Türk TIR'ları yolda kaldı!

Türk TIR'ları yolda kaldı!

Türk TIR'larına kötü haber geldi.

Özbekistan yolu Türk TIR'larına kapandı. Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a gitmek için kullanılan Özbekistan yolu, Türk TIR'larının taşıma belgesi bittiği için yeni bir kriz ile karşı karşıya. Taşımacılar ihracat yüklerini taşıyamazken, 150 araç Gürbulak Gümrük Kapısı'nda günlerdir kuyrukta bekletiliyor. Özbekistan taahhüt ettiği 12 bin belgenin 3 bin adedini bugüne kadar teslim etmedi. Devlet Başkanı İslam Kerimov'un vefatından sonra doğan yönetim boşluğu nedeniyle belge istenecek muhatap da bulunamıyor.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YÜKÜ TAŞINIYOR
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'den bu yol kullanılarak yapılan ihracat büyüklüğünün 1 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, “Çin'den Avrupa'ya tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandığı bir dönemde en kilit öneme sahip ülkelerden Özbekistan'daki şanssızlık nedeniyle bölge ekonomisi dünya ticaretinden izole oluyor” dedi.

150 TIR sınırda bekliyor
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Özbekistan ile Türk araçlarının kullanımı için mutabakata varılmış yıllık geçiş belgesi kotasının 12 bin olduğunu belirtti. Özbekistan'a ihracatın 500 milyon doları bulduğuna değinen Şener, “Bu ülke kullanılarak taşınan ihracat miktarı 1 milyar $. Özbek tarafı bu belgelerin sadece 8 binini göndermişti. Temmuz ayında bu belgeler bitti. Bakanlığımız ve Özbekistan'daki diplomatlarımızın çabalarıyla bin adet belgemizi de alabildik ancak bu miktar bir ay içinde tükendi. 150 Türk TIR'ı günlerdir Gürbulak Gümrük Kapısı'nda bekliyor. Tek bir gerçek var o da ihracatımız büyük zarar görüyor” diye konuştu.

İRAN VE RUSYA'NIN GÖZÜ BU PAZARDA

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bölgede stratejik ticari dengenin olduğunu söyledi. Şener, Türkiye'nin bölgedeki ağırlığını kaptırmasının Rusya ve İran'a yarayacağını kaydetti. Şener, "İran, Rusya gibi ülkeler var onlar da aynı pazara ihracat yapmaya çalışıyor. Bu zorluklar diğer ülkelerin pazarı ele geçirmesine sebep olacak” dedi.

Yenişafak

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.