Sineğin Yağı

Sineğin Yağı

Şirketler, verimli olmayı hedefliyor ve bunun için çalışmalar yapıyor. Verimlilik (productivity); mal veya hizmetin üretilmesi ve sunulması sürecinde kullanılan...

Şirketler, verimli olmayı hedefliyor ve bunun için çalışmalar yapıyor.

Verimlilik (productivity); mal veya hizmetin üretilmesi ve sunulması sürecinde kullanılan zaman, yer, para, insan, ekipman gibi kaynaklar (girdi) ve bu sürecin sonunda elde edilen sonuçlar (çıktı) arasındaki ilişkiyi ifade eder ve “çıktı/girdi” formülü ile gösterilir. Kaynaklar, ne kadar az kullanılırsa veya ne kadar az kaynak kullanılırsa, “çıktı / girdi” oranı da o kadar çok olur ve süreç o kadar “verimli” adlandırılır. Örneğin; 1.000 paletin 100 m2 yerine 70 m2’de depolanması veya kamyonun 60 dakika yerine 45 dakikada yüklenmesi veya aracın doluluk oranının 70%’den 90%’ye çıkması veya bir saatte 10 sipariş satırı yerine 12 sipariş toplanması veya 10 personel yerine 8 personel ile 1.000 palet toplanması durumunda “verimlilik artışı” olduğu söylenebilir.

Verimlilik kadar kaynakların nasıl kullanıldığı yani etkinliği (efficiency) de önemlidir. Kaynakların nasıl kullandığı, şirketin etkinliğini gösterir. Örneğin; 20 kişinin çalıştığı depoda günlük palet çıkış hedefi 2.000 olmasına karşın fazla mesaiye kalınarak 3.000 palet çıkarsa ve bu tempo, iki ay devam ederse, personelin çalışma motivasyonu ne durumdadır?

Sinekten yağ çıkarır” deyimi, bir şirketin veya kişinin ne kadar iyi “verimli olduğunu” göstermek için çok sık söylenir. Bunu başaranların veya başarmak isteyenlerin esas amacı, en az maliyet ile en fazla kazancı elde etmektir.

Verimlilik, her zaman müşteri beklentilerini karşılamayabilir ve bazen müşteri menfaatleri ile çatışabilir ve hatta müşteri ile sorunlara yol açabilir. Örneğin; araç doluluğunu sağlamak adına, bir fazla siparişin araca konulması için aracın rampada bekletilmesi nedeniyle mallar, müşteriye geç teslim edilirse veya mallın özelliğine uygun olmayan şekilde araca yüklenmesi nedeniyle mallar hasarlanırsa vs. NE OLUR?

Müşteri için mal veya hizmet satın aldığı şirketin verimli ve etkin olmasından ziyade bu şirketin etkili olması (effectiveness) önemlidir. Etkili olmak, sonuçların doğru olması yani şirketin; hasarsız, tam, istenilen özelliklerde, zamanında hizmet veya mal üretmesi ve sunmasıdır.

Verimli olmak, etkinlik olmak ve etkili olmak, farklı kavramlar olmasına rağmen çoğu zaman özellikle gündelik konuşmalarda birbiri yerine veya eş anlamlı kullanılmaktadır.

Verimli ve etkin olmak, ŞİRKETİN GÖZÜYLE performansı ölçmek, kıyaslamak, değerlendirmektir. Etkili olmak ise şirketin ve MÜŞTERİNİN GÖZÜYLE performansı ölçmek, kıyaslamak, değerlendirmektir.

Verimli ve etkin olmak, ŞİRKET ODAKLI hareket ederek şirketin menfaatlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir. Etkili olmak ise MÜŞTERİ ODAKLI hareket ederek hem şirketin hem de müşterinin menfaatlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir.

Verimli ve etkin olmak, kaynaklara odaklanarak daha iyi sonuçlar elde etmektir. Etkili olmak ise DOĞRU sonuçlar için kaynakların DOĞRU kullanmasına odaklanmaktır.

Şirketlerin verimlilik yaklaşımı, sürdürülebilir performans olarak değişmelidir.

Sürdürülebilir performans yani her daim DOĞRU İŞİ, DOĞRU YAPABİLMEK için verimli olmak, etkin olmak ve etkili olmak gereklidir.

Sineğin yağı ile yapılan yemek yenir mi?

Ucuz etin yahnisi olur mu? NOT: Etin pahalı olması, etin iyi olduğunu da göstermez. Öte yandan; olması gereken değerin altında satılan etten de şüphe duyulmalıdır.

Saygılarımla,

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.