Skandal Bosch’a uzandı

Skandal Bosch’a uzandı

Volkwagen’nin emisyon skandalı, markaya parça üreten Bosch’u da gündeme getirdi. ABD’li federal savcılar, şirketin yolsuzlukla olan ilgisini araştırıyor.

ABD'li yetkililer, dünyanın en büyük otomobil tedarikçile-rinden Bosch’u, Volkswagen'in (VW) emisyon standartlarında yaptığı yolsuzluktaki rolü hakkında incelemeye aldı. Konuyla ilgili kaynakların verdikleri bilgilere göre ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı federal savcılar, Bosch'un, VW tarafından yıllardır ABD emisyon standartlarında yolsuzluk yaptığını bildiği veya buna katıldığı konusunda inceleme başlattı. 

HENÜZ KANIT BULUNAMADI

Bosch, VW’nin 6 modelinde ve Audi'de emisyon testlerinde yolsuzluk yapıldığının kabul edildiği modellerde kullanılan dizel motorların önemli parçalarını üretti. Kaynaklar aynı zamanda federal yetkililerin, yolsuzluğun VW hiyerarşisinde ne kadar uzandığını araştırdığını da söyledi. Kaynaklar, soruşturmanın henüz erken bir safhada olduğunu ve ABD'li yetkililerin Bosch tarafından yanlış bir şey yapıldığına dair henüz bir kanıt bulmadıklarını kaydetti.

MARKA KARAR VERİR

Daha önce konuyla ilgili bilgi veren bir Bosch yetkilisi, şirketin otomotiv firmalarının istekleri doğrultusunda motor yönetim sistemleri gibi parçalar tedarik ettiğini ve bu parçaların araç sistemlerinin bütününe nasıl entegre edildiğinin, markanın kendi kararı olduğunu belirtmişti.

11 milyon araç çağrılacak

Hatırlanacağı üzere Alman otomotiv üreticisi, egzoz gazı emisyon testlerinde hile yapan yazılım içeren 11 milyon aracı geri çağırarak onaracağını ve şirketin imajını düzeltmeye çalışacağını duyurmuştu. Şirketin skandal için ayırdığı rakamın 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini belirtiliyor.

‘Bile bile içindeyse o da oltaya takılır’

Bir çevre avukatı olan Dantel Rizesel, “Yetkililerin Bosch'a ceza verebilmesi için tedarikçinin bu yazılımın VW tarafından emisyon şartlarını atlamak için kullanıldığını bildiğini kanıtlaması gerekiyor. Eğer bir suç olduğunu biliyorsanız ve bu suçun bir kısmını aktif bir şekilde kolaylaştırıyorsanız o zaman oltaya takılırsınız” dedi.

BUGÜN

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.