Temel Kotil dönemi 11 yıl sonra bitiyor mu?

Temel Kotil dönemi 11 yıl sonra bitiyor mu?

Türk Hava Yolları tarihinin en uzun süreli genel müdürü olan Temel Kotil’le ilgili uzun yıllardır ‘ayrılıyor-görevden alınıyor’ tartışmaları yapılır. Ama 4 Nisan’daki genel kurul öncesindeki kulisi Hürriyet’ten Jale Özgentürk yazdı…

Bugüne kadar iki yönetim kurulu başkanı ile ters düşen Kotil, bu çekişmelerden koltuğunu koruyarak çıkma başarısı gösterdi. İlk büyük çekişme, Kayserili olan Candan Karlıtekin ile yaşandı. 2009 yılının son günlerinde Karlıtekin Ankara’ya giderek “Ya ben, ya da o” dedi. Karlıtekin istediğini alamadı ve istifa ederek görevinden ayrıldı.

İkinci büyük çekişme, Hamdi Topçu’nun yönetim kurulu başkanlığında yaşandı. Geçen yıl genel kurul öncesinde Topçu ve Kotil’in çekişmesi en yüksek seviyeye çıkmıştı. Hamdi Topçu, icra kurulunda genel müdürün yetkilerini kısmıştı. Buna rağmen görevden ayrılan Topçu oldu. THY’nin yönetim kurulu başkanlığına aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan İlker Aycı getirildi.

Yaklaşık bir yıllık dönemde İlker Aycı ve Temel Kotil ilişkileri çok sıcak olmadı. En son ocak ayında Antalya’da yapılan yöneticiler toplantısında Aycı ve Kotil birbirlerine sahnede sarılsa da Temel Kotil’in görevden ayrılmak istediği sıklıkla konuşuluyor.

IATA BAŞKANI OLUR MU

Kotil’in yeni görev hedefi ise Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) başkanlığı. IATA’nın merkezi Montreal Kanada’da. Sektörün önde gelen 270 havayolunun üye olduğu kuruluş, uçak biletlerinin çok önemli bölümünü satıyor. Aldığı kararlar sektörü etkiliyor.

Kotil, bu çok etkili kuruluşun 2006’da yönetim kuruluna girdi. IATA yönetim kurulunun toplam 32 üyesi var. Bu üyeler, havayolları tarafından öneriliyor ve genellikle şirketlerin yönetim kurulu başkanları, genel müdürleri yönetim kuruluna giriyor.

IATA başkanlığı beş yılda bir seçiliyor. Önce yönetim kurulu toplanıyor ve bir yeni başkan seçim komitesi oluşturuyor. Toplam 4 üyeli bu komite adayları buluyor. Ön görüşmeleri yapıyor. Daha sonra aday sayısını 2 veya 3’e indirip yönetim kuruluna sunuyor. 32 üyeden en fazla oyu alan yeni başkanlığa seçiliyor.

ARAMA KOMİTESİNE SEÇİLDİ

İngiliz başkan Tony Tyler’ın başkanlığı bu yıl bitiyor. IATA geçtiğimiz aylarda yönetim kurulu toplantısında aralarında Temel Kotil’in de bulunduğu 4 üyesini yeni başkan adaylarının seçimi için belirlendi. Ancak Kotil, kendisinin de aday olacağını belirterek bu komisyondan ayrıldı.

İngiliz olan Tyler, 2007-2011 arasında Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları’nın CEO’suydu. Bu görevi de İtalyan Havayolları Alitalia’nın eski CEO’su Giovanni Bisignani’den almıştı. Ancak sektör uzmanları, Tyler’ı çok başarılı bulmadı. Çoğu zaman alınan kararlara, havacılıkta hızla büyüyen başta Körfez bölgesi havayolları olmak üzere şirketler karşı çıktı.

Haziran ayında yapılacak IATA toplantısında Körfez ve Asya’daki havayollarının ağırlığını koyacağı sıklıkla dile getiriliyor. Bu durum, Temel Kotil’in şansını da artırıyor. Seçimlerde Kotil’e Avrupa’dan bir rakip çıkması bekleniyor.

Jale ÖZGENTÜRK - HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.