TURQUALITY® firmaları, ülke başına 5 yıl desteklenecek

TURQUALITY® firmaları, ülke başına 5 yıl desteklenecek

Turquality destekleri ile ilgili tebliğ değişikliği yürürlüğe girdi. Uygulama usul ve esaslarının henüz yayınlanmadığı tebliğ ile ilgili taslağı bir tablo ile duyuruyoruz. Yararlı olması dileğiyle.

Ekonomi Bakanlığı'nın yurtdışına açılan firmaları desteklemek amacıyla yürürlüğe koyduğu TURQUALITY® Programında destek kapsamı genişletildi.

Ekonomi Bakanlığı'nın TURQUALITY® Programı ile ilgili tebliği, 1 Haziran tarihli 30083 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Hedef ülke bazlı destek yaklaşımına geçildiğine yer verilen tebliğde yeni destek kalemlerinin de eklendiği kaydedildi.

Tebliğe göre, yapılan yeni düzenleme ile TURQUALITY® programında yer alan firmalar açılacakları her bir yeni ülke için 5 yıl süresince desteklerden faydalanabilecekler. Tebliğdeki bu yeni anlayış ile firmaların pazar çeşitlendirmesine gitmeleri hedefiyle yeni ülke başına 5 yıl boyunca destek sürdürülecek. Ayrıca, firmalar yeni ülkeye açıldıkları müddetçe anılan Programda kalmaya ve desteklerden yararlanmaya devam edecekler.

turquality-destek.pngTebliğin getirdiği yeniliklerden biri de TURQUALITY® programı desteklerinden biri olan yurtdışı fuar katılımlarında ise yeni ülke kriteri aranmaması olacak. Firmaların TURQUALITY® Programı içerisinde kalıp kalmayacağı yıllık performans değerlendirmeleri ile belli olacak.

Yapılan mevzuat değişikliği ile bazı yeni faaliyetlere ilişkin kalemler de destek programına dahil edildi. Ürün geliştirme konusunda istihdam edilecek mühendis giderleri, ürün teşhir seralarının kira giderleri, depolama hizmetlerine ilişkin giderler, marka tescil yenilemesi ile özellikle ilaç sektörünün talepleri doğrultusunda yurtdışı pazarlara girişte zorunlu olan ruhsatlandırma ve klinik test giderleri destek kapsamına alındı.

Getirilen başka önemli bir yenilik ise TURQUALITY® programında yer alan firmaların Ekonomi Bakanlığınca sunulan diğer birçok farklı destekten faydalanabilmeleri oldu. Firmalar bundan böyle TURQUALITY® destekleri ile eşzamanlı olarak Türkiye Ticaret Merkezi (TTM), yurtiçi fuar katılımı, Türk Eximbank ile birlikte yürütülen finansman destekleri, UR-GE, küresel tedarik zinciri, ticaret heyeti ve ileri teknolojili şirket satın alma desteği gibi desteklerden faydalanabilecekler.

Son olarak, tebliğ değişikliği ile TURQUALITY®/Marka programını tamamlayan ve dışında kalan firmalar, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen diğer desteklerden de yararlanacaklar.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.