Ürdün'e ilk ro-ro seferi bu ay başlayacak

Ürdün'e ilk ro-ro seferi bu ay başlayacak

Ürdün Ulaştırma Bakanı Eymen Hatahit, Akabe ile İskenderun arasında 65 ile 120 tır taşıma kapasiteli Ro-Ro gemilerinin kullanılacağı seferler için bu ay ilk deneme seferinin yapılacağını açıkladı.

Türkiye ile Ürdün Ro-Ro seferleri için bu ay ilk deneme seferine çıkılacak. Ürdün Ulaştırma Bakanı Eymen Hatahit, ülkesi ile Türkiye arasında nisan ayında başlamasını planladıkları Ro-Ro seferlerinin, Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırın kapanması sonucu "alternatif ve geçici" bir çözüm olarak geliştiğini söyledi.

Hatahit,  yaptığı açıklamada, Ürdün ve Türkiye'nin, Suriye sınırının kapatılması gibi ortak bir problemi olduğunu belirterek, "Olaylar başlamadan önce Türkiye'ye ait tırlar Suriye ve Ürdün topraklarından geçiyordu. Bu tırlar kimi zaman bize ürün getiriyor kimi zaman da körfez ülkelerine transit geçiş yapıyordu. Suriye'deki olaylar nedeniyle bizim de Türkiye, Balkan ülkeleri ve Avrupa'ya ihracatımız sekteye uğradı. Tüm bu sebeplerden ötürü olaylar normal seyrine dönene kadar geçici çözümler aramaya başladık." dedi.

Türk şirketleriyle Ürdün ürünlerini Türk ve Avrupa pazarına taşımanın yollarını araştırdıklarını ifade eden Hatahit, "Bu kapsamda Akabe ile İskenderun arasında 65 ile 120 tır taşıma kapasiteli Ro-Ro gemilerinin kullanılacağı seferler başlatmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Ro-Ro seferlerinin işleyişine ilişkin de bilgi veren Hatahit, tır şoförünün aracını Ro-Ro'da bırakıp Akabe-Türkiye uçak seferlerini kullanacağını, bu seferlerin haftada 5 kez yapıldığını belirtti. Hahahit, Akabe-İskenderun seferlerinin ise 4 gün sürdüğünü söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bir araya geldiğini belirten Hatahit, Ro-Ro taşıma prosedürlerini kolaylaştırmak için işbirliği içinde olacaklarını ve nisan ayında ilk denemeleri yapacaklarını vurguladı. 

Türk yetkililerle muhtemel maliyetleri de görüştüklerini belirten Hatahit, Ro-Ro yoluyla taşımacılık maliyetini gelecek hafta başında duyuracaklarını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, Ürdün temasları çerçevesinde yaptığı konuşmada, "İnşallah gelecek sene, 2017'de Serbest Ticaret Anlaşması'nın ikinci aşamasına geçeceğiz ve ilişkilerimizi daha da derinleştireceğimiz adımlar atacağız. Yine bu ticari ilişkileri teşvik edecek şekilde önümüzdeki bir zorluğu da aşmak için Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz." ifadesini kullanmıştı. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.