyor.

SİNGAPUR-NEWARK 16 BİN 700 KM

Singapur Havayolları 18 saatlik bu yolculukta, Airbus 340-500 kullanıyor. 300 koltuk kapasitesine sahip uçakta yaklaşık 100 yolcu first ve business uçuyor. “Lüks” deniyor, çünkü buradaki koltukların tamamı yatak olabiliyor.

BANGKOK-LOS ANGELES 13 BİN 298 KM

Dünyanın en uzun uçuşlarından birini yapan Thai Havayolları, seyahat sırasında en güzel yemekleri ikram ediyor. Airbus A340-500 ile uçuş yapan Thai, 17 saat 30 dakika havada kalıyor.

LOS ANGELES-DUBAİ 13 BİN 419 KM

Emirates, Los Angeles ile Dubai arasındaki uçuşlarını Boeing 777-200LR ile yapıyor. Ekonomide 216 koltuk, business class’ta 42 koltuk bulunuyor. Bu uzun uçuş için 8 ultra lüks süit ayrılıyor. Yolcu memnuniyeti odaklı düşünen şirket. her kabinde benzersiz aydınlatıcı tavan imkânı sunuyor. Bu sistem uzun uçuşlar sırasında yolcuların “jet lag” olmamasını sağlıyor. Fakat bilet fiyatı cebinizi yakabilir. Ekonomi sınıfı fiyatları 1.800–2.400 dolar, lüks koltuklar için 12 bin 700–14 bin dolar.

HOUSTON-DOHA 12 BİN 955 KM

Katar Havayollarının güneşli Doha’dan nemli Houston’a uçuşu 16 saat 15 dakika sürüyor. Bu uçuşta yolcuların ihtiyacı olacak her şey bir seyahat çantasıyla sunuluyor. Havayolunun eğlence sistemi ise önemli artısı...

JOHANNESBURG-ATLANTA 13 BİN 577 KM

Delta Havayolları’nın Güney Afrika’nın Johannesburg kentinden Atlanta’ya yapılan seferlerinde iki ayrı uçuş ekibi ve 4 pilot görev alıyor. Boeing 777-300LR uçakların kullanıldığı uçuşta, yaklaşık 40 bin galon yakıtın yanı sıra 70 bin kutu soda, 100 bin simit, 200 bin paket fıstık, yarım milyon buz tüketiliyor. Mönüde Amerikan ve Güney Afrika mutfağının örnekleri sunuluyor.

HONG KONG-NEWARK 12 BİN 984 KM

16 saat uçmayı planlıyorsanız mutlaka rahat ve konforlu bir ortam istersiniz. Ama United Airlines’ın sahip olduğu sıkışık koltuklar 16 saatlik yolculuk için pek de yeterli değil. Uzun bir uçuştan önce ön koşulları mutlaka okuyun.

OUTBACK-FORT WORTH 13 BİN 789 KM

Qantas Havayolları, Texas Ranch’dan Avustralya Outback’e tam 16 saatte uçuyor. Bu uzun yolculuk sırasında jet lag olma ihtimali yüksek. Fakat havayolları ergonomik uçuş ve koltuklarda bulunan eğlence sistemleriyle zamanın nasıl geçtiğini unutturuyor. Üç öğün yemek, ücretsiz şarap ve yemek sonrası diş fırçası, deodorant gibi detaylar da unutulmamış.

HONG KONG-NEW YORK 12 BİN 974 KM

New York John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı’ndan Hong Kong Uluslararası Havalimanı’na her gün direkt sefer yapan Cathay Pacific, uçuşlarında Boeing 777’leri kullanıyor. Amerikalıların yakından tanımadığı bir havayolu olan Cathay Pacific, Hong Kong’un bayrak taşıyıcısı ve Asya’nın en büyüklerinden biri.

NEW YORK-JOHANNESBURG 12 BİN 831 KM

Güney Afrika Havayolu, Airbus 340-600 ile günde bir kere seferde 300’den fazla yolcu taşıyor. Yolculuk sırasında şarap ve alkollü içeceklerle iki tam yemek ve bir aperatif servisi yapılıyor. Uçuş içi eğlence sistemi yolculara keyifli anlar yaşatıyor.

HOUSTON-DUBAİ 13 BİN 144 KM

Emirates, özellikle Houston-Dubai uçuşundaki hizmetleriyle övünüyor. As you like it mönü (sizin sevdiğiniz gibi); pizza, meyve ve çikolata dahil olmak üzere lüks yemek çeşitlerini içeriyor. Aynı zamanda seyahat süresinin uzunluğundan kaynaklanan sinir sistemi gerilimini azaltmak için ücretsiz bar bulunuyor.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.