“TTIP’de yoksak Gümrük Birliği ölür”

“TTIP’de yoksak Gümrük Birliği ölür”

Türkiye’nin ABD ile AB’nin Transatlantik Ticaret İşbirliği Anlaşması’nda çıkarlarını korumak için Gümrük Birliği masaya yatırılıyor. Brüksel’de...

“TTIP’de yoksak Gümrük Birliği ölür”Türkiye’nin ABD ile AB’nin Transatlantik Ticaret İşbirliği Anlaşması’nda çıkarlarını korumak için Gümrük Birliği masaya yatırılıyor. Brüksel’de AB Komisyonu’nun bazı üyeleriyle biraraya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin karar mekanizmasında olması gerektiği konusunda AB ile uzlaştık. TTIP görüşmeleri bittiğinde eğer Türkiye orada değilse Gümrük Birliği Anlaşması ölür” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Belçika’nın başkenti Brüksel’de . AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn, ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ve ulaştırmadan sorumlu üyesi Violeta Bulc ile biraraya geldi. Bu görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin karar mekanizmalarında olması gerektiği konusunda AB ile mutabık kaldıklarını açıkladı.

OY HAKKI YOK

Bakan Zeybekçi, “Gümrük Birliği’nin karar oluşturma mekanizmasında oy hakkımız yok ama fikir birliğiyle karar alınan bir yere Türkiye’nin girmesi söz konusu hale geldi. Bugünkü toplantılarımızın en önemli başarısı budur. Bu bizim önümüzdeki yol haritamız yani AB ile Türkiye’nin karar oluşturma mekanizmasının içinde olması gerektiği ve bunun üzerinde çalışılması gerektiği konusunda uzlaştık. Yeni bir kurum yaratıyoruz. Oy hakkı yok ama kararların görüş birliğiyle alındığı bir mekanizmayı bugün sağlamış olduk” dedi.

REKABET İHLALİ

Zeybekçi, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin karar oluşturma mekanizmasına dahil edilmesi önerisinin Johannes Hahn’dan geldiğini ve bunu, görüştüğü diğer AB komiserleriyle de ele aldıklarını dile getirdi. Türkiye ve AB arasında 1996 başında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının, belki o zamanın şartları açısından doğru olsa da bugün bakıldığında “çarpık ve haksız bir yapı ve asimetrik bir durum oluşturduğunu” belirten Zeybekçi, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Cezayir ve Meksika gibi ülkelerin bu yolla Türkiye’ye gümrüksüz mal satma imkanı elde ederken Türkiye’nin aynı şartlarda bu pazarlara erişim sağlayamamasının adil rekabetin ihlali anlamına geldiğine dikkat çekti.

MUTLAKA YOL BULACAĞIZ

AB ile STA imzalayan bazı ülkelerin benzer bir anlaşmayı Türkiye ile imzalamaya yanaşmadığının altını çizen Zeybekci, Türkiye’nin TTIP’e dahil edilmemesi ya da eş zamanlı bir anlaşma imzalanmaması gerektiğini belirtti. Zeybekçi,  "Üç taraf akılla hareket ederse mutlaka bir yol bulacağız."

AB ve ABD'de tereddüt yok

Türkiye’nin TTIP’e dahil edilmesi gereği konusunda hem AB hem de ABD tarafında herhangi bir tereddüt bulunmadığını belirten Zeybekci, şöyle devam etti: "TTIP görüşmeleri bittiğinde Türkiye orada değilse Gümrük Birliği Anlaşması sürdürülemez hale gelir.  Gümrük Birliği Anlaşması ölür. Böyle bir noktaya gelmeyi istemiyoruz."

Vizede muafiyet bekliyoruz

Zeybekçi, Türkiye ve AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi ile AB’den 3 yılda Türk vatandaşlarına vize muafiyeti beklediğini ifade etti. Türkiye'nin gücüne değinen Zeybekci, “Türkiye’nin bir haftada yaşadığı gündemi, diğer ülkelere bir yılda yaşayın diye versek, o ülkeler darmadağın olur” ifadelerini kullandı.

YENİ ŞAFAK

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.