Tekne ve yatlarda ÖTV sıfırlanıyor

Tekne ve yatlarda ÖTV sıfırlanıyor

Yabancı bayrak taşıyan yatların Türk bayrağına geçmesi için vergi avantajı sağlanacak. Buna göre, KDV yüzde 1’e inecek, ÖTV de sıfırlanacak

Mevzuattaki boşluk nedeniyle yabancı bayrak taşıyan Türk yatları için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti. Bu hafta yeni bir tasarı Meclis'e sunulacak. Yüzde 18 olan KDV oranının 1'e indirilmesi, ÖTV'nin de sıfırlanması önerilen yeni tasarıyla kamu ve belediyeye ait marinalarda da kira indirimi getirilecek.

5 MİLYON TL GELİR
Yabancı bayraklı teknelerin ise 3 ayda bir yurtdışına çıkış zorunluğu olacak. Yeni tasarıyla birlikte yaklaşık 5 bin yatın Türk bayrağına geçmesi hedefleniyor. 100 bin dolar ve üzeri olan yabancı bayraklı bu teknelerin Türk bayrağına geçmesi halinde, yıllık ortalama 5 milyon dolarlık vergi kazancının sağlanacağı öngörülüyor. Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Genel Sekreteri Orhun Şentürk, Türkiye'de 9 bin 200 yabancı bayraklı tekne ve yat bulunduğunu söyledi. Şentürk, "Bunların yüzde 90'ı ise Amerikan bayrağı taşıyor. Ve her yıl bu tekne ve yatların kayıt yenileme, harç ve bayrak tescili için Amerika'ya 7 milyon dolar ödeniyor. Bu tasarının hayata geçmesiyle birlikte bu 7 milyon dolar ülke içinde kalacak. Ayrıca bakanlığın hedeflediği 5 bin tekne Türk bayrağına geçerse yüzde 1 KDV alınsa dahi, bu tekne ve yatlar pahalı olduğu için yıllık ortalama 5 milyon dolarlık vergi kazancı sağlanacak. Şu anda bu tekneler hiçbir şekilde vergi ödemiyor" dedi. 9 bin teknenin yaklaşık 1.500'ünün yabancı sahipli olduğunu anlatan Şentürk, yeni çalışmayla birlikte yabancı sahipli teknelerin de Türk bayrağına geçebileceğini ifade etti.

SABAH

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.