Terörle mücadeleye “akaryakıt” katkısı

Terörle mücadeleye “akaryakıt” katkısı

Akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların plakalarının girildiği EPDK serverlarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na uç verildi. Yaklaşık 5 aydır devam eden uygulama ile pek çok kaçakçılık ve terör suçun önüne geçildi.

 Akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların plakalarının girildiği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) serverlarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na uç verildi. Yaklaşık 5 aydır devam eden uygulama ile pek çok kaçakçılık ve terör suçunun da önüne geçildi. En son Kayseri'de akaryakıt alırken plakası emniyete bildirilen ve şüpheli araç kategorisinde değerlendirilerek ekiplerin yönlendirildiği bir araçta bomba olduğu belirlendi.

1 Ocak tarihinden itibaren akaryakıt istasyonlarının elde ettikleri dataların EPDK'ya gitmesini sağlayan bir server sistemi oluşturdu. Bu servera da şüpheli araç ve işlemlerin tespitinin yapılması için Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile bağlantı kurmasının sağlandığı öğrenildi. Sistem sayesinde başta terör olmak üzere, sahte plaka, çift plaka, haciz-icra gibi durumların da tespiti yapılabiliyor.

155'e bildiriliyor

İstasyondan yakıt alan aracın plakası ve aldığı ürün yazar kasaya giriliyor. Server üzerinden datalar EPDK'ya ardından da saniyeler içerisinde emniyete online iletiliyor. Emniyet de bu bilgileri kendi bilgileri ile karşılaştırıyor. Aracın plakasından arandığına dair tespit yapılırsa, anında en yakın 155'e bildiriliyor

Sabah

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.