"Taşıt kredisinde faizi indirin, gaza basarız"

"Taşıt kredisinde faizi indirin, gaza basarız"

Otomotiv sektörü yetkilileri, konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına çeken bankalara “Aynı uygulamayı sıfır araçlara da yapın” çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ‘Bankalar faizleri indirsin' çağırısı yerine ulaştı. Bankalar konut kredilerinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekti. Ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketici kredileri ve kredi kartı taksitlerinin artırılacağını açıkladı. Bu gelişmeler ışığında gözler bir anda otomotiv sektörüne çevrildi. Geçen yılı rekor satışla bitiren bu yıl da 900 bin-1 milyon arasında hedef koyan otomotiv sektörü, halen bankaların sıfır araçlara uyguladığı yüzde 1.27 ile 1.44 arası değişen faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmesini istedi. İşte sektör temsilcilerinin görüşleri:

Z. Alp Gülan (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı): Temmuzda otomotiv satışları yüzde 30 düştü. Faiz indiriminin düşüşü dengelemek için son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Şu anda kredi kullanımı araç bedelinin en fazla yüzde 50'si ve yüzde 70'i ile sınırlı. Bu gibi sınırlamalar araç alımını etkiliyor. En uzun araç kredisi süresi 48 ay. Bu iki konuda adımlar atılırsa, satışlar artar, buna paralel yatırım ve ihracatın yolu açılır.

İbrahim Aybar (Renault Mais Genel Müdürü): Sıfır araçlar için uygulanan faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesin, maliyetler açısından çok önemli. Faizlerin aşağı inmesi bir hareketlilik getirecek ancak sektörün geneli için istikrar çok önemli.

MALİYETE OLUMLU YANSIR

Ali Haydar Bozkurt (Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su): Otomobil alımında kredi kullanımının hâlâ en çok tercih edilen yöntem. Otomobil alıcıları faiz oranlarına bakarak araç alımlarını öne çekebiliyor ya da öteleyebiliyorlar. Otomobil kredilerinde yapılacak indirim sektörümüzü olumlu etkiler. Böylece sektör ivme yakalar.

Altan Aytaç (Fiat İş Birimi Direktörü): Faizlerde yapılacak indirim piyasaya olumlu etki sağlar. Otomotivde sahiplik süresi 3-4 yıla düşüyor. Faiz düşüşleri bu anlamda kredi destek maliyetini düşüreceği için olumlu etkiler.

İstikrara ihtiyacımız var

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, faiz indirimlerinin otomotiv satışlarının önünü açacağını söyledi. Biryıldız, “Bizim için diğer önemli konu kurların bir aşağı bir yukarı hareket etmemesidir. Yani istikrara ihtiyacımız var. Yıl sonunda elimizde stok kalması durumunda, bu konudaki Eylül 2016'dan önce üretilmiş olan otomobillerin illa 31 Aralık 2016'da ithal edilmesi zorunluluğu, eylül-aralık arasında üretilmiş olanların ise nisan ayı sonuna kadar ithal edilme zorunluğu gibi kuralların gevşetilmesi gibi istisnaların dikkate alınması bizlere yarar sağlayacaktır” diye konuştu.

Metin KÖKLÜÇINAR – SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.