UGBD denizde ‘Avrupalı’ tekelini kıracak

UGBD denizde ‘Avrupalı’ tekelini kıracak

Avrupalı armatörlerin, işletmecilerin ve brokerlerin egemen olduğu bir alanda Türk denizcisinin sesini daha gür duyurabilmek için yola çıktıklarına değinen...

Avrupalı armatörlerin, işletmecilerin ve brokerlerin egemen olduğu bir alanda Türk denizcisinin sesini daha gür duyurabilmek için yola çıktıklarına değinen UGBD Başkanı Mert Aydıner, “Sektöre farklı bir nefes katmayı hedefliyoruz” diyor.

Uluslararası Gemi Brokerleri Derneği (UGBD), Türkiye'deki gemi brokerlerinin ortak sesi olmak amacıyla denizcilik dünyasına gönül veren bir grup arkadaş tarafından kuruldu. Ülkemizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olmak maksadıyla yola çıkan dernek, giderek büyüyen organizasyonel yapısı ve artan üye sayısı ile dikkatleri üzerinde topluyor.

En önemli misyonlarının Türkiye’nin uluslararası denizcilik platformunda sesini daha güçlü duyurmak olduğunu belirten Uluslararası Gemi Brokerleri Derneği (UGBD) Başkanı Mert Aydıner, “Dünya deniz ticaretinde Avrupalı tekelini kırarak, sektörde ‘biz de varız’ demeyi arzuluyoruz” dedi.

‘ULUSLARARASI PLATFORMDA SEKTÖRÜN SESİ OLMAYI ARZULUYORUZ’

UGBD’nin Türkiye’de yapılamayanı yapmak gibi bir misyon üstlenerek zorluklarla başa çıkarak yoluna devam etmek istediğini kaydeden Aydıner, “Uluslararası Gemi Brokerleri Derneği olarak Türkiye'deki gemi brokerlerinin uluslararası platformlarda varlıklarını hissettirerek seslerini çok daha güçlü duyurabilmelerini sağlamak amacı ile yola çıktık. Dünya deniz ticaretinin maalesef Avrupalı armatörlerin, işletmecilerin ve brokerlerin kurmuş olduğu üçgen tekelinde yürüyen bir dönemde bu çemberi kırarak biz de varız diyebilmek cesaret isteyen bir konudur. Denizcilik camiamız adına rol model olarak bu cesareti gösterebilmemin tek yolu da muhataplarımızla aynı dili konuşabilecek donanıma ve vizyona sahip olmaktır” diyerek sözlerine devam etti.  

‘GEMİ BROKERLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ’

Gemi brokerliğinin Türkiye’de fazla bilinen bir meslek dalı olmadığının altını çizen Aydıner, öncelikli amaçlarının gemi brokerliği konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gemi brokerliği Türkiye'de çok fazla bilinen bir meslek dalı değildir. Öyle ki, zaten çok az sayıda olan denizcilik fakültelerinde de bu konuda yeterli eğitim verilmiyor. Kazancı kadar niteliği ve saygınlığı da yüksek olan gemi brokerliği konusunda farkındalık yaratmak ve denizcilik sektöründe çalışmak isteyen gemi broker adaylarını bu alanda kariyer yapmaya teşvik etmek Gemi Brokerleri Derneği olarak bizlerin de öncelikli hedefi olacaktır. Gerek bu alandaki ciddi eğitim eksikliği gerekse tekellerinde yürüyen sistemin korunması adına bazı kurumların bilgi ve tecrübelerini çevrelerindeki insanlara aktarma konusunda yaşadıkları tereddütler bu alanda yetenekli ve donanımlı yöneticilerin yetiştirilmesinin önündeki en önemli engeller olarak karşımıza çıkıyor. Gemi kiralama, gemi işletmeciliği, gemi alım satım ve gemi brokerliği konularında düzenleyeceğimiz seminerler ve uzun süreli eğitimler ile sektöre profesyonel gemi brokerleri yetiştirerek çıtayı yükseltmeyi ve bu işi çok sınırlı olan bilgisi ve vizyonu ile yapmaya çalışan mevcut brokerlerin tekelinden çıkartmayı planlıyoruz.”

‘EĞİTİM EKSİKLİĞİ EN ÖNEMLİ PROBLEMİMİZ’

Gemi brokerliği alanında eğitim eksikliğini sektörün en önemli sorunu olarak gösteren Aydıner, bu sorunu aşmak için yapacakları çalışmaları ise şu şekilde özetledi: “Özellikle gemi kiralama alanında bu engellerin aşılabilmesi, asgari maliyetlerle azami faydanın sağlanabilmesi ve denizcilik firmalarımızın tüm dünyada saygın ve kazançlı bir konuma yükselebilmesi için rol modellerin doğru seçilmesi bu sektörde rol alan herkes tarafından kabul görüyor. Bu konuda Türkiye’de yakın zamana kadar profesyonel anlamda bireylerin ve kurumların gelişimine katkı sağlayacak bir organizasyon bulunmadığı için sektör çalışanları ve kariyerini bu alanda şekillendirmek isteyenler doğru başvuru kaynaklarına erişim noktasında sıkıntı yaşıyorlardı. Ülkemizde, bu alandaki eksikliği önceden görerek bunu giderme yolunda kayda değer adımlar atan ilk kurum olan GBD’yi (Gemi Brokerleri Derneği) örnek alarak 2011 yılında UGBD (Uluslararası Gemi Brokerleri Derneği) adıyla faaliyetlerimize başladık. Amacımız, bir araya getirdiğimiz sektör uzmanlarından oluşan deneyimli yönetici kadromuzun ve değerli üyelerimizin katkısı ile denizcilik sektörüne sosyal yönü güçlü, vizyoner brokerler kazandırmak ve çalışan gemi brokerlerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyim açığını gidermektir.”

‘TÜRK DENİZCİLİĞİNİN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ’

Sektördeki ekonomik canlanmanın ışığında bilgiye ve tecrübeye yatırım yapmak istediklerini belirten Aydıner, “Gemi kiralama ve brokerlik konusunda gerekli donanıma sahip olduktan sonra bu saygın mesleği yeniden hak ettiği yere taşıyacak, yurtdışındaki rakipleri ile rekabet edebilecek bilgiye, deneyime ve vizyona sahip olacak ve Türkiye'de denizciliğin gelişmesine katkıda bulunacak gemi brokerlerinin aramıza katılmasıyla sektörün çehresinin olumlu yönde değişeceğine inanıyoruz. Denizcilik sektöründe ekonomik canlanmanın yaşandığı bugünlerde bilgiye ve tecrübeye yatırım yaparak rakiplerin bir adım önünde olmak her zamankinden daha önemli bir konu haline gelmiştir. Bu yönde hareket eden bireyler ve kurumlar sağlam adımlarla sektörün iyileşmesine, gelişmesine ve yeniden şekillenmesine öncülük etme fırsatını da yakalamış olacaklardır” diyerek sözlerini tamamladı.

[gallery]

Hacı Yusuf ÖZER / www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.