Sumitomo, Çankırı’da lastik üretmeye başladı

Sumitomo, Çankırı’da lastik üretmeye başladı

Japon lastik devi Sumitomo Rubber ve Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik A.Ş. ortaklığı ile 2012’de yaklaşık 500 Milyon Dolar değerinde bir yatırımla Çankırı’da temeli atılan üretim tesisinde çarklar dönmeye başladı.

Sumitomo Rubber AKO’da üretimin start alması nedeni ile Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Sumitomo Rubber AKO Industries Başkan ve CEO’su Norifumi Fujimoto, Abdülkadir Özcan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Yojiro Miki ve çalışanlar Çankırı Yakınkent OSB’deki fabrikasında bir araya geldi. Üretim tesisinin geniş katılımlı resmi açılışının ise sonbahar döneminde tesisin tamamlanmasının ardından gerçekleşeceği kaydedildi.

Japon Sumitomo Rubber Industries -yüzde 80- (Sumitomo Rubber) ve Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik A.Ş.-yüzde 20- (AKO) tarafından gerçekleştirilen iş ortaklığı çerçevesinde Çankırı’da temeli atılan üretim tesisinde üretim başlıyor. T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) tarafından o dönem açıklanan yatırım tutarı yaklaşık 500 Milyon Dolar değerindeydi. 

Ana faaliyet konusu binek otomobiller için radyal lastik üretim, satışı ve kamyonet lastikleri üretimi olacak tesisin; 2019 yılı sonuna dek günde 30 bin lastik kapasitesine ulaşması ve yaklaşık 2000 kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor. Cari açığın finansmanı noktasında ülkemize önemli katkısı olacak bu yatırım sonucunda üretilecek lastiklerin %80’inin ihraç edilmesi planlanıyor.

Ziyaret sırasında kısa bir konuşma yapan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut; “2012 yılında bu yatırım duyurusunu gerçekleştirirken oluşturacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeni ile bizim için büyük bir önem arz ettiğini ifade etmiştik. Bugün de Ajans olarak 2008 yılından beri çok büyük emek sarfettiğimiz bu yatırımın geldiği aşamaya şahitlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yatırımla ilgili tüm süreç tamamlanıp tam olarak üretime geçilecek tarih olan Eylül ayında devlet büyüklerimizin katılımıyla resmi açılış töreni yapılması planlanmaktadır.” dedi.

 Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ziyaretle ilgili olarak; “Çankırı Yakın-Kent Organize Sanayi Bölgesi’nde özel sektöre ait Japon firma tarafından toplam 520 milyon dolarlık yatırımla, 1,5 yıl gibi kısa bir süre zarfında fabrika yapımı tamamlanmış ve deneme üretimine başlanmıştır. Avrupa’ya ve ülkemizin dört bir yanına ihraç edilecek taşıt lastikleri vesilesiyle ülke ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlanacağı kanaatindeyim. Ayrıca, Çankırı’nın kanayan bir yarası olan göç sorununa da binlerce vatandaşımızın istihdamı vesilesiyle merhem olacağına yürekten inanıyorum. Bu önemli yatırımın Çankırı’mıza ve ülkemize ve bilhassa ülke ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Sumitomo Rubber AKO Industries Başkan ve CEO’su Norifumi Fujimoto ise Sumitomo Lastik Grubu olarak, gelişen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirterek şunları söyledi; “Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa’ya konumu ile öne çıkan Türkiye’den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz. Buna ek olarak, Türkiye’de Japon otomobil üreticilerinin üretim faaliyetlerinin artırmasını, ayrıca pazarda hem orijinal hem de yedek lastik satışlarında önemli düzeyde artış olmasını bekliyoruz. Bu anlamda Türkiye artık bizim için stratejik bir üstür. Bu süreçte, her aşamada Başbakanlık Yatırım Ajansı ile ilerlediğimiz bu projede katkılarından dolayı emeği geçen tüm ekibe, Sayın Çankırı Valimize, Sayın Vekilimize, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürü bir borç bilirim.” 

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.