TIRSAN Treyler'den yeni Ar-Ge merkezi

TIRSAN Treyler'den yeni Ar-Ge merkezi

Sektör liderliklerini sürdürebilmek adına yeni yatırımlar yaptıklarını belirten Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu; “2’nci Ar-Ge merkezi için düğmeye bastık” dedi.

Kişi: Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu 
Firmanın Türkiye ihracatındaki payı: Yüzde 34
Üretim teknolojisi yatırımları: 26,7 milyon TL

Kampanyalar
2+1 ve 2+3 Garanti Kampanyası en son yeniliklerimizden biri ve müşteriler tarafından yüksek beğeni toplamakta. Bütün rakiplerimizi 5 yıl Garanti Kampanyası’na davet ediyoruz. Halep oradaysa arşın burada. 5 yıllık garanti kampanyasının hiçbir rakip tarafından yapılamayacağına eminiz.

Üretim ve ihracat
Tırsan olarak 20 bin araç üretecek ve bunun 10 bin adedini ihraç edeceğiz. 2015 yılında 9 bin adet üretim yaptık, bunun 6 bin adedini iç pazarda sattık; 3 bin adetlik kısmını da ihraç ettik. 2016 yılında da 9 bin adet üretim yapacağız demiştik. Ancak bu 9 bin adetlik üretimin 4 bin 500 adedini ihracat için yapacağız. İlk çeyrek sonucunda bin 835 adet üretim yaptık. Bunun yüzde 52’sini ihraç ettik. Türkiye’de treyler ihracatının yüzde 34’ünü yapıyoruz. Almanya’da yüzde 65, Polonya’da yüzde 95 artış sağladık. Alüminyum tanker ihracatının yüzde 80’ini biz yapıyoruz. Yine Avrupa’da trafiğe kayıtta yüzde 48 artış sağladık.

Pazar gücü
Öncelikli pazarımız Avrupa. Şu anda hedeflerimize adım adım ilerliyoruz, Rusya pazarı ise bizim için çok kötü geçti. Ama yine de Rusya pazarında ithalatçı olarak en fazla pazar payını artıran şirketiz. Rusya faaliyetlerimiz var gücüyle devam ediyor. ‘Made in Russia’ olduk. Pazar payını artırmak için bu ciddi fırsattır. Bunu çok çalışmakla başarabiliriz. Tüm ekip olarak yurtdışına odaklandık. Yurtdışında yüzde 70 büyüdük.

Yeni yatırımlar
Üretim teknolojilerine 26.7 milyon TL yatırım yaptık. Yeni bir robotlu boyama istasyonu yapıyoruz. Hattımız 12 dakikaya inecek. Kapasitemiz 15 binden 18 bin adede çıkacak. Hem kalite açısından hem zaman açısından tasarruf sağlayacak. Kaynak otomasyonu konusunda da yatırımımız var. Kriz döneminde yatırımlarımız sürüyor. Tanker bombe imalatında yeni bir teknolojiye geçiyoruz. Bombeleri su ile şekillendireceğiz.

Yeni ürünler
39 yıldır sektör lideriyiz. Sektör liderliğini devam ettirmek için tüm altyapımız hazır ve sürekli yenilik yapıyoruz. Son 6 ayda 8 adet yeni ürün tasarladık. Özellikle Rulo taşıyıcımız güven duyduğumuz rekabette bizi öne taşıyacak bir ürün oldu. Hafif treylerimizin yeni versiyonu çıkacak. Bin 900 kilo gram daha hafif olacak. Gıda tankerini komple yeniliyoruz. Hem ürün gamımızı genişletiyoruz. Hem de müşteri beklentisini karşılıyoruz. Türkiye’de fuara katılır gibi artık yurtdışında fuarlara katılıyoruz. Fransa, İngiltere, Almanya...

2’nci Ar-Ge merkezi
Otomotiv sektöründe treylere haksızlık yapılıyor. Aslında bütün işi treylerler görüyor. Rekabeti sağlayan treylerdir. Treyler sektöründe geliştirilecek çok teknoloji var. İkinci Ar-Ge merkezini de bu yüzden hayata geçiriyoruz. Treyler sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kurmuştuk, 2. Ar-Ge merkezini kurmak için düğmeye bastık; 61.2 milyon TL’lik yatırım teşvik başvurusu yaptık. Yeni Ar-Ge merkezi, 16 bin metrekare kapalı alanı ile Avrupa’nın en büyük test merkezi olacak. 7 bin metrekare mühendislik alanımız olacak. Prototip üretim, robotik üretim gibi geliştirmeler yapacağız. Taysad OSB’de olacak. 5 yıl sonra bunun sonuçlarını göreceğiz. 2015 yılında ilk defa 59 patent başvurusu oldu. Türkiye’de ilk 10’un içerisindeyiz. Demek ki bu proje sonuç vermeye başladı.

Üniversite-sanayi işbirliği
Türkiye Ar-Ge konusunda inanılmaz bir dönüşüm başlattı. Hükümetin stratejisi doğruydu. Parasal desteğin yanında motive etmesi için de önemli. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sanayi-üniversite işbirlikleri ön plana çıktı. Tırsan olarak ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Kocaeli, Ahen Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesi ile çalışmalarımız var. Hem üniversitelerle hem tedarikçilerimizle işbirlikleri yapıyoruz. Bütün bunların sonucunda bilgiyi transfer edip onu işleyip sektörün menfaatine sunulmasına çalışıyoruz.

SANAYİ GAZETESİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.