Türkiye Avrupa altıncısı oldu

Türkiye Avrupa altıncısı oldu

İç siyaset ve güvenlik sorunlarına rağmen pazar büyürken, bu performans Türkiye’yi Avrupa’nın altıncı büyüğü yaptı.

Türk otomotiv pazarı 2015’te de hız kesmeden yoluna devam ederken söz konusu performans, Türkiye’yi Avrupa’nın altıncı büyük pazarı konumuna yükseltti. Avrupa’da ise otomotiv pazarı Yunanistan krizine rağmen yine büyümesini sürdürdü. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 8,2 arttı ve toplam 7 milyon 414 bin adet seviyesinde pazara ulaşıldı. 2014 yılı aynı dönemde ise 6.8 milyonluk satış gerçekleşmişti. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla en fazla düşüş yüzde 5,4 ile Lüksemburg’da, ardından yüzde 3,5 ile Finlandiya’da, yüzde 3 ile Avusturya’da ve yüzde 1,8 ile Estonya’da görüldü. 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını en çok artıran ilk üç pazar ise sırasıyla; İzlanda yüzde 37,7, Portekiz yüzde 32,8 ve İrlanda yüzde 25,4 oranıyla yer aldı.

AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2015 yılı Haziran ayında 2014 yılı aynı ayına göre yüzde 14,8 arttı ve toplam 1.4 milyon seviyesinde pazar gerçekleşti. 2014 yılı Haziran ayında ise 1.2 milyon adet satış gerçekleşmişti. 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye yüzde 45,21 artışla Avrupa otomobil satışları sıralamasında 6. oldu. Bu dönemde ülkemizde 327 bin 846 adetlik iç pazara ulaşılmıştı.

Avrupa’da milyon adedin üzerinde aylık pazara sahip olan ilk üç ülke olan Almanya, İngiltere ve Fransa’da aylık artışlar yüzde 5 ile 7 arasında gerçekleşerek stabil ivmesini korudu. Krizin etkilerini son 18 aydır atmaya başlayan ve İspanya ve İtalya ise baz etkisi nedeniyle yüzde 15 ve 22 düzeyinde büyüdü. Söz konusu ülkelerin bu ivmelerini devam ettirerek geçmişteki milyon adetlik pazarlara ulaşması bekleniyor.

Türkiye ise yine bu ivmesini koruduğu taktirde milyonlar klubüne girmeye namzet olsa da yapılan yorumlarda iç siyawsetteki belirsizliğin kısa bir süre sonra tüketimi etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanı sıra sınır bölgelerinde yaşanan terör ve askeri hareketliliğin önümüzdeki dönemde iç talep üstünde olumsuz bir baskı yaratabileceği ifade ediliyor.
(Gültekin Kara-Dünya)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.